Menu

7 weken zwanger: onrustige buik

7 weken zwanger

7 Weken zwanger? Vanaf deze week kunnen de zwangerschapssymptomen verergeren en je kan hier flink last van hebben. Ondertussen gaat de ontwikkeling van je baby ook in rap tempo door.

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je kan doen om zwangerschapsklachten te verminderen en wat jij kan doen om je baby te helpen ontwikkelen als je 7 weken zwanger bent.

Inhoud:

  • De ontwikkeling van je baby
  • Jouw ontwikkeling
  • De zwangerschapsklachten
  • 5 weken zwanger tips

🥜 De lengte van je baby is nu 15,9 millimeter. Dit is zo groot als een pinda.
📎 Het gewicht van je baby is nog geen gram. Dit is zo zwaar als een paperclipje.

Je zit nu in je 8e zwangerschapsweek.

Waarschuwing: in dit artikel hebben we het ook kort over seksueel misbruik.

Dit artikel in het kort:

  • Het gezichtje van jouw baby krijgt steeds meer vorm.
  • Je baby begint steeds meer op een mensenbaby te lijken.
  • Alle voedingsstoffen die jij eet komen bij de baby terecht.
  • Jouw lichaam verandert nu.

De ontwikkeling van je baby

Officieel noem je je baby vanaf deze week geen embryo maar een foetus.

Uiterlijke ontwikkeling

Jouw baby ontwikkelt zich snel. Vorige week leek je baby nog een beetje op een zeepaardje. Vanaf deze week ontwikkelt hij zich minder voorover en wordt zijn rug iedere week een stukje rechter qua vorm.

Deze week vormen de handen en voeten zich aan de stompjes die vorige week waren gekomen. Doordat de vingers en tenen nog met slijmvliezen aan elkaar zitten, lijken de handen en voeten op paddels.

Zijn hoofdje heeft nu zijn officiële vorm gekregen maar is nog wel wat groot in vergelijking met de rest van zijn lichaam. De ogen zitten nu nog aan de zijkant van het gezicht, maar door de groei in de aankomende weken verschuiven de ogen steeds meer naar de voorkant. Ook zie je de oortjes al aan de zijkant komen en krijgt hij 2 openingen voor de neusvleugels deze week. De kaken en de mond komen tevoorschijn en de lippen, tong en de eerste tandstompjes zijn nu zichtbaar.

7 weken zwanger

Innerlijke ontwikkeling

Aan het einde van deze week zijn de hersenen en het ruggenmerg bijna volledig ontwikkeld. Zijn hartje is nog eenvoudig van structuur, maar het heeft 4 duidelijke kamers.

Zijn hart klopt nu hart genoeg om bloedcellen door het hele systeem van bloedvaten, door het hoofd en het hele lichaam te pompen. Hierdoor komen alle voedingsstoffen die jij eet terecht in al zijn cellen en kan hij zich gezond en snel ontwikkelen.

💡 Tip: eet nu zo gezond mogelijk. Maakt voeding je onzeker? Dit Zwanger Voedingsplan (met 28 veilige dagmenu’s) helpt jou gezond en lekker te eten tijdens de zwangerschap.

📄 Kortom: je baby maakt belangrijke ontwikkelingen door en krijgt al steeds meer de vorm van een mensenbaby. Blijf gezond eten voor de gezonde innerlijke ontwikkeling van zijn systemen en cellen.

Jouw ontwikkeling

De meeste vrouwen krijgen vanaf nu te maken met typische zwangerschapssymptomen, zoals vermoeidheid en duizeligheid. Misschien geldt dit ook voor jou, en dat is helemaal oké.

Je lichaam geeft met de vermoeidheid aan dat het energie nodig heeft voor de ontwikkeling van jouw baby. Doe het, waar mogelijk, lekker rustig aan. Pak powernaps tussendoor en ga op tijd naar bed.

