Waarom je juist wel verzadigde vetten zoals roomboter en kokosolie zou moeten eten

Onlangs heb ik er al over geschreven: verzadigde vetten zoals biologische room- of grasboter en kokosolie zijn een aanwinst voor je gezondheid! Helaas staan ze nog steeds niet aanbevolen in de Schijf van vijf van het Voedingscentrum.

Gelukkig komt er steeds meer bewijs dat verzadigde vetten geen veroorzakers zijn van aandoeningen aan het hart en bloedvatenstelsel in het lichaam.(1) Sterker nog: ze zijn juist hartstikke gezond! Zeker als je zwanger bent of borstvoeding geeft en voor kleine kindjes in de groei. Ik zet de voordelen van deze gezonde verzadigde vetten voor je op een rijtje:

Roomboter

Voordelen van room- en grasboter

 • Room- en grasboter zijn leveranciers van de mineralen natrium, kalium, calcium en
  fosfor.
 • Room- en grasboter bevatten veel vitamine K2. Vitamine K2 is een natuurlijke vorm van vitamine K. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. Dit betekent dat de vitamine vet nodig heeft om opgenomen te worden.
 • Het eten van vitamine K2 helpt bij bloedstolling. Dit is tijdens de bevalling onmisbaar, omdat er dan sprake is van een grote wond in de buik en soms is er bij uitscheuren en inknippen ook een uitwendige wond.
 • Er heerst een tekort aan vitamine K onder de bevolking. Met name jonge kinderen en 40 plussers hebben hier last van.(3) Genoeg regen om de margarine van tafel te halen en voor jou en je gezin (biologisch) room- of grasboter neer te zetten!
 • Voor de kinderen in de groei is vitamine K2 broodnodig voor de ontwikkeling van sterke botten.Vitamine D versterkt de werking van vitamine K. En laat vitamine D nou ook in roomboter zitten! 🙂
 • De synthetische vorm van vitamine K is vitamine K3. Deze vorm vind je vooral terug in voedingssupplementen. Vitamine K3 veroorzaakt snel geelzucht bij de pasgeboren baby. Ook daarom kun je vitamine K2 beter uit roomboter halen!
 • De verzadigde vetten geven je sneller en langer een verzadigd gevoel. Dit betekent dat je minder snel naar (ongezonde) tussendoortjes grijpt of dat je nĂłg een bord opschept.
 • Room- en grasboter zijn volvette producten. Bij sommigen onder ons gaan nu de alarmbellen rinkelen. Maar dit hoeft niet! Van volvette producten wordt je niet dik. In tegendeel, je blijft er juist slank van! Juist magere producten zorgen ervoor dat je sneller in gewicht aankomt.(2)

Voordelen van kokosoliekokosolie_

 • Kokosolie zit vol vitamine E. Vitamine E is, net als vitamine K, een in vet oplosbare vitamine.
 • Vitamine E zorgt ervoor dat de olie van goede kwaliteit blijft.
 • Vitamine E zorgt er in ons lichaam voor dat vrije radicalen worden geneutraliseerd. Dit betekent dat het je lichaam schoon houdt van giftige stoffen.
 • Kokosolie bevat de middellange ketenvetzuur ‘Laurinezuur’. Laurinezuur zit van nature ook in onze borstvoeding. Als jij als lacterende- of zwangere vrouw kokosolie eet, verhoog je direct de hoeveelheid Laurinezuur in je bors
  tvoeding.
 • Laurinezuur is uitermate geschikt voor de jonge darmpjes van je baby.
 • Laurinezuur in kokosolie Ă©n in je borstvoeding werken als een natuurlijk antibiotica waardoor jij en je baby minder vatbaar zijn voor ziektes.
 • Kokosolie zorgt, net als room- en grasboter, voor een snelle en langere gevoel van verzadigd zijn.
 • Je kunt kokosolie eten, maar je kunt het ook smeren! Kokosolie leent zic
  h prima voor make-up remover, dag- en nachtcrème, body-olie, mama-olie voor het tegen gaan en verminderen van striae (dankzij de vitamine E in de olie) en zonnebescherming (ongeveer factor 15).
 • Ben je tijdens de bevalling ingeknipt of uitgescheurd? Ai, dat is niet fijn! Gelukkig kan kokosolie je hier een handje helpen. Door de kokosolie dagelijks voorzichtig op de wond aan te brengen, versnelt ’t het helingsproces van het lichaam.
 • Kies altijd voor Extra Vierge kokosolie die koud geperst is en de kokos smaak en geur nog heeft behouden. Deze versie van kokosolie biedt namelijk al deze gezondheidsvoordelen. De ontgeurde variant van kokosolie is gemaakt van een minder kwaliteit kokosnoten en bevat weinig tot geen voedingsstoffen.

 

Kokosolie en room- en grasboter zijn vebutter-2-1520124rzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn vetten die je veilig kunt verhitten. Onverzadigde vetten zoals olijfolie zijn alleen voor koud gebruik. Om dit te kunnen onthouden is hier een ezelsbruggetje: Verzadigde vetten zijn voor Verhitting.

 

 

 

 

 1. Puaschitz NG, Strand E, [..], Nygard O. Dietary Intake of Saturated Fat Is Not Associated with Risk of Coronary Events or Mortality in Patients with Established Coronary Artery Disease. The Journal of Nutrition 2014
 2. Kratz M, Baars T, Guyenet S. The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. Eur J Nutr 2013; 52(1):1-24
 3. Theuwissen E, Magdeleyns EJ, [..], Vermeer C. Vitamin K status in healthy volunteers. Food Funct 2014;5(2):229-34

 

©Sanne Knijn – 2016