Menu

10 Weken zwanger: de geslachtsorganen groeien

10 weken zwanger

10 Weken zwanger! Deze week beginnen de geslachtsorganen van je baby te groeien. Jij bent de kritieke fase bijna voorbij.

In dit artikel lees je over jouw ontwikkeling, die van jouw baby en hoe je dit zelf op een simpele manier kan ondersteunen.

Inhoud:

 • De ontwikkeling van je baby
 • Jouw ontwikkeling
 • 10 weken zwanger en gezond eten
 • Supplementen tijdens de zwangerschap
 • Bewegen
 • 10 weken zwanger tips

🍓 De lengte van je baby is nu 4 centimeter. Dit is zo groot als een aardbei.
❤️ Het gewicht van je baby is nu ongeveer 4 gram.
❤️ Je zit nu in je 11e zwangerschapsweek.

Dit artikel in het kort:

 • Jouw baby groeit gestaag verder.
 • Van zijn bewegingen voel je nog niets.
 • Je smaak verandert.
 • En je trek verandert aan de hand waar je lichaam behoefte aan heeft.

De ontwikkeling van je baby

Het gewicht van jouw baby is verdubbeld en hij is een centimeter gegroeid!

Deze week groeien de geslachtsorganen van je baby. Hoewel bij de bevruchting al vaststond of je een meisje of een jongetje krijgt, wordt dat vanaf deze week ook zichtbaar.

Over twee weken kan je via de NUB-theorie het geslacht al weten. Deze theorie heeft een betrouwbaarheid van 75%.

Je verloskundige kan je meer vertellen over de NUB-theorie. Maar wellicht wil je nog helemaal niet weten of je moeder wordt van een meisje of een jongen, en houd je het geslacht als een verrassing.

Je baby houdt zijn ogen dicht tot ongeveer 7 maanden. Daarna gaan ze open. Nu zijn de ogen nog bedekt met de oogleden, maar het oogwit, de iris en de pupil zijn al volledig ontwikkeld en zitten al op de juiste plek.

Voor nu heeft je baby nog steeds een vrij groot hoofd in vergelijking met de rest van zijn lijf. Zijn hoofd en zijn lichaam zijn nu ongeveer even groot. De aankomende periode gaat er meer energie naar de groei en ontwikkeling van zijn lichaam en zal hij steeds meer de proporties van een mensenbaby aannemen.

Jouw baby heeft nog flink de ruimte in jouw buik en zwemt fijn heen en weer. Hier voel jij nu nog steeds niets van. Doorgaans zal je pas in het tweede trimester de bewegingen gaan voelen.

Als je een NIPT-test wilt laten doen, kan dat vanaf deze week. Met de NIPT-test kun je laten onderzoeken of je baby het downsyndroom, edwardsyndroom of patausyndroom heeft.

📄 Kortom: je baby is flink aan het doorgroeien tot hij volledig ontwikkeld en groot genoeg is.

Jouw ontwikkeling

Deze week bereikt het HCG hormoon zijn piek. Sommige vrouwen ervaren in deze week dan ook de meeste zwangerschapssymptomen. Met andere woorden: sommige vrouwen voelen zich in deze week het meest ziek.

Tip: wil je van de zwangerschapsklachten afkomen? Deze succesvolle methode helpt hierbij. Al duizenden vrouwen zijn je voorgegaan!

Het grote voordeel van De Vitaal Van Start Methode is dat je aanvult met veel vitaminen en mineralen. Je eet namelijk veilig, gezond en lekker.

De vitaminen en mineralen worden direct door jouw lichaam opgenomen en aan je baby gegeven voor een gezonde ontwikkeling. Alles dat overblijft, is voor jou. Deze stoffen worden in jouw cellen opgenomen, zodat je kan herstellen van klachten.

10 weken zwanger en een veranderde smaak

Het kan zijn dat je nu totaal geen trek heb in producten die je eerst heel lekker vond. Je smaak is veranderd. Je kan misschien al misselijk worden aan de gedachte aan groente, en je juist aangetrokken voelen door fruit.

Daarnaast hebben veel zwangere vrouwen ook cravings; een onbeheersbare trek in bepaalde producten. Vaak zijn de cravings ongezond, zoals trek hebben in chocolade, chips, pizza of snoep.

Wist je dat een craving wordt veroorzaakt door een tekort aan vitaminen of mineralen?

Als jij nu bijvoorbeeld trek hebt in chocolade heb je waarschijnlijk behoefte aan magnesium. Magnesium zit namelijk in rauwe cacao en dat is waarom je trek hebt in chocolade.

Helaas zijn wij verleerd om écht gezond te eten, waardoor we craven naar de ongezonde producten.

Doordat je met de ongezonde chocolade het tekort nooit oplost, omdat er gewoonweg te weinig voedingsstoffen in zitten, blijf je de rest van je zwangerschap last van cravings houden.

Het tekort aan de desbetreffende voedingsstof, in dit geval magnesium, blijft ook bestaan en wordt steeds erger. Hierdoor ontstaan uiteindelijk ook ongemakken die horen bij een magnesiumtekort, zoals: hoofdpijn, spierpijn, pijn in de banden en bekken en vermoeidheid.

Cravings kan je voorkomen door voedzaam te eten. Hierdoor verandert je smaak ook weer en kan je weer genieten van gezonde voeding. Het is geen overbodig nieuws om te vertellen dat alle voedingsstoffen natuurlijk ook direct ten goede komen van de ontwikkeling van je baby.

📄 Kortom: een craving is een schreeuw om andere voeding. Als je cravings ervaart, doe je er goed aan om je eetpatroon aan te passen.

