Menu

6 weken zwanger: symptomen en de ontwikkeling van je baby!

6 WEKEN ZWANGER ZIJN BEGINT BIJ ZWANGERSCHAPSDAG 43 EN LOOPT TOT EN MET DAG 49. JE ZIT NU IN JE 7E ZWANGERSCHAPSWEEK.

❤️ De lengte van je baby is nu 5 millimeter. Dit is zo groot als een granaatappelpitje.
Het gewicht van je baby is bijna 1 gram. Dit is zo zwaar als een paperclipje.
Je baby is nu 4 weken oud! (dag 29 – 36)

Inhoud:

 • De ontwikkeling van je baby
 • De zwangerschapshormonen
 • De zwangerschapskwalen
 • 6 weken zwanger to do

Misschien weet je nog maar net dat je zwanger bent en kom er nogal veel op je af. Dit geeft niets, want je kindje weet precies hoe het zich kan ontwikkelen. En na het lezen van dit artikel weet je precies wat jij kan doen om de ontwikkeling van je baby te ondersteunen.

6 WEKEN ZWANGER EN JOUW BABY

Uiterlijke ontwikkeling

Je baby ontwikkeld zich super snel! Hoewel je baby er nog niet echt ziet als een mensenbaby, is je hij qua lengte meer dan verdubbeld in vergelijking met vorige week en zal hij steeds meer op een mensenbaby gaan lijken de komende weken.

Vorige week zag je baby er nog uit als een mini boontje. Deze week lijkt je baby meer op een garnaaltje ter grootte van een granaatappel pitje.

Je baby heeft nu nog een klein staartje waaruit de wervels zich zullen ontwikkelen. Het staartje verdwijnt vanzelf tijdens de ontwikkeling.

Deze week komen er knoppen op de plekken van de romp waar de armen en benen worden ontwikkeld. Ook ontwikkelen de ogen zich al. Ze zitten nu nog aan de zijkant van het gezicht maar dit komt helemaal goed zodra het gezicht zich verder ontwikkelt.

Innerlijke ontwikkeling

Het hartje van je baby is gevormd en begint aan het einde van deze week te kloppen! Het grote voordeel hiervan is dat je kindje zich dan nog sneller en beter kan ontwikkelen.

Vorige week zijn de hersenen en de wervelkolom aangelegd en al flink gegroeid. Deze week worden de hersenen opgesplitst in 3 delen:

 • voorhersenen
 • middenhersenen
 • achterhersenen

De maag, nieren, longen, en darmen worden nu in de ontwikkeling gestart en krijgen hun vaste plek in het lichaam van je kindje. Ook is het bloedvatensysteem al ontwikkeld.

6 weken zwanger

Gelukkig weet je baby precies in welke volgorde hij zich moet ontwikkelen. Hiervoor hoef jij als moeder niet veel te doen behalve zorgen voor de juiste voedingsstoffen.

 Kortom: vanaf deze week klopt het hartje van je baby en begint hij steeds meer op een mensenbaby te lijken.

6 WEKEN ZWANGER EN JOUW ONTWIKKELINGEN

Waarschijnlijk voel je steeds duidelijker aan je lichaam dat je zwanger bent. Logisch ook, want je hormonen veranderen naar een tijdelijke hormoonhuishouding. Deze verandering is belangrijk voor een optimale ontwikkeling van jou en en je baby en tegelijkertijd zorgt dit er nu voor dat je veel moet plassen en dat je borsten gespannen aanvoelen.

Daarnaast vergt de zwangerschap, en alles wat daarbij komt kijken, veel energie. Dit geeft je momenteel een vermoeid gevoel. Je kan dit opvangen door super gezond te eten. Snelle ongezonde suikers zullen er namelijk voor zorgen dat je nog vermoeider zal zijn.

Zwangerschapsmisselijkheid en -braken zijn tijdens het eerste trimester veel voorkomende klachten. En hoewel het misschien voelt alsof je hier geen grip op kan krijgen, kun je hierin verbetering ervaren door dagelijks het volgende te nemen:

 • gember
 • circa 3 liter water
 • folaat, vitamine B6 en B12
 • magnesium

Jou is inmiddels aangeraden om foliumzuur te nemen. Maar het nemen van slechts een tabletje foliumzuur kan juist zwangerschapskwalen veroorzaken. Hoe dit precies werkt en wat je beter kan doen, beschrijf ik uitgebreid in hoofdstuk 3 van Vitaal Van Start.

 Kortom: je voelt dat je zwanger bent en mogelijk ervaar je zwangerschapskwalen. Met de juiste voedingsstoffen kun je deze kwalen verminderen.

6 WEKEN ZWANGER? DIT IS JE TO DO LIST

Er komt nu super veel op je af dat waarschijnlijk nieuw is voor je. In dit artikel heb ik je ook veel informatie gegeven dat nieuw is. Ik begrijp dat het wat overweldigend kan zijn en daarom hoop ik dat je aan het einde van je dag dit hebt onthouden:

Je baby weet precies hoe hij zichzelf kan ontwikkelen en jij kan dit ondersteunen met gezonde voeding. Als je kwalen ervaart, kun je hierin verbetering ervaren door precies de juiste voedingsstoffen te eten.

Hieronder lees je de tips voor deze week. Voor het gemak heb ik ze voor jou onderverdeeld in drie categorieën.

Voeding tips

 • Als je nog niet bent gestart, start dan met het slikken van minimaal een goede foliumzuur in combinatie met vitamine B6 en B12. Let op: niet alle foliumzuur is gezond voor jou en je baby! Je leest erover in dit artikel.
 • Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
 • Eet regelmatig en gezond en verstop je groenten en fruit in lekkere recepten.
 • Drink circa 3 liter water per dag.

Leefstijl tips

 • Verander ongezonde gewoontes zoals stress, alcohol, sigaretten en medicatie (in overleg met je arts).
 • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
 • Laat de kattenbak schoonmaken door iemand anders vanwege de mogelijke besmetting met de parasiet toxoplasma gondii.

Praktische tips

 • Maak een afspraak met een verloskundige. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig.
 • Denk na over een eventuele prenatale screening. Hiermee krijg je meer zich op de gezondheid van je kindje en de kans op een kindje met het syndroom van down. De screening kan veel zekerheid geven maar kan er ook voor zorgen dat je een keuze moet maken. Bespreek je gevoelens hierover met je partner en/of andere mensen die je vertrouwd.
 • Pas eventueel je zorgverzekering aan.
 • Informeer familieleden en/of vrienden.
—————————————————————————————

DE VITAAL VAN START METHODE. DÉ NATUURLIJKE METHODE VOOR EEN GEZONDE ZWANGERSCHAP!

Het fysieke boek Vitaal Van Start vertelt je:

wat je wel en niet kan eten tijdens de zwangerschap
hoe je kan genezen van zwangerschapskwalen
wat je zelf kan doen om je baby(‘s) zo gezond mogelijk te laten ontwikkelen
6 weken zwanger