waarom meer dan 200 gram groente per dag gewenst is


De tekst uit mijn artikel in ‘De Betere Wereld‘ nr. 1 2018, zie hierboven, staat hieronder uitgeschreven.

 

Haal jij de norm van 200 gram groente per dag? Ik wil je niet ontmoedigen, maar er is een grote kans dat je onder de 85% van de mensen valt die deze norm niet halen. Haal jij het wel? Chapeau! Je voorziet jezelf van meer voedingsstoffen en vezels dan gemiddeld. En toch ga ik je uitdagen, of je de norm haalt of niet, om dagelijks nóg meer groente te eten. De nieuwe landelijke norm zou namelijk moeten zijn: minimaal 700 gram groente per dag. Klinkt dit als ‘niet-te-doen’? Think again, en lees snel verder.

Over het algemeen wordt er door het Voedingscentrum aangeraden om als volwassene dagelijks minimaal 250 gram groente binnen te krijgen. De Richtlijn Goede Voeding, ontwikkeld door de Gezondheidsraad, spreekt zelfs maar van 200 gram groente. Waarom is dit te weinig?

Ten eerste omdat je hiermee te weinig vezels binnenkrijgt. En met name vezels uit groente en fruit voeden je goede darmbacteriën. Hiermee vergroot je dus je leger aan goede bacteriën, en in de regel zorgt dit voor een gezonde darm. Inmiddels weet je misschien al dat een gezonde darm een optimale gezondheid als gevolg heeft. Daarnaast bevat onze voeding, dus ook de groente die we eten, minder voedingsstoffen. Dit komt onder andere door het gebruik van kunstmest (ja, het is daarom beter om biologisch te eten), de manier van verbouwen en verwerken. Doordat groentes minder voedingsstoffen bieden, moet je er dus meer van eten om wel genoeg goede stoffen binnen te krijgen.

 

Voordelen van dagelijks genoeg groente

  • Gezonde(re) darmen
  • Betere gezondheid en weerstand
  • Betere smaak
  • Minder honger
  • Minder fast food

 

In de praktijk

Inmiddels geef ik regelmatig leuke workshops, en de workshop ‘groenten special’ trekt met name de aandacht. Hierin leer je het belang van het nuttigen van voldoende groentes, hoe je deze makkelijk en op een (kind)vriendelijke manier klaarmaakt, en hoe je dit kan combineren in je dagelijks drukke leven. Want ook ik heb niet altijd de tijd om uren in de keuken te staan en heb weinig trek in steeds wat cherry-tomaatjes of het knagen aan een rauwe wortel. Het leukste is dat je leert dat je aan het begin van de middag gemakkelijk 3 eetmomenten hebt kunnen hebben waarin groente op een subtiele wijze is toegevoegd. Tel hierbij je diner op en je komt makkelijk op de 700-800 gram groenten per dag. Inspiratie nodig? Ga op zoek naar een website die jou aanspreekt en waar lekkere toepasbare recepten op staan. Eet smakelijk!