Vruchtbare dagen weten? Leer je menstruatiecyclus kennen!


Wil je graag zwanger worden? Dan is het handig als je weet wanneer je vruchtbare dagen zijn. Want dit zijn gemiddeld slechts 5 dagen. En er is maar 1 super vruchtbare dag. Ideaal is dat de spermacel tijdens deze dag al op de plek is waar de conceptie plaatsvindt. Wil je weten hoe je dit het beste kan plannen? Lees gauw verder!

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Hiervan zijn de meeste vrouwen 5 dagen ongesteld. We rekenen voor de menstruatieperiode 7 dagen. Daarna start de verdikking van je baarmoederslijmvlies. Dit heb je wellicht wel eens gemerkt door slijm in je ondergoed of bij het afvegen na het plassen. Na de verdikking van het slijmvlies starten pas de vruchtbare dagen. Bij een gemiddelde menstruatiecyclus ben je dus vruchtbaar vanaf dag 11. Op dag 14 is dan je eisprong (ovulatie) en daarna heb je nog 1 vruchtbare dag.

Vruchtbare dagen

Zoals ik hiervoor al schreef, heb je ongeveer 5 vruchtbare dagen tijdens je menstruatiecyclus. Er is dan één eicel vrijgekomen tijdens de eisprong. De eicel komt terecht in de eileider en als een zaadcel sterk genoeg is om daar ook te komen kan de bevruchting plaatsvinden. Dit klinkt wat makkelijker dan het is.

Je eicel is maar 12 uur lang écht vruchtbaar. Daarna sterft de eicel af en neemt de vruchtbaarheid ook al snel af. Zaadcellen hebben in de baarmoederhals een langere overlevingskans. Zij kunnen tot wel 6 dagen overleven met een gemiddelde van 3 dagen. Dit gebeurt echter alleen wanneer de kwaliteit van de sperma optimaal is. Voeding- en leefstijl zijn van invloed op de kwaliteit van het sperma. Proberen jullie veel om zwanger te worden? Iedere zaadlozing vraagt om zink. En juist zink is ook nodig voor een bevruchting. Daarom is het raadzaam om je partner in ieder geval een goed opneembare zink te laten slikken. Mijn boek vitaal van start gaat verder in op voeding en leefstijl voor, tijdens en na de zwangerschap (ook voor hem). Zodra de kwaliteit van het sperma is geoptimaliseerd, is het aan te raden om 2a 3 dagen voor je eisprong gemeenschap te hebben.

Zaadlozing

Bij een zaadlozing komen er miljoenen zaadcellen in je vagina terecht. Alleen de sterkste en snelste komen in de richting van de eicel. En er is er maar één die de eicel kan bevruchten. Maar om dit te doen moet de zaadcel een behoorlijke afstand afleggen. Vanuit de vagina en de baarmoedermond zwemt de eicel door de baarmoeder richting de eileiders. Daar wacht de eicel op hem. Over deze reis doet een zaadcel gemiddeld 12 tot 24 uur. De vitaalste spermacellen redden het om met een uur bij de eicel te komen. Maar hiervoor moet jouw milieu ook optimaal zijn (optimaliseren met vitale voeding en passende leefstijl). Een eicel beweegt zich het gemakkelijkst als het slijm in de baarmoedermond iets dunner wordt. Dit is gedurende je eisprong (wonderlijk hoe de natuur dit regelt!). Sommige vrouwen herkennen deze periode aan het gladder en dunner worden van hun vaginale afscheiding. Herken jij je cyclus nog niet? Het is leuk om hierop te gaan letten! Zo leer je namelijk je lijf beter kennen.

Bevruchting

De allersnelste zaadcel kan de eicel bevruchten. Het is optimaal dat de spermacel al in de eileider is wanneer de ovulatie begint. De spermacel kan hier op de eicel wachten en dan de wand van de eicel doordringen. Op het moment dat het kopje van de zaadcel de door de wand van de eicel is, verliest hij zijn staart. De wand van de eicel sluit direct en de zaad- en eicel smelten samen tot een bevruchte eicel.

Innesteling

Tijdens de dagen dat de bevruchte eicel zich gaat innestelen wordt het baarmoederslijmvlies nog dikker. De bevruchte eicel beweegt zich van de eileider naar de baarmoeder en nestelt zich in het dikke baarmoederslijmvlies. Vanaf dit moment ben je echt zwanger! Je maakt nu ook direct het hCG hormoon aan waardoor je ook al de eerste zwangerschapssymptomen kan ervaren. Ook kun je meteen al last krijgen van zwangerschapskwalen zoals misselijkheid. Je kan echter met voeding en leefstijl voorkomen dat je klachten krijgt, omdat een zwangerschapskwaal vaak wordt veroorzaakt door een voedingstekort in je lijf of disbalans in je geest. In het boek vitaal van start ga ik hier verder op in.

Het kan helaas ook zo zijn dat de innesteling niet lukt. De reden hiervan kan zijn dat jouw milieu niet optimaal genoeg is. Gelukkig kun je zelf heel veel doen om dit te optimaliseren. Na aanpassing in voeding, suppletie en leefstijl kun je al met drie maanden je milieu hebben geoptimaliseerd. En vaak lukt het met deze laagdrempelige en natuurlijke manier wel om je vruchtbaarheid te vergroten én dus zwanger te worden. Lees hier meer. Je kan heel veel leren uit mijn boek. Maar soms is het ook fijn om real-life gecoacht te worden. Hiervoor kun je mij altijd contacten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de chatbox onderin het scherm.

 

Herhaling van je cyclus

Als je dit keer niet zwanger bent geworden, laat het slijmvlies los en ga je weer menstrueren. Nu begint je cyclus weer opnieuw en heb je een nieuwe kans om zwanger te worden. Succes!