Waarom we koorts zouden moeten omarmen

Koorts

O nee, mijn kind heeft koorts! Wat nu? Hij lijkt het wel erg heet te hebben. Een zetpil dan maar?

Om hier een duidelijk antwoord op te geven, is het belangrijk dat je begrijpt wat koorts is en vooral: waarom koorts er is.

 

Wat is koorts?
Officieel wordt er pas van koorts gesproken wanneer de lichaamstemperatuur 38 graden Celsius bereikt. Tussen 37 en 38 graden Celsius heet verhoging. Koorts kan vervelend aanvoelen, maar het is uiteindelijk maar goed dat het lichaam het werk doet.

 

Opmeten van koorts
Koorts kun je het beste opmeten door een koortsthermometer een stukje in de anus te stoppen. Let wel op: hele kleine baby’s kunnen door de stimulatie in de anus spuitpoep krijgen als de thermometer eruit wordt gehaald. Op zich niet zo erg, behalve als het de witte muur raakt.

 

Waarom is er koorts?
Koorts is een natuurlijk signaal van het lichaam. Het lichaam geeft hiermee aan dat er iets mis is en dat het er zelf iets aan doet. Zo kan er een ziekteverwekker, bijvoorbeeld een bacterie of virus, in het lichaam zitten. Koorts is een afweerreactie op deze ziekteverwekker. Het immuunsysteem maakt in dit geval stoffen aan waardoor de lichaamstemperatuur verhoogt. Hierdoor raakt de stofwisseling van het lichaam enorm opgevoerd waardoor er in hoge mate afweercellen, antistoffen en virusremmende stoffen in omloop worden gebracht. De koorts zorgt hiermee voor een snelle eliminatie van de bacterie of het virus.

Koorts kan zich ook ontwikkelen als gevolg op medicijnen of vaccinaties. Dit zijn namelijk lichaamsvreemde stoffen en het lichaam wil deze er zo snel mogelijk uitwerken.

 

Wees niet bang
Als kersverse ouder kun je je wellicht snel zorgen maken. Dit is logisch, want alles is nieuw. Misschien dat dit je wat helpt: heb vertrouwen. Je baby is door de natuur ontwikkelt, en het mooie hieraan is dat het lichaam precies weet wat het moet doen. Koorts is een natuurlijk voorkomen dat we zouden moeten omarmen. De koorts helpt jouw kindje juist om beter te worden!

 

‘Geef mij een middel dat koorts opwerkt en ik ben in staat alle ziekten te genezen.’
Onbekend

 

Kleine kindjes en vooral hele kleine baby’s kunnen snel koorts ontwikkelen. Soms wel tot 40 of 41 graden Celsius! Je hoeft hier niet van te schrikken. Vaak is de koorts binnen een paar uur of een dag alweer gezakt. Blijf je baby of kindje wel goed in de gaten houden. Sla pas alarm als je kindje niet goed reageert op je stem of op aanrakingen of als je kindje niet meer drinkt. Zolang je kindje nog goed aanspreekbaar is en voldoende vocht binnenkrijgt, is er geen reden voor paniek.

 

Koortswerende middelen
In de reguliere geneeskunde mogen we geen koorts hebben. Men ziet het als iets kwaadaardigs dat moet worden bestreden. Maar wat gebeurt er eigenlijk als er gebruik wordt gemaakt van een koortswerend middel zoals een zetpil?

De koorts wordt onderdrukt door invloed uit te oefenen op het temperatuurcentrum in de hersenen. Hierdoor zakt de koorts, zolang als dit middel werkt. Maar de koorts is ontstaan, omdat er een ziekteverwekker in het lichaam aanwezig is en het lichaam deze wil bestrijden. Door de koorts te onderdrukken, kan de ziekteverwekker zich vermenigvuldigen. Zodra het koortswerende middel is uitgewerkt, zie je ook veel dat de koorts nóg sterker terugkomt. Dit moet ook wel, want het lichaam wil zich verdedigen tegen de inmiddels gegroeide ziektekiemen.

De zetpil is tegenwoordig populair en wordt al veel gegeven bij een verhoging van 38 graden Celsius. Het nadeel hiervan is dus dat je hiermee het lichaamsproces van zelfgenezing verstoort en bovendien raakt het lichaam bij veelvuldig gebruik van een zetpil immuun voor de werkende stof. Als je kindje een zetpil dan echt nodig heeft omdat de lichaamstemperatuur richting de 41 graden Celsius gaat, werken zetpillen en andere koortswerende middelen zoals Paracetamol en Ibuprofen niet meer.

 

‘Kwalen wegdrukken, is geen genezen.’
– Dr. Hans Moolenburgh

 

Ondersteunen van het lichaamsproces
Als je kindje al vaste voeding krijgt en hij of zij wilt niet eten, is dit niet zo erg. Het belangrijkste is dat je kindje voldoende blijft drinken. Dit geldt uiteraard ook voor wanneer je kindje nog een baby is. Vraagt je kindje tijdens de koorts niet om (borst)voeding? Leg hem of haar zoveel mogelijk aan de borst of geef hem zoveel mogelijk de fles. Blijf het aanbieden. Als je kindje er wel om vraagt, geef het dan ook zoveel mogelijk. Het vocht reguleert namelijk warmte, wat een belangrijk proces is tijdens de periode van koorts.

