Menu

14 Weken zwanger: een drukke week!

14 weken zwanger

14 Weken zwanger? In dit artikel lees je over jouw ontwikkeling, die van jouw baby en hoe je dit zelf op een simpele manier kan ondersteunen.

Inhoud:

  • De ontwikkeling van je baby
  • Jouw ontwikkeling
  • 14 weken zwanger en buikpijn
  • 14 weken zwanger en bloed bij afvegen
  • Inschrijven voor een zwangerschapscursus
  • Kraamzorg regelen
  • 14 weken zwanger tips

❤️ De lengte van je baby is nu 9 centimeter. Dit is zo groot als een kiwi.
❤️ Het gewicht van je baby is nu ongeveer 43 gram.
❤️ Je zit nu in je 15e zwangerschapsweek.

Dit artikel in het kort:

  • Je baby kan al kleine beetjes drinken en plassen.
  • Jouw lijf reinigt het vruchtwater.
  • Zwangerschapssymptomen verdwijnen of veranderen.
  • Je buikje kan al zichtbaar worden.

De ontwikkeling van je baby

Jouw baby kan zijn mondje al openen en zijn lippen samenpersen. Het lijkt al een klein beetje op zuigen, zoals hij dat ook zal doen als hij geboren is.

Nu slikt je baby af en toe ook een beetje vruchtwater in en daardoor plast hij ook al wat. Zijn niertjes werken dus! Maar wees gerust; jouw lichaam is hard aan het werk om het vruchtwater constant te verversen en te reinigen.

Alle organen en ledematen zitten op de juiste plek en zijn goed aangelegd. Nu hoeft hij alleen nog maar te groeien. In 1 week is hij zelfs van 23 gram naar 43 gram gegroeid!

De aankomende tijd zal dit steeds meer worden, tot hij helemaal volgroeid is.

💡 Leuk weetje: de vuistjes van jouw baby zijn nu zo groot als een erwt.

De spieren van jouw baby zullen steeds sterker worden. Ter ondersteuning heeft hij voldoende eiwitten nodig. Eiwitten zijn namelijk voedingsstoffen voor de spieren. Als je onvoldoende eiwitten eet tijdens de zwangerschap, kan je baby geboren worden met smalle ledematen en een bol buikje.

Wil jij zeker weten dat je voldoende eiwitten eet? Volg dan ook De Vitaal Van Start Methode, waarmee je 28 volledige dagmenu’s én het boek Vitaal Van Start – Zwanger krijgt.

📄 Kortom: jouw baby kan al kleine beetjes drinken en plassen. Jouw lichaam reinigt het vruchtwater constant.

Jouw ontwikkeling

Waarschijnlijk zijn jouw borsten nu niet meer zo gevoelig als tijdens het eerste trimester. Wel zullen ze zijn gegroeid. Soms wel een hele cupmaat! Het is daarom belangrijk dat je nieuwe beha’s koopt.

Zwangerschapsbeha’s kunnen vaak ook gedragen worden als je borstvoeding geeft. Ze hebben hiervoor een extra klipje aan de bovenkant, zodat je het voorflapje kan openen.

De komende maanden zullen je borsten verder gaan groeien, doordat de melkklieren zich ontwikkelend voor het geven van borstvoeding. Een zwangerschapsbeha geeft vaak ruimte voor deze groei.

💡 Goed om te weten: er kunnen al wat druppeltjes melk uit je tepels komen. Dit is volkomen normaal.

Wellicht zie je nu al wat blauwe aderen die door je huid schemeren. Ook zullen de tepels verkleuren, onder invloed van zwangerschapshormonen. Vaak worden de tepels wat groter en donkerder van kleur.

Het bloed in je lichaam neemt ook toe. Dit ondersteunt de groei van de baarmoeder en placenta. In totaal ga je maar liefst anderhalve liter extra bloed aanmaken. In dit bloed zit vooral veel bloedplasma.

