10 tips om je sneller zwanger te worden (#8 is de leukste!)

Wil je dit jaar nog zwanger worden? Lees gauw verder en ontdek wat jij zelf kan doen om je vruchtbaarheid een boost te geven.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om gezond te eten. Zodra je de eerste gedachte over zwanger worden hebt, doe je er goed aan je voeding- en leefstijl direct om te gooien.

Dit heb je vast eerder gehoord, en mogelijk komt er veel op je af. Dit begrijp ik. Daarom heb ik voor jou een top 10 gemaakt van gemakkelijke én natuurlijke tips die je helpen bij het sneller zwanger worden.

 

TIP #1 minder met alcohol en cafeïne

Veelvuldig alcoholgebruik vraagt om voedingsstoffen. Feitelijk eet alcohol dus je voorraden op. Daarnaast is gebleken dat alcohol ook een negatief effect heeft op de darmflora.[1] Omdat je baby zal worden geboren met jouw darmflora, en omdat zijn gezondheid (en die van jou) in de darmen begint, doe je er goed aan om voor de zwangerschap te stoppen of ten minste te minderen met alcohol. Ook minderen met cafeïne tot maximaal 2 porties blijkt effectief te zijn om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten.[2]

Kortom: als je zwanger wilt worden, doe je er goed aan om cafeïne- en alcoholgebruik te minimaliseren.

 

 

TIP #2 eet voldoende fruit

Je doet er goed aan om dagelijks minimaal drie stuks fruit te eten én daarnaast fastfood te laten staan.[3] Fruit bevat veel verschillende plantenstoffen die je vruchtbaarheid een boost geven. Fastfood daarentegen bevat juist belastende stoffen die insulineresistentie in de hand werken. En insulineresistentie heeft een negatief effect over de ovulatie waardoor je (tijdelijk) onvruchtbaar kan zijn.

Kortom: het nuttigen van 3 stuks fruit per dag en daarnaast fastfood laten staan vergroot te kans op zwanger worden.

 

 

TIP #3 zorg voor voldoende zinkinname

Zink is niet alleen belangrijk voor de bevruchting en de ontwikkeling van de embryo. Nu blijkt uit onderzoek dat zink ook zorg draagt voor de ontwikkeling van gezonde eicellen (dit is dus voor de conceptie).[4] Zink haal je uit noten, zaden, kikkererwten, uien, asperges, avocado, roomboter, kokos, haver, boekweit, vis en vlees. Zink uit dierlijke producten is makkelijker op te nemen dan uit plantaardige producten. Eventueel kun je je behoefte aanvullen met een supplement. Kies in dit geval voor zinkmethionine. Laat je over supplementgebruik adviseren door een deskundige.

Kortom: voldoende zinkinname helpt mee aan het ontwikkelen van gezonde eicellen, optimale bevruchting en ontwikkeling van de embryo.

 

TIP #4 eet voldoende vitamine B (complex)

Deze vitamines helpen, net als zink, bij de ontwikkeling van de oöcyten (de voorlopers van de eicellen). Een verminderd niveau van vitamine B1 kan de kans op onvruchtbaarheid en miskramen vergroten.[5] Daarnaast weten we dat het belangrijk is om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Deze verhoogde foliumzuurinname heeft echter invloed op de vitamine B12 status in je lichaam, omdat ze met elkaar samenwerken. Oftewel: foliumzuur snoept van je vitamine B12 voorraad. En een tekort aan vitamine B12 kan onvruchtbaarheid als gevolg hebben.[6] Meer over vitamine B6, B11 (folaat) en B12 in de actieve vorm vind je hier. In een kwalitatief goede multivitaminepreparaat zit de juiste verhouding aan B-vitamines. Daarnaast blijk dat een multivitamine- en mineralencomplex de kans op een vroege miskraam verkleint.[7]

Kortom: de juiste verhouding vitamine B, eventueel uit een multivitaminepreparaat, kan de kans op een gezonde zwangerschap vergroten.

 

TIP #5 eet voldoende omega-3 vetzuren

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) bij vrouwen wordt gekarakteriseerd door een overvloed aan mannelijke hormonen, onvruchtbaarheid, prediabetes en overgewicht. Vrouwen met PCOS doen er goed aan om voldoende omega-3 vetzuren[8] (kan ook uit lijnzaad[9]) en vitamine D te nemen.[10] [11] [12] Deze stoffen zorgen namelijk voor het stabiliseren van de hormonale stoornis waardoor de ovulatie vaker en regelmatiger voorkomt en je sneller zwanger wordt. Omega-3 vetzuren halen we het beste uit vis en krill. Meer hierover lees je hier.

Kortom: omega 3 vetzuren en vitamine D hebben een positief effect op het zwanger worden.

 

TIP #6 vermijd magere zuivelproducten

Uit onderzoek blijkt dan magere zuivelproducten de kans op onvruchtbaarheid met 85% kan vergroten.[13] Volle zuivelproducten hebben hierop geen invloed. Daarom is het, als je zuivel wilt nemen, verstandig om te kiezen voor volle producten.