Leg je kindje nooit te warm ingepakt in bed. Kinderen kunnen het beter te koud hebben, omdat ze dan om hulp (huilen, een ouder roepen) kunnen vragen. Als een kindje het te warm heeft, en dit geldt vooral voor baby’s, kan hij of zij verslappen en uiteindelijk in de warmte verstikken. Houd ook hierom je baby goed in de gaten als er sprake is van koorts. Vroeger werden baby’s warm ingepakt als ze koorts hadden. Dit is echt niet nodig. Trek je baby of kindje koele kleding aan en kijk of er behoefte is aan een lichte deken of laken. Denk maar na: als je zelf koorts hebt, wil je ook niet met een dikke trui onder de dekens liggen. Wel wil je het warm genoeg hebben door lichtjes een deken over je heen te hebben en vooral voldoende te drinken. Zorg voor frisse lucht in de kamer, maar laat de kamer niet doortochten als je kindje daar ligt! Voel goed bij jezelf waar je baby behoefte aan heeft. Als moeder of als vader weet je dit intuïtief.

 

Lauwwarme wikkels
Bij hoge koorts is het belangrijk om de hitte van het hoofd af te leiden. Dit kun je doen door lauwwarme hydrofiele luiers of andere linnen doeken in een bak met lauwwarm water en citroensap onder te dompelen en deze vervolgens uit te wringen en om de enkels van je kindje te doen. Zorg ervoor dat je kindje zelf een droog rompertje aan heeft en comfortabel ligt met eventueel een licht dekentje over zich heen. Je zal merken dat de doeken heet worden en wat droger. Dompel de doeken opnieuw onder in het citroenwater en wikkel ze weer om de enkels van je kindje. Herhaal dit een aantal keer en blijf je kindje goed in de gaten houden. Door de enkels te verkoelen (maar niet koud te maken!), zorg je ervoor dat de koorts het werk kan doen maar dat tegelijkertijd het hoofdje van je kindje niet oververhit raakt.

 

 

Voeding bij koorts
Als je borstvoeding geeft: blijf dit vooral doen! Borstvoeding is de allerbeste remedie tegen ziekte van je kind. En het mooiste hiervan is dat jouw lichaam de borstvoeding aanpast aan wat je kindje nodig heeft, ook in geval van ziekte.

 Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, is het niet nodig om vast voedsel te geven aan je kind als er sprake is van koorts. De reden hiervoor is de voor de stofwisseling belastende factor van vast voedsel. Je zult ook merken dat kinderen met hoge koorts niet om eten vragen. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Het is belangrijker dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt in de vorm van afgekoeld gekookt water en lauwwarme kruidenthee, omdat er bij koorts veel wordt getranspireerd. Geef echter nooit, en zeker niet in het geval van ziek en zeer, suikerhoudende dranken! Suiker is ballast voor het lichaam en de lichaamsprocessen. Als de tong droog en wit uitgeslagen is, is dit een teken van vochttekort. Het is belangrijk om meteen voldoende water of lauwwarme thee aan te bieden. Als je kindje weigert om te drinken en hij heeft al een droge en/of witte tong, raadpleeg dan je arts.

Je kan kruidenthee maken die transpireren bevordert. Dit is namelijk belangrijk voor de regulering van de lichaamstemperatuur. Lindebloesemthee, vlierbloesemsthee en warm vlierbessensap stimuleren het transpireren. Bij koorts hoger dan 39 graden Celsius is het belangrijk dat het thee goed is afgekoeld tot lauwwarm. Bij koorts lager dan 39 graden Celsius kunnen dranken zowel warm als lauwwarm gedronken worden.

Als je kindje veel dorst heeft, kun je gezuiverd water gedurende 20 minuten op laag vuur laten koken en dit vervolgens laten afkoelen tot warm/lauwwarm en hieraan schijfjes verse citroen toevoegen. De vitamine in citroensap heeft namelijk een versterkende werking op het immuunsysteem en geeft daarbij een fijne frisse smaak af aan het water. Ook kun je zelf appelsap maken door verse appels de juicen met de slowjuicer. Appels bevatten een hoog vitaminegehalte wat het lichaam en het beter worden ondersteunt. Pers appels of andere vruchten echter nooit uit, omdat dit de sap (suikerwater) scheidt van de vezels waardoor het een belastende werking heeft op het lichaam. Ook vruchtensappen uit pak zijn geen goede keuze, ondanks dat de naam dit ons wel doet geloven.

Als je kindje veel vocht verliest door het transpireren, kan het zijn dat hij ook veel lichaamszouten verliest. Deze kun je aanvullen door een glas water met een theelepel Sole te mengen. Sole wordt gemaakt door 1 deel Keltisch zeezout te mengen met 2 delen gezuiverd water. Keltisch zeezout en het mengsel Sole bevatten vele natuurlijke mineralen en zouten en is daarmee een aanwinst voor je lichaam.

Als de koorts is gezakt en je kindje vraagt om vast voedsel kun je dit uiteraard geven. Laat je kindje hierin de keuze maken. Kinderen, hoe jong ze ook zijn, kunnen namelijk heel goed zelf kiezen. Voorbeelden waaruit je je kindje kan laten kiezen zijn: appels, bananen en andere vruchten. Het voordeel hiervan is de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen. Als je kindje liever pap of iets anders heeft dat wat zwaarder is dan fruit mag je dit ook geven. Geef de eerste voeding na de koorts in kleinere porties dan hij gewend is. Zo kan het spijsverteringsstelsel na de dagen van vasten weer wennen aan vast voedsel. Zorg voor een vitamine C supplement bij het eten zodat het immuunsysteem wordt versterkt.

©Sanne Knijn – 2016