Je hart moet nu harder werken om deze hoeveelheid bloed rond te pompen. Het zal nu vijftien tot twintig extra slagen maken per minuut.

📄 Kortom: je borsten zullen groter worden om zich voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Ook maak je nu meer bloed aan.

14 Weken zwanger en buikpijn

Met vier banden zit de baarmoeder vast in je bekken. Doordat de baarmoeder groeit en ook zwaarder wordt, komt er spanning op de banden te staan. Hierdoor trekken de banden aan het buikvlies. Dit heeft bandenpijn als gevolg.

Veel vrouwen ervaren hierdoor buikpijn als ze 14 weken zwanger zijn en verder. Meestal is dit geen reden tot zorg. Vertrouw je de buikpijn toch niet? Het kan nooit kwaad om je verloskundige te bellen om even te overleggen.

Bandenpijn kan je verlichten met mineralen. Je maakt de banden als het ware sterker, waardoor de spanning minder aanwezig is. Hierdoor trekt het minder aan je buikvlies.

De Vitaal Van Start Methode begeleidt jou in het maken van juiste voedingskeuzes, zodat je bandenpijn en andere klachten minimaliseert.

14 Weken zwanger en bloed bij het afvegen

Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap plots bloedverlies. Zie jij ook bloed bij het afvegen op de wc of zie je wat bloed in je ondergoed? Vaak is dit onschuldig. Zeker als het een klein beetje is, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met je verloskundige.

Inschrijven voor een zwangerschapscursus

De meeste zwangerschapscursussen beginnen rond de 24-28 weken. Maar natuurlijk kun je ook aangeven dat je nu alvast wilt beginnen. Je bent nu immers ook zwanger, toch? En je hebt mogelijk behoefte aan ondersteuning en voorbereiding op wat er komen gaat.

Tegenwoordig is het fijn om je aan te melden voor een online zwangerschapscursus. Krachtig Zwanger is een online programma met daarin 3 zwangerschapscursussen:

  1. Voeding tijdens de zwangerschap
  2. Acupressuur tijden de zwangerschap en bevalling
  3. Zwangerschapsyoga, inclusief meditaties

Het voordeel van online is dat je het vanuit je eigen huis kan volgen en in je eigen tempo. Bij Krachtig Zwanger heb je ook recht op begeleiding door de deskundigen. Dus als je vragen hebt, sta je er niet alleen voor.

Klik hier voor meer informatie.

Kraamzorg regelen

Na de termijnecho kun je het beste direct de kraamzorg regelen. Zorg ervoor dat je uiterlijk in je 20e week kraamzorg hebt geregeld, om teleurstellingen te voorkomen. Je kan aan de kraamzorgorganisatie doorgeven wat jouw wensen zijn, zodat zij de juiste kraamverzorgster aan jouw gezin kunnen koppelen.

14 Weken zwanger tips

Leefstijl tips

  • Wees je ervan bewust dat je lichaam met kwalen aangeeft dat er een verandering nodig is. De Vitaal Van Start Methode helpt je de kwalen te verminderen.
  • Start met mediteren en visualiseren van een gezonde zwangerschap.
  • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.

Voeding tips

  • Vul aan met veilige en goede supplementen. Dit pakket heb ik voor jou samengesteld.
  • Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
  • Eet regelmatig en gezond
  • Is je smaak veranderd? Verstop je groente in lekkere gerechten.
  • Drink circa 3 liter water per dag.

Praktische tips

  • Koop zwangerschapskleding voor het seizoen dat je een flinke buik zal hebben.
  • Koop ook zwangerschapsbeha’s, waarmee je ook kan voeden na de geboorte.
  • Start met een online zwangerschapscursus.
  • Heb je jouw zorgverzekering nog niet aangepast? Kijk naar de mogelijkheden voor vergoedingen in het pakket zwangerschap en kraamtijd.
  • Regel de kraamzorg alvast, zodat je zeker voldoende uren krijgt.
14 weken zwanger