Daarnaast helpt het om voldoende gezond te eten én water te drinken, zodat je energie voor de ontwikkeling van je baby haalt uit de juiste voedingsbronnen. Dit resulteert uiteindelijk voor jou ook in meer energie.

Borstontwikkeling
Hiervoor voelden je borsten erg gespannen aan en waren je tepels waarschijnlijk erg gevoelig. Nu veranderen je borsten ook van vorm en grootte.

Wellicht is het fijn om nieuwe bh’s aan te schaffen, zodat het allemaal wat lekkerder zit. En als je thuis bent, kan je natuurlijk je bh lekker uit doen en een zacht shirtje aantrekken.

Vertel je het al?
Het is fijn als je een aantal mensen om je heen hebt met wie je dit kan bespreken. Je kan zelf bepalen wanneer je het aan anderen vertelt. Sommige vrouwen besluiten het pas na het eerste trimester te vertellen, omdat er nu nog een grotere kans is op een miskraam. Aan de andere kant is ook juist fijn als mensen die jij liefhebt weten van je zwangerschap, omdat zij je dan kunnen opvangen mocht het toch onverhoopt misgaan.

Miskraam voorkomen
Gelukkig kan je de kans op een miskraam verkleinen met voeding. Voornamelijk folaat, vitamine B12 en B6 te slikken in de actieve vorm spelen een belangrijke rol. Maar ook andere voedingsstoffen zorgen voor een optimaal milieu in jouw baarmoeder.

Wil jij de beste en meest complete supplementen slikken om de kans zo groot mogelijk te maken dat je baby zich gezond ontwikkelt én jij meer energie krijgt en minder kans hebt op zwangerschapsklachten? Dit pakket is voor jou.

NanoMineralen ging met Sanne van Vitaal Van Start in gesprek over gezond zwanger zijn en blijven:

📄 Kortom: nu je 7 weken zwanger bent, kan je je vermoeid en duizelig voelen. Ook verandert je lichaam nu en ga je er al een beetje zwanger uitzien. Met de juiste voedingssupplementen en voeding ondersteun je jouw ontwikkeling en die van je baby.

7 weken zwanger: onrustige buik

Als je 7 weken zwanger bent, kan je een onrustige buik ervaren: rommelende darmen, pijn in je onderbuik en steken in je maag. Er gebeurt veel in je buik en de pijn in je onderbuik wordt vaak veroorzaakt door het groeien van je baarmoeder. Dit kan de baarmoeder alleen doordat het door hormonen ontspant. Maar deze hormonen zorgen ook voor ontspanning van je darmen, waardoor je eerder last kan hebben van een verslechterde stoelgang, winderigheid, steken en boeren.

Deze ongemakken kan je verbeteren door voldoende vezels te eten, én suikers en snelle koolhydraten te vermijden. Weet je niet goed hoe je dit kan doen? Met Het Zwanger Voedingsplan van Vitaal Van Start krijg je gemiddeld 36 gram vezels per dag binnen én eet je gezond en lekker. Dit helpt jouw stoelgang te verbeteren en klachten te verminderen. Daarnaast weet je zeker dat je voldoende voedzaam eet voor de gezonde ontwikkeling van je baby.

Waarschijnlijk ga je nu ook vaker naar wc om te plassen, omdat de baarmoeder begint te drukken op je blaas. Blijf evengoed voldoende water drinken, omdat dit de o.a. de ontwikkeling van de hersenen van jouw baby verbetert en je verhelpt zwangerschapsmisselijkheid. Hier lees je hoe je voldoende water drinkt tijdens de zwangerschap.

📄 Kortom: je hebt waarschijnlijk een onrustige buik. Je kan pijn verminderen en je stoelgang verbeteren met de juiste voeding.

