10 Weken zwanger! Deze week beginnen de geslachtsorganen van je baby te groeien. Jij bent de kritieke fase bijna voorbij.
In dit artikel lees je over jouw ontwikkeling, die van jouw baby en hoe je dit zelf op een simpele manier kan ondersteunen.
Inhoud:
- De ontwikkeling van je baby
- Jouw ontwikkeling
- Voeding tijdens de zwangerschap
- Supplementen tijdens de zwangerschap
- 10 weken zwanger tips
❤️ De lengte van je baby is nu 4 centimeter. Dit is zo groot als een pruim.
❤️ Het gewicht van je baby is nu ongeveer 4 gram.
Je zit nu in je 11e zwangerschapsweek.
De ontwikkeling van je baby
Deze week groeien de geslachtsorganen van je baby. Hoewel bij de bevruchting al vaststond of je een meisje of een jongetje krijgt, wordt dat vanaf deze week ook zichtbaar.
Over twee weken kan je via de NUB-theorie het geslacht al weten. Deze theorie heeft een betrouwbaarheid van 75%.
Je verloskundige kan je meer vertellen over de NUB-theorie. Maar wellicht wil je nog helemaal niet weten of je moeder wordt van een meisje of een jongen, en houd je het geslacht als een verrassing.
Je baby houdt zijn ogen dicht tot ongeveer 7 maanden. Daarna gaan ze open. Nu zijn de ogen nog bedekt met het ooglid, maar het oogwit, de iris en de pupil zijn al volledig ontwikkeld en zitten al op de juiste plek.
Voor nu heeft je baby nog steeds een vrij groot hoofd in vergelijking met de rest van zijn lijf. Zijn hoofd en zijn lichaam zijn nu ongeveer even groot. De aankomende periode gaat er meer energie naar de groei en ontwikkeling van zijn lichaam en zal hij steeds meer de proporties van een mensenbaby aannemen.
📄 Kortom: je baby is flink aan het doorgroeien tot hij volledig ontwikkeld en groot genoeg is.

Jouw ontwikkeling
Deze week bereikt het HCG hormoon zijn piek. Sommige vrouwen ervaren in deze week dan ook de meeste zwangerschapssymptomen. Met andere woorden: sommige vrouwen voelen zich in deze week het meest ziek.
Het grote voordeel van De Vitaal Van Start Methode is dat je aanvult met veel vitaminen en mineralen. Je eet namelijk veilig, gezond en lekker.
De vitaminen en mineralen worden direct door jouw lichaam opgenomen en aan je baby gegeven voor een gezonde ontwikkeling. Alles dat overblijft, is voor jou. Deze stoffen worden in jouw cellen opgenomen, zodat je kan herstellen van klachten.
10 weken zwanger en een veranderde smaak
Het kan zijn dat je nu totaal geen trek heb in producten die je eerst heel lekker vond. Je smaak is veranderd. Je kan misschien al misselijk worden aan de gedachte aan groente, en je juist aangetrokken voelen door fruit.
Daarnaast hebben veel zwangere vrouwen ook cravings; een onbeheersbare trek in bepaalde producten. Vaak zijn de cravings ongezond, zoals trek hebben in chocolade, chips, pizza of snoep.
Wist je dat een craving wordt veroorzaakt door een tekort aan vitaminen of mineralen?
Als jij nu bijvoorbeeld trek hebt in chocolade heb je waarschijnlijk behoefte aan magnesium. Magnesium zit namelijk in rauwe cacao en dat is waarom je trek hebt in chocolade.
Helaas zijn wij verleerd om écht gezond te eten, waardoor we craven naar de ongezonde producten.
Doordat je met de ongezonde chocolade het tekort nooit oplost, omdat er gewoonweg te weinig voedingsstoffen in zitten, blijf je de rest van je zwangerschap last van cravings houden.
Het tekort aan de desbetreffende voedingsstof, in dit geval magnesium, blijft ook bestaan en wordt steeds erger. Hierdoor ontstaan uiteindelijk ook ongemakken die horen bij een magnesiumtekort, zoals: hoofdpijn, spierpijn, pijn in de banden en bekken en vermoeidheid.
Cravings kan je voorkomen door voedzaam te eten. Hierdoor verandert je smaak ook weer en kan je weer genieten van gezonde voeding. Het is geen overbodig nieuws om te vertellen dat alle voedingsstoffen natuurlijk ook direct ten goede komen van de ontwikkeling van je baby.
📄 Kortom: een craving is een schreeuw om andere voeding. Als je cravings ervaart, doe je er goed aan om je eetpatroon aan te passen.
