Koorts: de functie én 9 natuurlijk tips om het te ondersteunen

Heeft je kind koorts en twijfel je over wat te doen? Lees hier hoe je je kind op een natuurlijke manier kan ondersteunen zonder dat je zijn lichaamsprocessen en organen belast.

Dit artikel gaat in op de volgende punten:

 • wat is koorts
 • de functie van koorts
 • de effecten van koortswerende middelen
 • natuurlijke tips om met koorts om te gaan

 

Wat is koorts?

Officieel wordt er pas van koorts gesproken wanneer de lichaamstemperatuur 38 graden Celsius bereikt. Tussen 37 en 38 graden Celsius heet verhoging. Koorts kan vervelend aanvoelen, maar het is uiteindelijk goed dat het lichaam zijn werk doet.

 

De functie van koorts

Koorts is een natuurlijk proces van het lichaam. Het lichaam geeft hiermee aan dat er iets mis is en dat het er zelf iets aan doet. Zo kan er een ziekteverwekker, bijvoorbeeld een bacterie of virus, in het lichaam zitten. Koorts is een afweerreactie op deze ziekteverwekker. Het immuunsysteem maakt in dit geval stoffen aan waardoor de lichaamstemperatuur verhoogt. Hierdoor raakt de stofwisseling van het lichaam enorm opgevoerd waardoor er in hoge mate afweercellen, antistoffen en virusremmende stoffen in omloop worden gebracht. De koorts zorgt hiermee voor een snelle eliminatie van de bacterie of het virus. Het verbrand als het ware de ziekteverwekker.

Koorts kan zich ook ontwikkelen als gevolg op medicijnen en vaccinaties. Dit zijn namelijk lichaamsvreemde stoffen
welke het lichaam eruit wilt werken.

Wees niet bang
Als kersverse ouder kun je je wellicht snel zorgen maken. Dit is logisch, want alles is nieuw. Misschien dat dit je wat helpt: heb vertrouwen. Je baby is door de natuur ontwikkeld, en het mooie hieraan is dat het lichaam precies weet wat het moet doen. Koorts is een natuurlijk proces dat we zouden moeten omarmen. De koorts helpt jouw kindje namelijk om beter te worden.

 

‘Geef mij een middel dat koorts opwekt, en ik ben in staat alle ziekten te genezen.’
Onbekend

 

Kleine kindjes en vooral hele kleine baby’s kunnen snel koorts ontwikkelen. Soms wel tot 40 of 41 graden Celsius. Je hoeft hier niet van te schrikken. Vaak is de koorts binnen een paar uur of een dag al gezakt. Blijf je baby of kindje wel goed in de gaten houden. Sla alarm als je kindje niet goed reageert op je stem of op aanrakingen of als je kindje niet meer drinkt. Zolang je kindje nog goed aanspreekbaar is en voldoende vocht binnenkrijgt, is er geen reden voor paniek.

 

De effecten van koortswerende middelen

In de reguliere geneeskunde mogen we geen koorts hebben. Men ziet het als iets kwaadaardigs dat moet worden bestreden. Maar wat gebeurt er eigenlijk als er gebruik wordt gemaakt van een koortswerend middel zoals paracetamol?

De koorts wordt onderdrukt door invloed uit te oefenen op het temperatuurcentrum in de hersenen. Hierdoor zakt de koorts, zolang als dit middel werkt. Maar de koorts is ontstaan, omdat er een ziekteverwekker in het lichaam aanwezig is en het lichaam deze wil bestrijden. Door de koorts te onderdrukken, kan de ziekteverwekker zich vermenigvuldigen. Zodra het koortswerende middel is uitgewerkt, zie je ook veel dat de koorts nóg sterker terugkomt. Dit moet ook wel, want het lichaam wil zich verdedigen tegen de inmiddels gegroeide ziektekiemen.

Paracetamol is tegenwoordig populair en wordt al veel gegeven bij een verhoging van 38 graden Celsius. Het nadeel hiervan is dus dat je hiermee het lichaamsproces van zelfgenezing verstoort en bovendien raakt het lichaam bij veelvuldig gebruik van paracetamol immuun voor de werkende stof. Als je kindje een zetpil dan echt nodig heeft omdat de lichaamstemperatuur richting de 41 graden Celsius gaat, werkt de stof niet meer optimaal.

 

Paracetamol blijkt ook niet zo veilig als we dachten. Vooral zwangere vrouwen en kleine kinderen moeten oppassen met het gebruik hiervan. Lees hierover meer in mijn blog (evidence based) over paracetamol via deze link. Deze blog is ook geplaatst in de krant De Betere Wereld en op hun website.

 

Wil je meer weten over voeding en leefstijl tijdens de zwangerschap? Ik heb het zwangerschapsboek vitaal van start voor jou geschreven. Bestel  jouw exemplaar hier.

‘Kwalen wegdrukken, is geen genezen.’
– Dr. Hans Moolenburgh

Natuurlijke tips om met koorts om te gaan

 1. Zorg voor voldoende water met mineralen (Sole*). Eventueel wat diksap om suikers aan te vullen.
 2. Geef je borstvoeding? Leg je baby vaker aan. Jouw moedermelk voorziet in antistoffen, vocht en voedingsstoffen dat je kindje nodig heeft.
 3. Geef je flesvoeding? Let erop dat je nu ook meer zuiver water met mineralen geeft, omdat flesvoeding voeding is, en geen vocht.
 4. Geef kruidenthee dat transpireren bevordert. Dit is namelijk belangrijk voor de regulering van de lichaamstemperatuur. Lindebloesemthee, vlierbloesemsthee en warm** vlierbessensap stimuleren het transpireren.
 5. Forceer niet dat je kind moet eten.
 6. Leg je kind niet warm ingepakt in bed met vele dekens.
 7. Trek je baby lichte kleding aan en dek hem toe met eventueel een licht lakentje.
 8. Zorg voor frisse lucht in de kamer, maar laat het nooit doortochten als je kind zich erin bevindt.
 9. Maak gebruik van lauwwarme wikkels.***

 

*Sole wordt gemaakt door 1 deel Keltisch zeezout te mengen met 2 delen gezuiverd water. Keltisch zeezout en het mengsel Sole bevatten vele natuurlijke mineralen en zouten en is daarmee een aanwinst voor je lichaam.

**Bij koorts hoger dan 39 graden Celsius is het belangrijk dat het thee goed is afgekoeld tot lauwwarm. Bij koorts lager dan 39 graden Celsius kunnen dranken zowel warm als lauwwarm gedronken worden.

***Bij hoge koorts is het belangrijk om de hitte van het hoofd af te leiden. Dit kun je doen door lauwwarme hydrofiele luiers of andere linnen doeken in een bak met lauwwarm water en citroensap onder te dompelen en deze vervolgens uit te wringen en om de enkels van je kindje te doen. Zorg ervoor dat je kindje zelf een droog rompertje aan heeft en comfortabel ligt met eventueel een licht dekentje over zich heen. Je zal merken dat de doeken heet worden en wat droger. Dompel de doeken opnieuw onder in het citroenwater en wikkel ze weer om de enkels van je kindje. Herhaal dit een aantal keer en blijf je kindje goed in de gaten houden. Door de enkels te verkoelen (maar niet koud te maken!), zorg je ervoor dat de koorts het werk kan doen maar dat tegelijkertijd het hoofdje van je kindje niet oververhit raakt.

©Sanne Knijn – 2016 – 2019

Disclaimer: deze website geeft geen medisch advies. Bij twijfel: raadpleeg een verloskundige of (huis)arts.