Waarom geraffineerde suikers, bewerkte koolhydraten en zwangerschap niet samengaan

Wanneer je enkelvoudige suikers (suiker, glucose, fructose en galactose) of bewerkte koolhydraten (frisdrank, koek, snoep, witte graanproducten etc) eet, stijgt het glucoseniveau in je bloed in een korte tijd. Als dit gebeurd, heb je last van een te hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie). Om het glucoseniveau in het bloed stabiel te krijgen, maakt de alvleesklier het hormoon insuline aan. Insuline is nodig om de glucose in de cellen om te zetten in energie. sugar-1328823Doordat insuline wordt aangemaakt en glucose wordt omgezet in energie, daalt het glucoseniveau in het bloed. Je hebt nu te maken met een (te) lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie). Als je hier gevoelig voor bent, kun je je slap en futloos gaan voelen of zelfs lichtjes gaan trillen, zweten en mistig in het hoofd worden. Om de klachten hiervan te voorkomen of te verwijderen, krijg je weer trek in snelle suikers en bewerkte koolhydraten, waardoor het glucoseniveau stijgt en je je tijdelijk beter voelt. Echter wordt er dan opnieuw insuline aangemaakt en krijg je weer een te lage bloedsuikerspiegel. Je zit nu een vicieuze cirkel en weet misschien niet goed hoe je hier uit kan komen.

Wanneer de bloedsuikerspiegel vaker omhoog schiet, moet de alvleesklier steeds vaker en meer insuline aanmaken. Het is mooi dat het lichaam weet wat hij moet doen. Echter, dit proces kent een prijs: het lichaam raakt immuun voor insuline (insulineresistentie), waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog blijft en de alvleesklier uitgeput raakt. Dit leidt tot mogelijke ontwikkeling van de ziekte (zwangerschaps)diabetes. Wanneer de bloedsuikerspiegel van de moeder tijdens de zwangerschap verhoogd is, zal de alvleesklier van de baby in de buik zelf insuline aanmaken. In dit geval is het aannemelijk dat de baby bij de geboorte groter zal zijn dan gemiddeld. Hierdoor wordt de kans op complicaties bij de moeder en de baby tijdens de bevalling vergroot. Doordat de alvleesklier van de baby in dit geval zelf insuline aanmaakt, raakt zijn bloedsuikerspiegel na het doorknippen van de navelstreng te laag. Deze kindjes worden dan direct aan een infuus gelegd om glucose toe te dienen, wat ervoor zorgt dat zijn bloedsuikerspiegel stabiliseert.

Door pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen, zal jij je een stuk beter voelen. De fysieke (lichamelijke gezondheid, vruchtbaarheid en zwangerschappen) en mentale gezondheid (gevoel van blijdschap en geluk) worden bevorderd.

Reden genoeg dus om tijdens de zwangevegetables-1323472rschap te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Maar hoe doe je dat?

Pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen worden voorkomen door voeding te eten zoals volkorenrijst (met mate), havermout, vis, kip, noten, zaden, vers fruit (met mate) en verse groenten. De eiwitten, enzymen, vetten, mineralen, vitaminen en vezels in deze voeding helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

 

  • Vezels

De hoeveelheid vezels in de maaltijden bepalen hoe heftig de bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Hoe meer vezels, hoe minder de schommeling zal zijn. Vezels komen voornamelijk voor in verse groenten en vers fruit.

  • Omega 3 vetzuren

Hoe meer omega 3 vetzuren er in de cellen zitten, hoe beter het lichaam kan omgaan met bloedsuikerschommelingen. Omega 3 vetzuren komen vooral voor in vette vissoorten, algen, zeewier, lijnzaad(olie), olijfolie, en noten (behalve cashewnoten, deze bevatte juist veel omega-6).

  • Aminozuur (eiwit) carnitine

Komt vooral voor in vlees. Kies wel voor biologisch vlees, omdat alleen dit vlees het lichaam ondersteunt en voedt. Niet-biologisch vlees breekt je lichaam af, omdat de vertering hiervan juist om vitaminen en mineralen vraagt.

  • Co-enzym Q10

Dit enzym zorgt ervoor dat we energie hebben en stimuleert de suikerverbranding. We maken zelf Q10 aan, mits we genoeg B-vitaminen en mineralen in ons lichaam hebben.

  • Kaneel

Misschien heb je eecinnamon-1317577ns gehoord dat je geen kaneel mag eten tijdens de zwangerschap? Dit zou komen door de smaakstof coumarine. Coumarine is inderdaad schadelijk voor de baby in de buik. Echter gaat het hier om een geconcentreerd extract wat medicinaal gebruikt wordt. Dit betekent dat je tijdens de zwangerschap met mate (blijf vooral variëren) kaneel via voeding kunt binnenkrijgen. Dit heerlijke specerij helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en is een aanrader om als smaakmaker te gebruiken in gezonde taarten, cakes of door je pap!

  • Chroom

Dit mineraal activeert de insulineaanmaak in het lichaam. Als je veel last hebt van schommelingen of insulineresistentie kun je chroomsupplementen nemen. Chroom kent voor het lichaam geen giftig limiet.

  • Eiwitten

Eiwitten die in noten, zaden, eieren, vis en vlees zitten helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Zorg ervoor dat iedere maaltijd eiwitten bevat. Voel je je tussendoor flauw of trillerig? Een handje walnoten doet wonderen!

 

©Sanne Knijn – 2016