10 weken zwanger en gezond eten

Veel vrouwen twijfelen tijdens hun zwangerschap aan hun voedingspatroon. Misschien geldt dit ook voor jou. Het kan zijn dat je eentonig eet, omdat je bang bent dat je iets verkeerds eet. Maar ook kan je smaak zijn veranderd, waardoor je steeds maar dat broodje pindakaas pakt.

Tip: gebruik het Zwanger – Voedingsplan om uitgebalanceerd, veilig en gevarieerd te eten. Je kan het plan 100% volgen, maar ook je favoriete recepten eruit pikken. Heb je vragen? Het plan is inclusief begeleiding.

Je hoeft niet te eten voor twee tijdens de zwangerschap. Maar je hebt wel voor twee personen voedingsstoffen nodig.

Met andere woorden: het is belangrijk dat jij nu anders gaat eten, in plaats van meer. Door uitsluitend te kiezen voor voedzame gerechten, krijg je een boost aan vitaminen en mineralen binnen. Dit geef je direct door aan jouw baby in je buik, zodat hij zich sterker en beter kan ontwikkelen.

📄 Kortom: je hoeft niet meer te eten tijdens de zwangerschap. Wel is het belangrijk om anders te eten, zodat je wel extra vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

10 weken zwanger

Zwanger en supplementen

Vaak krijg ik de vraag waarom supplementen noodzakelijk zijn. En ik antwoord eigenlijk altijd met het volgende:

Onze voeding is verarmd aan voedingsstoffen. Dit komt door de manier van landbouw houden. Onze voeding wordt te vroeg van het land gehaald, waardoor het nog niet alle voedingsstoffen uit de grond of van de boom heeft kunnen halen. Daarnaast is de grond zelf uitgeput en biedt het te weinig voedingsstoffen.

Met andere woorden: zelfs als je gezond eet, raad ik ook voedingssupplementen aan. Zeker tijdens de zwangerschap als je een klein mensje in jouw lichaam moet voeden voor een gezonde ontwikkeling, zijn supplementen essentieel.

Ik begrijp dat het lastig is om de juiste supplementen uit te kiezen. Hierdoor vallen veel vrouwen helaas terug op bekende merken met synthetische en verstorende stoffen. Let op: van deze zogenoemde “voedingsstoffen” neem je bijna niets op. Tegelijkertijd kan het wel een verstorende werking hebben op DNA overdracht in de cellen.

Om jou verder te helpen heb ik 2 pakketten voor je samengesteld:

De Essentials, waarmee je het broodnodige slikt voor een gezonde zwangerschap

Het Zwanger Starterpakket, waarmee je een uitgebreider pakket ontvangt, zodat je eerder geneest van zwangerschapskwalen en je baby voorziet in voldoende voedingsstoffen.

📄 Kortom: het is belangrijk dat je aanvult met veilige supplementen, doordat onze voeding is verarmd aan vitaminen en mineralen.

Bewegen

Het is gezond om te bewegen. Zo ook tijdens de zwangerschap. Door te bewegen houd je je conditie op peil, stimuleer je jouw bloedsomloop, houd je je spieren sterk en soepel en maak je je hoofd leeg.

Je kan kiezen voor:

 • Wandelen
 • Licht joggen
 • Krachttraining (als je dit al deed én met aangepaste oefeningen)
 • Zwangerschapsyoga
 • Zwemmen
 • Dansen
 • Fietsen

📄 Kortom: sport en beweging is gezond voor jou en jouw baby.

10 Weken zwanger tips

Leefstijl tips

 • Als je het nog niet hebt gedaan, verander ongezonde gewoontes, zoals stress, alcohol, sigaretten en medicatie (in overleg met je arts).
 • Gebruik zo min mogelijk paracetamol, omdat dit een negatief effect kan hebben op jouw ontwikkeling en die van je baby.
 • Kijk op een holistische manier naar je lichaam, zodat je weet waar de behoefte ligt als je last hebt van cravings en ongemakken.
 • Start met mediteren en visualiseren van een gezonde zwangerschap.
 • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
 • Laat de kattenbak schoonmaken door iemand anders vanwege de mogelijke besmetting met de parasiet toxoplasma gondii.
 • Eet en leef gezond met De Vitaal Van Start Methode.

Voeding tips

 • Als je nu nog een synthetische supplement gebruikt, en je wilt niet veel supplementen slikken, kies dan voor dit Essentials Pakket dat ik voor je heb samengesteld.
 • Wil jij het complete pakket aan supplementen voor de beste start? Dit pakket heb ik voor jou samengesteld.
 • Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
 • Eet regelmatig en gezond
 • Is je smaak veranderd? Verstop je groente in snacks.
 • Drink circa 3 liter water per dag.
 • Vermijd rauw vlees, rauw vis, zachte rauwe kazen, en orgaanproducten (vanwege vitamine A). Lees hier wat je nog meer beter niet kan eten.

Praktische tips

 • Laat je nieuwe omvang en cup meten bij een lingeriezaak en koop passende (voeding)bh’s.
 • Start met het maken van foto’s van je buik, zodat je hier later een leuke timelaps van kan maken.
 • Houd een zwangerschapsdagboek bij.
 • Start met een online zwangerschapscursus.
 • Denk na over of je alle echo’s wilt of dat je het beperkt tot het noodzakelijke
 • Informeer familieleden en/of vrienden over je zwangerschap als je je hier al goed bij voelt.
 • Denk alvast na over of je na de geboorte wilt werken en met hoeveel uur je dit wilt invullen.
10 weken zwanger