Kortom: magere zuivelproducten hebben een negatief effect op de vruchtbaarheid.

 

TIP #7 zorg voor voldoende ijzerinname

IJzer is een essentieel onderdeel van ons bloed. Als je te weinig ijzer in je bloed hebt, spreken we van bloedarmoede waardoor je je slap en futloos kan voelen. Deze symptomen kunnen ook voorkomen als jouw lichaam moeite heeft met het opnemen van ijzer. Vitamine C speelt een rol bij de opname van ijzer. IJzer speelt een belangrijke rol bij het hebben van een gezonde vruchtbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die ijzersuppletie nemen of voeding eten dat rijk is aan non-heem (plantaardige vormen) ijzer een met 40% verlaagd risico hebben op onvruchtbaarheid.[14]

Kortom: ijzer kan het risico op onvruchtbaarheid verkleinen.

 


Dit is voor jou:

Wil je een handig overzicht ontvangen waarop je gemakkelijk ziet:

 • wat wel
 • wat niet
 • wat met mate

Meld je hier aan en ontvang van mij direct een mail met daarin belangrijke informatie over voeding tijdens je zwangerschap. Meld je aan en deze informatie blijf blijvend van jou.

Ik houd je dan ook meteen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen (waarvoor je je altijd zonder reden kan afmelden).

 

 


 

TIP #8 vermijd stress

Ben jij al mindful bezig? Het klinkt misschien zweverig, maar is het niet. Sterker nog: eigenlijk ben je aan het zweven tussen allerlei zaken als je niet mindful bezig bent.

Wat is mindfulness? Simpel gezegd: het betekent dat je in het nu zit en je kan focussen op wat er nu gebeurt. Je bent dus niet bezig situaties die zich al voor hebben gedaan of zich nog voor gaan doen (tenzij het voor het moment van NU noodzakelijk is dat je dit doet).

Mindfulness voorkomt piekeren en negatieve gedachten door je te focussen op het nu. Piekeren en negatieve gedachten zorgen voor onnodige stress. En stress heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid. Ontspanning daarentegen kan zorgen voor een verbeterde vruchtbaarheid.[15] Mindfulness kan zorgen voor ontspanning, maar leuke dingen doen ook. En ja, seks kan ook zorgen voor ontspanning. Win-win dus 😉 

Kortom: stress verminderen en meer ontspannen kan meehelpen bij het sneller zwanger worden.

 

TIP #9 beweeg voldoende

Als je beweegt, komen endorfines vrij in je lichaam. Endorfines zijn stofjes die je blij maken waardoor het stressniveau in je lichaam daalt. Daarnaast zorg je ervoor dat je lichaam in een betere conditie komt en dit is voor een zwangerschap en de bevalling aan te raden.

Uit onderzoek blijkt dat beweging zorgt voor een verbeterde vruchtbaarheid.[16] [17] Dit geldt zowel voor vrouwen met een gezond BMI als voor vrouwen met overgewicht. Voor obese vrouwen geldt ook dat daarbij gewichtsverlies de vruchtbaarheid kan verbeteren.[18] Extreem veel beweging kan juist onvruchtbaarheid in de hand werken. Dit kan te maken hebben met de energie in het lichaam, en verzuring kan ook een rol spelen.[19] Daarom is het advies om wél te bewegen, maar niet door te slaan in het extreme. Voor vrouwen met overgewicht én ondergewicht is het advies om eerst te zorgen voor een gezond gewicht en daarna pas actief bezig te zijn met zwanger worden.

Kortom: voldoende bewegen en een gezond gewicht vergroot de kans om zwanger te worden.

 

TIP #10 Vermijd hormoonverstoorders

Uit onderzoek blijkt dat gebruik van pesticiden op groenten en fruit de kans op een zwangerschap vermindert. [20] Daarom is het advies om vooral biologische groenten en fruit te eten. Deze kun je vinden in natuurwinkels en in supermarkten. Ze zijn te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk.

Als je zwanger wilt worden, is mijn advies: vermijd plastic. Met name als het wordt opgewarmd is plastic giftig. Ook ingeblikt voedsel, voeding ingepakt met plastic en plastic voorraadbakken, servies etc. kunnen BPA bevatten. Bisfenol A (BPA) in plastic werkt namelijk verstorend op je hormonen waardoor je meer kans hebt op miskramen. [21]

Andere dagelijkse producten waarin hormoonverstoorders kunnen zitten, en waar je mogelijk niet bij stilstaat, zijn de volgende producten:

 • verzorgende crèmes voor je zwangere buik
 • cosmetica
 • shampoo
 • conditioner
 • haarverf
 • wasmiddel
 • zeep
 • kassabonnen
 • (geur)kaarsen
 • parfum

Je kan altijd zelf de ingrediëntenlijst checken van de producten die je gebruikt. Vind je het lastig om goede en slechte ingrediënten op een etiket van elkaar te onderscheiden: een zoekmachine of het boek vitaal van start kan je helpen.