Bezoek aan de verloskundige

De meeste verloskundigen willen jou zien tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap. Vanaf nu kan jij hier dus terecht. De eerste afspraak vraagt om extra tijd van de verloskundige, omdat hij of zij jou veel vragen zal stellen om je beter te leren kennen en jouw persoonlijke situatie beter in kaart kan krijgen. Zo zal de verloskundige je vragen naar jouw eetgewoonten, je supplementen, ziektes, eventuele erfelijke ziektes in je familie en over de gezondheid van je partner. Het is dus handig dat jouw partner meegaat naar deze afspraak.

Seksueel misbruik

De verloskundige vraagt je ook of je seksueel bent misbruikt. Dit is voor haar goed om te weten, omdat ze soms ook inwendig onderzoek zal doen en je tijdens de bevalling ook inwendig moet voelen op hoeveel centimeter ontsluiting je zit. Als het goed is, voel jij je op je gemak bij de verloskundige die je hebt uitgekozen en kan je hierover je verhaal kwijt, als dit ook voor jou geldt. Mocht je je niet op je gemak voelen, kan je altijd overstappen naar een andere verloskundigenpraktijk. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt, omdat dit tijdens de zwangerschap én bevalling noodzakelijk is.

Lichamelijk onderzoek

Je verloskundige zal je ook lichamelijk onderzoeken: ze meet je bloeddruk, je gewicht en ze voelt je buik. Vaak wordt ook je bloed onderzocht en bespreekt ze de mogelijkheid om prenatale screenings te doen, zoals de combinatietest, bloedonderzoek en nekplooimeting. Deze onderzoeken geven een beeld van de gezondheid van je baby, maar zijn zeker niet leidend en verplicht.

Termijnecho

Na het intakegesprek met jouw verloskundige krijg je vaak een echo. De zogenoemde termijnecho vindt plaats tussen de 9e en 12e week van jouw zwangerschap. Met de termijnecho wordt de uitgerekende datum vastgesteld en is te zien of het hartje klopt en of je misschien zwanger bent van een meerling. Nu je 7 weken zwanger bent, krijg je alleen een echo als dit medisch noodzakelijk is.

📄 Kortom: deze week kan je kennismaken met je verloskundigen en worden de eerste onderzoeken gedaan.

7 Weken zwanger tips

Je begint al te wennen aan je zwangerschap en de afspraak bij jouw verloskundige maakt het allemaal ook wat echter. Je kan je écht zwanger voelen dat zich uit in klachten zoals vermoeidheid, slechte stoelgang en ongerustheid over de ontwikkeling van je baby. Met onderstaande praktische tips kan jij grip krijgen op de ontwikkeling van je baby en je klachten verminderen.

Leefstijl tips

  • Verander ongezonde gewoontes, zoals stress, alcohol, sigaretten en medicatie (in overleg met je arts).
  • Start met mediteren en visualiseren van een gezonde zwangerschap en bevalling.
  • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
  • Laat de kattenbak schoonmaken door iemand anders vanwege de mogelijke besmetting met de parasiet toxoplasma gondii.

Voeding tips

  • Als je nog niet bent gestart, start dan met het slikken van minimaal een goede folaat (de actieve vorm van foliumzuur). Let op: niet alle foliumzuur is gezond voor jou en je baby! Je leest erover in dit artikel.
  • Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
  • Eet regelmatig en gezond
  • Is je smaak veranderd? Verstop je groente in snacks.
  • Drink circa 3 liter water per dag.
  • Vermijd rauw vlees, rauw vis, zachte rauwe kazen, en orgaanproducten (vanwege vitamine A)
  • Vul aan met de beste en meest complete supplementen.

Praktische tips

  • Laat je nieuwe omvang en cup meten bij een lingeriezaak en koop passende (voeding)bh’s.
  • Start met een online zwangerschapscursus.
  • Maak een afspraak met een verloskundige naar keuze. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig.
  • Pas eventueel je zorgverzekering aan.
  • Informeer familieleden en/of vrienden als je je hier al goed bij voelt.
  • Denk alvast na over of je na de geboorte wilt werken en met hoeveel uur je dit wilt invullen.