Verzuring

Ben jij ook verzuurd? Wat een vreemde vraag. Maar ik stel het je toch: ben jij verzuurd? Je vraagt je nu wellicht af wat dit precies inhoudt. In deze blog lees je over wat verzuring is, hoe je een verzuurd lichaam ontwikkelt, wat de (kwalijke) gevolgen hiervan zijn en tenslotte hoe je verzuring kunt tegengaan.

 

Verzuring

Verzuring is een continue proces in het lichaam. Het wordt veroorzaakt door verzurende voeding (zie later in dit artikel), medicijngebruik, stress, straling, gifstoffen en overmatig sporten. Deze factoren laten zure afvalstoffen achter in het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn urinezuren en melkzuren. Deze zure afvalstoffen worden, bij een geringe hoeveelheid, afgevoerd. Ze worden via de nieren, de longen en de huid uitgescheiden. Daarnaast maakt je lichaam natriumbicarbonaat aan wat de verzurende afvalstoffen neutraliseert. Wanneer er te veel zure afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, kunnen ze niet allemaal worden afgevoerd en hoopt het zich in je lichaam op.

 

Gevolgen van verzuring

Op het moment dat de zure afvalstoffen zich in je lichaam ophopen, krijg je te maken met huidklachten (acné, eczeem, psoriasis), gewrichtsklachten (jicht, artritis, artrose) en overige veelvoorkomende kwalen zoals blaasontstekingen, darmklachten, cellulitis, onvruchtbaarheid, hoge bloeddruk, nierstenen en galstenen. Hoe werkt dit precies? Afvalzuren verzamelen zich en strijken neer op een gewricht, spier en/of orgaan en/of in het bloed (het bloed wordt hierdoor dikker wat een verhoging van de bloeddruk kan veroorzaken). Door deze ophoping op een bepaalde plek raakt hetgeen waar het zich bevindt verstoord waardoor het ofwel een lichaamsproces verstoort, of een ontstekingsreactie veroorzaakt. Veel van deze bijbehorende klachten worden door de meerderheid van de bevolking als ‘normaal’ gezien of als een bijkomstigheid van het ouder worden. Het wordt gezien als iets waar je zelf niets aan kan doen. Maar dit is onwaar! Natuurlijk is er iets dat je kan doen. Zoals je hebt kunnen lezen, is verzuring een proces. En een proces kun je beïnvloeden.

 

Ontzuren

Met pH strips kun je thuis eenvoudig meten of je lichaam is verzuurd en in welke gradatie dat dan is. Als er sprake is van verzuring, kun je aan de slag gaan om je lichaam actief te ontzuren. Zo kun je ontzurende thee drinken, basische voeding eten en drinken en extra suppletie nemen in de vorm van bijvoorbeeld natriumbicarbonaten (vraag een expert om advies). Daarnaast natuurlijk het advies om minimaal gebruik te maken van verzurende voeding en dranken, en bewust om te gaan met stress, gifstoffen – let ook op luchtverontreiniging –, stralingen en medicijngebruik, en gebruik geen nicotine en drugs.

 

De lijst met verzurende voedingsmiddelen is lang. Hier een kleine opsomming:

Halvarine, margarine, vetten die verhit zijn geweest, zonnebloemolie, maïsolie, transvetten (ook in koekjes, chips, snack, snoep, pizza, taart etc.), vloeibare boter, alcohol, frisdranken zoals cola en sinas (ook de light en zero varianten), koolzuur, vruchtensap, koemelk(producten, behalve rauwe koemelk), kaas, tarwebrood, roggebrood, gistbrood, kunstmatige zoetstoffen, suiker, fructose en honing (behalve rauwe honing).