Die eeuwig durende slechte trek

Gedurende de zwangerschap zal je merken dat je behoefte krijgt aan meer voedingsstoffen (honger). Logisch ook: het laten groeien van een baby en het aanmaken van meer bloed vraagt om extra energie. En energie halen we uit goede voeding.

Soms klinkt het aanlokkelijk om te kiezen voor fast food – en ik weet als geen ander hoe sterk je onbedwingbare trek naar bepaalde producten kan zijn tijdens de zwangerschap. Vaak zijn deze ‘bepaalde producten’ ongezond. Maar wat zou dat? Je hebt er trek in, dus je scheurt het pak open en je begint te eten. En wat gebeurt er dan? Zodra je het hebt gegeten, kun je snel daarna nog wel een heel pak van hetzelfde product opeten want het product geeft geen voldoening. Dat een ongezond product jou geen voldoening geeft, komt omdat er helemaal geen- of te weinig voedingsstoffen in zitten! Sterker nog, door de geraffineerde suikers, E-nummers en andere synthetische hulpstoffen rooft een ongezond product juist vitaminen en mineralen uit het lichaam.

Dus wat is er nu echt gebeurd? Je lichaam geeft met de slechte trek aan dat het een tekort heeft aan een bepaalde voedingsstof. Jij vult je spijsverteringsstelsel met ‘lege’ voeding, waardoor het tekort niet wordt aangevuld maar wellicht juist wordt verergert. Je maag zit vol maar je lichaam voelt dat het tekort er nog steeds is en blijft met de trek aangeven dat je er echt iets aan moet doen. De slechte trek gaat pas weg wanneer de tekorten zijn bijgevuld. Dit kun je doen door ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Om je hier een handje bij te helpen, staat hier een overzichtje dat weergeeft waaraan je lichaam werkelijk behoefte heeft bij slechte trek.

Slechte trek tabel 1

Waarom hebben we bij een tekort aan magnesium niet gewoon trek in een echte magnesium-leveranciers zoals noten, in plaats van trek in chocola? We zijn zo gewend geraakt aan het verkeerde voedingspatroon, dat we zijn verleerd om écht te luisteren naar het lichaam. Door in eerste instantie opnieuw te leren eten van goede voeding, zal je smaak gaan veranderen. Hierdoor ontstaat er bij een tekort geen kortsluiting (ik moet chocola!) maar weet je welke voedingsbronnen je kunt eten. Als goede voeding dagelijkse kost is, heb je sowieso een verkleinde kans op tekorten in het lichaam.

©Sanne Knijn – 2016