Kortom: er bestaan stoffen die je hormonen verstoren en een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid.

 

Heb je een vraag over dit artikel of is er iets anders waarover je wilt sparren? Stuur mij een berichtje en ik denk met je mee.

 

[1] https://bibliotheek.ortho.nl/33419/alcohol-de-darm-en-het-brein-verstoorde-darmflora-en-darmpermeabiliteit/

[2] Buck Louis GM, Sapra KJ, [..], Sundaram R. Lifestyle and pregnancy loss in a contemporary cohort of women recruited before conception: The LIFE Study. Fertil Steril 2016 Mar 22

[3] Grieger JA, Grzeskowiak LE, [..], Roberts CT. Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy. Hum Reprod 2018 May 4

[4] American Physiological Society. Preconception zinc deficiency could spell bad news for fertility: Micronutrient availability can have early and long-lasting effects on egg quality. April 2018, San Diego

[5] Tsuji A, Nakamura T, Shibata K. Effects of Mild and Severe Vitamin B1 Deficiencies on the Meiotic Maturation of Mice Oocytes. Nutr Metab Insights 2017; 10:1178638817693824

[6] Pront R, Margalioth EJ, [..], Elstein D. Prevalence of low serum cobalamin in infertile couples. Andrologia 2009; 41(1):46-50

[7] Buck Louis GM, Sapra KJ, [..], Sundaram R. Lifestyle and pregnancy loss in a contemporary cohort of women recruited before conception: The LIFE Study. Fertil Steril 2016 Mar 22

[8] Cussons AJ, Watts GF, [..], Stuckey BG. Omega-3 fatty acid supplementation decreases liver fat content in polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial employing proton magnetic resonance spectroscopy. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94(10):3842-8

[9] Mirmasoumi G, Fazilati M, [..], Asemi Z. The Effects of Flaxseed Oil Omega-3 Fatty Acids Supplementation on Metabolic Status of Patients with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2018; 126(4):222-228

[10] Vitamin D May be Key for Pregnant Women with Polycystic Ovary Syndrome. PennMedicine News, 3 november 2017

[11] Jamilian M, Samimi M, [..], Asemi Z. The influences of vitamin D and omega-3 co-supplementation on clinical, metabolic and genetic parameters in women with polycystic ovary syndrome. J Affect Disord 2018; 238:32-38

[12] Cussons AJ, Watts GF, [..], Stuckey BG. Omega-3 fatty acid supplementation decreases liver fat content in polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial employing proton magnetic resonance spectroscopy. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94(10):3842-8

[13] Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner B, Willett WC. A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility. Hum Reprod 2007; 22(5):1340-7

[14] Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Iron intake and risk of ovulatory infertility. Obstet Gynecol. 2006;108:1145-52

[15] Louis GM1, Lum KJSundaram RChen ZKim SLynch CDSchisterman EFPyper C.  Stress reduces conception probabilities across the fertile window: evidence in support of relaxation. Fertil Steril. 2011 Jun;95(7):2184-9. doi: 10.1016/j.fertnstert.2010.06.078. Epub 2010 Aug 5.

[16] Wise LA1, Rothman KJ, Mikkelsen EM, Sørensen HT, Riis AH, Hatch EE. A prospective cohort study of physical activity and time to pregnancy. Fertil Steril. 2012 May;97(5):1136-42.e1-4. doi: 10.1016/j.fertnstert.2012.02.025. Epub 2012 Mar 15.

[17] Rich-Edwards JW1, Spiegelman D, Garland M, Hertzmark E, Hunter DJ, Colditz GA, Willett WC, Wand H, Manson JE. Physical activity, body mass index, and ovulatory disorder infertility. Epidemiology. 2002 Mar;13(2):184-90.

[18] Clark AM1, Thornley B, Tomlinson L, Galletley C, Norman RJ. Weight loss in obese infertile women results in improvement in reproductive outcome for all forms of fertility treatment. Hum Reprod. 1998 Jun;13(6):1502-5.

[19].Gudmundsdottir SL1, Flanders WD, Augestad LB. Physical activity and fertility in women: the North-Trøndelag Health Study. Hum Reprod. 2009 Dec;24(12):3196-204. doi: 10.1093/humrep/dep337. Epub 2009 Oct 3

[20] Chiu YH, Williams PL, [..], Chavarro JE; EARTH Study Team. Association Between Pesticide
Residue Intake From Consumption of Fruits and Vegetables and Pregnancy Outcomes Among Women Undergoing Infertility Treatment With Assisted Reproductive Technology. JAMA Intern Med 2017 Oct 30

[21] New study suggests that high levels of BPA might increase miscarriage risk. Website Omaha, 19 oktober 2013