5 Weken zwanger? Dit is een belangrijke week voor jou en je baby, want het hartje gaat kloppen.
Na het lezen van dit artikel weet je precies welke ontwikkelingen je baby doormaakt en weet je ook precies wat jij kan doen als je 5 weken zwanger bent.
Inhoud:
- De ontwikkeling van je baby
- Jouw ontwikkeling
- De zwangerschapsklachten
- 5 weken zwanger tips
❤️ De lengte van je baby is nu 2 millimeter. Dit is zo groot als een sesamzaadje.
❤️ Het gewicht van je baby is nog geen gram. Dit is zo zwaar als een paperclipje.
Je zit nu in je 6e zwangerschapsweek.
Dit artikel in het kort:
- Het zenuwstelsel, de ruggengraat en de hersenen zijn in ontwikkeling.
- Dit is een cruciale week voor de gezondheid van jouw baby.
- Blijf daarom gezond eten met De Vitaal Van Start Methode.
- Jij kan zwangerschapssymptomen ervaren.
De ontwikkeling van je baby
Uiterlijke ontwikkeling
Hoewel je baby nog niet op een mensenkind lijkt, gebeurt er veel als je 5 weken zwanger bent. Het zenuwstelsel, de ruggengraat en de hersenen van je baby zijn in ontwikkeling.
De cellen groeien in de lengte door tot er een zichtbaar hoofd- en staarteinde is. Ondanks dat het nu nog wat lijkt op een klein boontje weet jouw baby precies hoe hij zich kan ontwikkelen.
In alle hectiek die nu misschien op je afkomt, is het belangrijk om gezond te blijven eten. De belangrijkste organen en lichaamsprocessen zijn in ontwikkeling en dit kan je ondersteunen met juiste voedingsstoffen.
Deze week komen er knoppen op de plekken van de romp waar de armen en benen worden ontwikkeld. Ook zijn de ogen al zichtbaar. Ze zitten nu nog aan de zijkant van het gezicht. In de verdere ontwikkeling verandert het gezicht en verschuiven de ogen naar de juiste plek.
Innerlijke ontwikkeling
Het hartje van je baby is gevormd en begint aan het begin van deze week te kloppen! Het hartje wordt de komende tijd sterker en zal steeds krachtiger en regelmatiger slaan. Ook is het zenuwstelsel, de ruggengraat en zijn de hersenen in ontwikkeling.
📄 Kortom: belangrijke functies en organen worden nu aangemaakt bij je baby(‘s) en je kan dit ondersteunen met gezonde voeding.
Jouw ontwikkeling
Bij een gemiddelde en regelmatige cyclus is dit de week dat je echt goed overtijd bent. Als je hiervoor steeds een negatieve zwangerschapstest hebt gehad, maar je voelt je wel echt zwanger, kan je deze week nog een keer een test doen.
Ondanks dat de test nu pas echt betrouwbaar is, kun je je al flink zwanger voelen. Je kan steeds meer zwangerschapssymptomen ervaren, zoals:
- Gespannen borsten
- Misselijkheid
- Braken
- Veranderde smaak en geur
- Vermoeidheid
- Meer plassen
Dit komt door de toename van het zwangerschapshormoon hCG en progesteron. Gelukkig kun jij zelf dingen doen en juist niet doen om te genezen van zwangerschapsklachten.
📄 Kortom: je kan je na 5 weken zwangerschap al flink zwanger voelen. Bij ongemakken kan de juiste voeding- en leefstijl verlichting bieden.
Zwangerschapsklachten verminderen bij 5 weken
Met de juiste voedingstoffen kan je klachten verminderen. Hierdoor geniet je meer, ervaar je meer zekerheid en kan je op je gemak de komst van jouw baby voorbereiden. Daarnaast is goede voeding ook cruciaal voor een gezonde ontwikkeling van jouw baby.
Vermoeidheid kan je verminderen met de juiste supplementen. Magnesium, vitamine D en de B-vitamines zijn belangrijk voor de energieaanmaak. Daarnaast helpt het om suikers te vermijden en optimaal gezond te eten.
Je kan nog last hebben van de kwalen uit week 4. Ook kun je nu nieuwe kwalen ervaren zoals bijvoorbeeld meer moeten plassen. Het is belangrijk dat je, ondanks dat je vaker naar het toilet gaat, extra water drinkt.
Je hebt nu ongeveer 3 liter water nodig per dag. Dit is belangrijk voor een optimale ontwikkeling van je baby én ook voor jezelf. Als je voldoende water drinkt, kan dit ook misselijkheid voorkomen en tegengaan.
Heb je moeite met het drinken van zo veel water? Deze tips helpen:
- Bulkdrink je water. Dit betekent dat je tussen de maaltijden door in één keer een 300ml water opdrinkt. Heb je dit onder de knie? Verhoog de dosis dan naar 500ml water per keer.
- Start je dag met een groot glas water.
- Drink water met een smaakje. Verse citroensap, munt en komkommer of rood fruit kan je water aangenamer maken als je de smaak van water te neutraal vindt.
📄 Kortom: het is belangrijk om te starten met het drinken van meer water. Dagelijks ligt je behoefte op ongeveer 3 liter water.
5 Weken zwanger tips
Er komt nu veel op je af, want je bent zwanger! Voor het gemak heb ik de tips voor jou onderverdeeld in 3 categorieën, zodat je precies kan zien wat nu belangrijk is voor jou én je baby.
Leefstijl tips
- Verander ongezonde gewoontes, zoals stress, alcohol, sigaretten en medicatie (in overleg met je arts).
- Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
- Laat de kattenbak schoonmaken door iemand anders vanwege de mogelijke besmetting met de parasiet toxoplasma gondii.
Voeding tips
- Als je nog niet bent gestart, start dan met het slikken van minimaal een goede folaat (de actieve vorm van foliumzuur). Let op: niet alle foliumzuur is gezond voor jou en je baby! Je leest erover in dit artikel.
- Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
- Eet regelmatig en gezond
- Is je smaak veranderd? Verstop je groente in snacks.
- Drink circa 3 liter water per dag.
- Vermijd rauw vlees, rauw vis, zachte rauwe kazen, en orgaanproducten (vanwege vitamine A)
Praktische tips
- Maak een afspraak met een verloskundige naar keuze. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig.
- Pas eventueel je zorgverzekering aan.
- Informeer familieleden en/of vrienden als je je hier al goed bij voelt.
- Denk alvast na over of je na de geboorte wilt werken en met hoeveel uur je dit wilt invullen.