zwangerschapsmisselijkheid en wat te doen

Mijn eerste zwangerschap was niet gepland. Ik stond dan ook nogal ondersteboven van dit nieuws. Maar ondanks het verrassingselement had ik direct een ‘moedergevoel’ en wilde ik meteen goed voor ons kindje zorgen. Mijn manier van zorgen voor ons kindje uitte zich in een zoektocht naar juiste informatie rondom voeding en leefstijl tijdens de zwangerschap. Ik verslond (wetenschappelijke) artikelen, deed een cursus waarin voeding tijdens de zwangerschap aan bod kwam. Ik werd steeds enthousiaster over het effect van voeding tijdens de zwangerschap. Tot ongeveer halverwege mijn zwangerschap voelde ik mezelf fit en happy, tot dat ik vlak daarna last kreeg van bekkeninstabiliteit. Van de bedrijfsarts kreeg ik het advies te minderen met het werk. Steeds meer bleef ik met pijn thuis en paste ik mijn werkzaamheden aan. Ik weet nog goed hoe beperkt ik me op dat moment voelde. Ondanks de grote aanpassingen bleef de pijn erger worden. In de praktijk betekende dit dat ik nog meer beperkt werd in wat ik kon en dat ik steeds meer aan huis gekluisterd was. Tot ik een artikel las over fikse tekorten bij zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit. Het trok direct mijn aandacht en ik volgde het advies in het artikel op: ik nam extra vitamine D en magnesium. Wat en toen gebeurde? De pijn verdween als sneeuw voor de zon. Binnen één week was ik van mijn heftige bekkeninstabiliteit herstelt. ‘Wauw!’ dacht ik, dit moeten meer vrouwen weten! Er zijn namelijk ontzettend veel vrouwen die zich tijdens de zwangerschap ziek en zwak voelen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit niet nodig is, maar vaak slechts een teken van je lijf dat er een tekort is.

 

Het gegeven dat ik binnen een week herstelde van een heftige zwangerschapskwaal inspireerde mij dusdanig dat ik een boek heb geschreven: vitaal van start. In dit boek neem ik je mee in de nieuwe ontwikkelingen rondom voeding & leefstijl tijdens de zwangerschap. Ook geef ik per zwangerschapskwaal aan hoe je ‘m kan voorkomen én hoe je er van kan genezen. In dit artikel bespreek ik graag een bekend zwangerschapskwaal met je: zwangerschapsmisselijkheid

 

Als je zwanger bent en last hebt van zwangerschapsmisselijkheid wordt dit vaak gezien als  ‘normaal’. Het wordt gezien als een kwaal dat erbij hoort. Maar oh, wat is dat misselijke gevoel vervelend. Hele dagen (soms weken of maanden) worden beïnvloed door het zieke gevoel. Dus hoe fijn is het dat ik hier 8 tips met je deel die je kan inzetten bij het genezen van misselijkheid of het voorkomen hiervan. Werken deze tips bij jou niet? Zoek dan contact met een voedingsdeskundige die gespecialiseerd is in zwangerschappen of bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut.

  1. Om te voorzien in de behoefte van jezelf en je baby heb je ongeveer drie liter water per dag nodig. Het extra water heb je bijvoorbeeld nodig voor aanmaak van extra bloed, aanmaak van vruchtwater en voor de celdeling van je baby. Drink jij nog steeds 1,5 tot 2 liter op een dag? Grote kans dat een tekort aan vocht de misselijkheid veroorzaakt omdat bij een vochttekort histamine wordt aangemaakt. En aanmaak hiervan kan misselijkheid veroorzaken.
  2. Zorg er voor dat je een groot glas water naast je bed hebt staan. Als je ’s nachts wakker wordt, drink dit glas dan leeg. Zelfs als je wakker wordt om naar het toilet te gaan. Denk niet ‘ik plas het toch weer uit’ of ‘ik moet al zo vaak naar het toilet’ want de reden dat je vooral in de ochtend misselijk bent, is omdat je tijdens de slaap niet drinkt.
  3. Een lege maag wil niemand hebben maar zeker als je zwanger bent, kan een lege maag misselijkheid veroorzaken. Start je dag altijd met een volwaardig ontbijt. Let er op dat de voedingsmiddelen over een hoge voedingswaarde beschikken en zorg altijd voor inname van voldoende eiwitten en goede vetten zoals roomboter en kokosolie. Zorg er daarnaast voor dat je altijd lekkere en gezonde snacks in je tas hebt zitten, zodat je voorkomt dat je maag leeg raakt.
  4. Eet voldoende vitamine B2, B6, B12 en de actieve vorm van foliumzuur: folate. Je kunt er ook voor kiezen om dit uit een goed voedingssupplement te halen. Klik hier voor meer informatie over de actieve vormen van folumzuur en B12.
  5. Zorg voor voldoende magnesiuminname. Omdat onze voeding tegenwoordig arm is aan magnesium is het aan te raden om dagelijks een magnesiumsupplement (of twee) te slikken. Lukt het slikken van supplementen niet, omdat je dan direct het gevoel hebt dat ze weer terugkomen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor magnesium badzout of een magnesiumolie om op je huid te smeren.
  6. Gember zorgt voor significante vermindering van misselijkheid. Je kunt het zowel gedroogd als vers nemen, er thee van maken of gembersupplementen slikken. Ook kan gember het gevoel van braken doen afnemen.
  7. Soms kun je al misselijk worden van de gedachte aan bepaalde voeding of bij het ruiken van bepaalde geuren. Als je jezelf een plezier wilt doen, vermijd dit dan.
  8. Vermijd zoveel mogelijk stresssituaties en doe (zoals het hoort tijdens de zwangerschap) alles op je gemak. Zorg goed voor jezelf en de baby!