Het belang van mama’s goede poep

Een goede gezondheid begint bij een gezond darmslijmvlies. Oftewel: je darmen bepalen je gezondheid. Klinkt dit vreemd? In dit artikel ga ik je overtuigen van het belang van goed werkend darmslijmvlies en een optimale darmflora, bespreek ik veel voorkomende klachten als er sprake is van disbalans in de darmen en uiteraard krijg je tips over hoe je de conditie in je darmen positief kan beïnvloeden.

 

Het slijmvlies
Je slijmvlies loopt van je neus, ogen, oren en mond tot je kont. En ja, het hele slijmvlies staat met elkaar in verbinding. Dit houdt in dat bij een niet goed onderhouden darmslijmvlies er klachten kunnen ontstaan in de darmen (logisch). Maar ook kunnen er klachten ontstaan in de blaas (blaasontsteking), in de maag (te veel of te weinig maagzuur), in het gebied van de keel, neus en ogen (KNO-problematiek, ook bij kinderen) en in de mond (aften of spruw, ook bij baby’s). Hoe beter je voor het slijmvlies in de darmen zorgt, hoe beter het slijmvlies in alle andere gebieden van je lijf.

 

De darmflora
En nu komt je darmflora aan bod: je darmflora bestaat uit goede en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën, hoe beter je darmflora in staat is om je slijmvlies heel te houden of je slijmvlies te herstellen. Voeding voor je darmflora en slijmvlies: vezels uit groenten en het aminozuur glutamine (voornamelijk uit eiwitten). Niet gek dus om twee of drie keer per dag groenten te eten en te zorgen voor eiwitten bij iedere maaltijd! Als er sprake is van een disbalans in je darmflora en/of darmslijmvlies is het aan te raden om te starten met probiotica. Dit zijn levende goede bacteriestammen die zich tijdelijk aan je darmslijmvlies hechten waardoor ze je slijmvlies helen. Deze bacteriestammen uit een goed probioticasupplement poep je na gebruik weer uit. Je gaat door met het nemen van probiotica tot je klachten overgaan. Daarna begin je met het nemen van prebiotica (vezels). Natuurlijk is het nu ook van belang om voldoende groenten te eten. Let op: dit kan wel zorgen voor gasvorming, sorry!

 

Zwangere vrouwen
In mijn boek vitaal van start schrijf ik al uitgebreid over het belang van mama’s goede darmflora en slijmvliezen. En hier vertel ik het met liefde nogmaals: om haar kindje zo gezond mogelijk op de wereld te zetten, is het van belang dat de mama in spe een goede darmflora heeft en dat haar slijmvliezen gezond zijn. Als een kindje via de vaginale geboortegang geboren wordt, krijgt hij namelijk de flora van zijn moeder mee. En hoe fijn is het om je kindje hiermee al 1-0 voor te zetten?

(https://www.nutraingredients.com/Article/2013/04/24/Maternal-microbiota-passes-directly-to-newborn-finds-Yakult-research)