Menu

11 Weken zwanger: je baby groeit!

11 weken zwanger

11 Weken zwanger? In dit artikel lees je over jouw ontwikkeling, die van jouw baby en hoe je dit zelf op een simpele manier kan ondersteunen.

Inhoud:

 • De ontwikkeling van je baby
 • Jouw ontwikkeling
 • Vrijen en zwanger zijn
 • Echo
 • Zwangerschap en stress
 • 11 weken zwanger tips

❤️ De lengte van je baby is nu 5,5 centimeter. Dit is zo groot als een pruim.
❤️ Het gewicht van je baby is nu ongeveer 14 gram.
❤️ Je zit nu in je 12e zwangerschapsweek.

Dit artikel in het kort:

 • Je baby krijgt al menselijke trekjes en lijkt steeds meer op een mensenkind
 • Alle organen zijn nu aangelegd
 • Wellicht hoor je deze week voor het eerst de hartslag van je baby!
 • Hormonale schommelingen kun je onder controle krijgen
 • Meditatie en yoga helpt bij het reduceren van stress

De ontwikkeling van je baby

Het hartje van jouw baby klopt op nog ontzettend snel. Waarschijnlijk zijn er meer dan 160 slagen per minuut. Later in de zwangerschap neemt de snelheid af tot ongeveer tussen de 110 en 160 slagen per minuut.

Inmiddels is jouw baby steeds meer een klein mensje aan het worden met zelfs al menselijke trekjes. Je baby kan al een grijpbeweging maken en hierdoor de navelstreng vastpakken. Wees niet bang dat dit schade kan brengen. Jullie navelstreng is sterk en wordt beschermd door een extra laagje vlies.

Vanaf nu kan je baby zich ook uitrekken en zelfs al zijn duim in zijn mond doen. Het bewegen van jouw baby voel je nu nog niet, maar kan wel al zichtbaar worden tijdens een echo. Theoretisch is inmiddels ook het geslacht van jouw baby te zien op de echo. Hoewel deze op de echo vaak nog lastig te herkennen is.

De ledematen van jouw baby zijn nog kort en dun. De tenen en vingers zijn wel al losgekomen van elkaar en nu duidelijk zichtbaar. En er beginnen nu zelfs al kleine nageltjes te groeien!

💡 Leuk weetje: het hartje pompt bloed door zijn hele lichaam en via de navelstreng naar wat later de placenta wordt.

De hersenen van jouw baby zijn in de afgelopen weken ontzettend snel aangelegd en ontwikkeld. Het hoofdje van jouw baby is daardoor nu nog steeds wat groot in vergelijking met de rest van zijn lichaam.

Alle organen zitten nu op de juiste plaats in het lichaam. De darmen groeiden voorheen nog in de holte van de navelstreng en verplaatsen zich nu naar de buik van jouw baby.

📄 Kortom: jouw baby begint steeds meer op een mensenbaby te lijken en de organen zijn aangelegd.

Jouw ontwikkeling

Als jij in de afgelopen weken misselijk bent geweest, zal dat deze week minder intens worden. De juiste supplementen helpen hierbij.

Als de zwangerschap zonder complicaties verloopt, zal jouw verloskundige je blijven begeleiden tijdens de zwangerschap. Als er toch sprake is van complicaties kan je worden doorgestuurd naar de gynaecoloog.

Je kan ook last hebben van lichamelijke ongemakken. Door de veranderde hormoonhuishouding kun je nu ook anders reageren dan je deed. Veel vrouwen barsten nu zomaar in snikken uit. Wil je dit soort ongemakken en onvoorspelbaarheden voorkomen en verbeteren? Met De Vitaal Van Start Methode houdt je je hormonen in balans, waardoor ongemakken verdwijnen.

📄 Kortom: met De Vitaal Van Start Methode voorkom je dat je veel last hebt van hormonale schommelingen.

Vrijen en zwanger zijn

Momenteel kan je minder zin hebben in vrijen met je partner. En dit is helemaal oké. Dit wordt aangestuurd door hormonen en daarnaast ben je waarschijnlijk ook nog vermoeid. Meestal krijgen zwangere vrouwen vanaf de vierde maand weer zin in deze vorm van intimiteit. Heb je wel zin in een fijne vrijpartij? Dit is helemaal goed! Het is geheel veilig om te vrijen met je partner nu je zwanger bent.

📄 Kortom: het is veilig om te vrijen. Mogelijk heb je er nu nog geen zin in, en dat is oké.

Echo

Rond deze periode wordt via een echo bepaalt hoeveel weken je zwanger bent.  Vanaf week 10 groeit je baby namelijk gelijkmatig en daarom geeft de lengte nu een goed beeld van de zwangerschapsduur.

💡Leuk weetje: vanaf nu maakt je lichaam steeds meer vruchtwater aan. Het water zorgt ervoor dat het beeld van de echo beter zichtbaar is.

De verloskundige zal met de doptone naar het hartje luisteren. Maar wees niet teleurgesteld als je nog niets hoort. Soms is deze week gewoon nog te vroeg om het hartje te horen. De volgende keer is de kans groter dat je de hartslag hoort.

📄 Kortom: vanaf nu wordt de zwangerschapsduur berekend.

Zwangerschap en stress

Er komt nu ontzettend veel op je af. Je bent bijna door de eerste trimester heen en je voelt je waarschijnlijk al goed zwanger. Wellicht denk je al na over de namen of heb je zelfs al een naam uitgekozen!

Je voelt je wellicht wat overwhelmed door alles dat nu op je bordje komt. Met de juiste yoga- en meditatieoefeningen kun je alle stappen in je zwangerschap met zekerheid zetten. Daarnaast ervaar je dagelijks rust en blijf je gecenterd waardoor je krachtig wordt en blijft.

11 weken zwanger

Hiermee verlaag je het stresshormoon en kan je beter met prikkels omgaan. Je baby kan hierdoor gezonder groeien en ontwikkelen en jij ervaart een fijnere zwangerschap.

📄 Kortom: met de juiste oefeningen kun je stress voorkomen.

10 Weken zwanger tips

Leefstijl tips

 • Wees je ervan bewust dat je lichaam met kwalen aangeeft dat er een verandering nodig is. Met De Vitaal Van Start Methode weet je precies wat je het beste kan doen.
 • Start met mediteren en visualiseren van een gezonde zwangerschap.
 • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
 • Eet en leef gezond met De Vitaal Van Start Methode.

Voeding tips

 • Als je nu nog een synthetische supplement gebruikt, stap dan over op deze goede multivitamine voor zwangere vrouwen.
 • Wil jij het complete pakket aan supplementen voor de beste start? Dit pakket heb ik voor jou samengesteld.
 • Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
 • Eet regelmatig en gezond
 • Is je smaak veranderd? Verstop je groente in lekkere gerechten.
 • Drink circa 3 liter water per dag.
 • Vermijd rauw vlees, rauw vis, zachte rauwe kazen, en orgaanproducten (vanwege vitamine A).

Praktische tips

 • Ga naar de tandarts als je dat nog niet bent geweest
 • Weet je al hoe je wilt dat je baby wordt opgevangen als jij weer gaat werken? Je kan hier alvast een planning voor maken in overleg met familie en de opvang.
 • Start met een online zwangerschapscursus.
11 weken zwanger