10 weken zwanger en gezond eten
Veel vrouwen twijfelen tijdens hun zwangerschap aan hun voedingspatroon. Misschien geldt dit ook voor jou. Het kan zijn dat je eentonig eet, omdat je bang bent dat je iets verkeerds eet. Maar ook kan je smaak zijn veranderd, waardoor je steeds maar dat broodje pindakaas pakt.
Je hoeft niet te eten voor twee tijdens de zwangerschap. Maar je hebt wel voor twee personen voedingsstoffen nodig.
Met andere woorden: het is belangrijk dat jij nu anders gaat eten, in plaats van meer. Door uitsluitend te kiezen voor voedzame gerechten, krijg je een boost aan vitaminen en mineralen binnen. Dit geef je direct door aan jouw baby in je buik, zodat hij zich sterker en beter kan ontwikkelen.
📄 Kortom: je hoeft niet meer te eten tijdens de zwangerschap. Wel is het belangrijk om anders te eten, zodat je wel extra vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Zwanger en supplementen
Vaak krijg ik de vraag waarom supplementen noodzakelijk zijn. En ik antwoord eigenlijk altijd met het volgende:
Onze voeding is verarmd aan voedingsstoffen. Dit komt door de manier van landbouw houden. Onze voeding wordt te vroeg van het land gehaald, waardoor het nog niet alle voedingsstoffen uit de grond of van de boom heeft kunnen halen. Daarnaast is de grond zelf uitgeput en biedt het te weinig voedingsstoffen.
Met andere woorden: zelfs als je gezond eet, raad ik ook voedingssupplementen aan. Zeker tijdens de zwangerschap als je een klein mensje in jouw lichaam moet voeden voor een gezonde ontwikkeling, zijn supplementen essentieel.
Ik begrijp dat het lastig is om de juiste supplementen uit te kiezen. Hierdoor vallen veel vrouwen helaas terug op bekende merken met synthetische en verstorende stoffen. Let op: van deze zogenoemde “voedingsstoffen” neem je bijna niets op. Tegelijkertijd kan het wel een verstorende werking hebben op DNA overdracht in de cellen.
Om jou verder te helpen heb ik 2 pakketten voor je samengesteld:
De Essentials, waarmee je het broodnodige slikt voor een gezonde zwangerschap
Het Zwanger Starterpakket, waarmee je een uitgebreider pakket ontvangt, zodat je eerder geneest van zwangerschapskwalen en je baby voorziet in voldoende voedingsstoffen.
📄 Kortom: het is belangrijk dat je aanvult met veilige supplementen, doordat onze voeding is verarmd aan vitaminen en mineralen.
Foliumzuur
Je hoeft nu geen extra foliumzuur meer te slikken, maar soms kan het wel nodig zijn. Hierna leg ik je uit waarom en wanneer je extra kan gebruiken van de juiste foliumzuur.
- Slik geen foliumzuur meer. Foliumzuur is namelijk de synthetische vorm van vitamine B11.
- Slik wel folaat. Folaat is namelijk de biologisch actieve vorm van vitamine B11.
Staat er op jouw multivitamine voor zwangere vrouwen, of op jouw potje foliumzuur, dat er foliumzuur in het supplement zit? Gooi dit direct weg en start met het nemen van goede supplementen, waarin folaat zit.
Wil je hierover meer weten? Ik heb dit artikel voor je geschreven.
Over het algemeen vertelt je verloskundige dat je vanaf deze week geen extra foliumzuur/folaat meer nodig hebt. De hersenen en het ruggenmerg zijn namelijk volledig aangelegd en hoeven nu alleen nog maar verder te groeien.
Ik adviseer nooit om foliumzuur te slikken. Sterker nog: vermijd dit.
Ook adviseer ik nooit om folaat los te slikken. Het is namelijk beter om folaat in een combinatiesupplement met vitamine B12 en B6 te gebruiken. Deze voedingsstoffen werken namelijk met elkaar samen.
Als je veel foliumzuur of folaat hebt geslikt, “eet” deze vitamine jouw voorraad vitamine B12 op. Een tekort aan vitamine B12 kan klachten veroorzaken, waaronder miskramen en vermoeidheid veroorzaken.
Gebruik daarom folaat altijd in combinatie met vitamine B12 en B6.
Vitamine B12 wordt het beste opgenomen via de slijmvliezen in de mond en bij heel veel mensen wordt vitamine B12 nauwelijks opgenomen via de darmen. Zelfs niet als je voldoende vlees eet.
Daarom adviseer ik zowel vegetariërs, veganisten als vrouwen die wel vlees eten, om vitamine B12 in een zuigtabletje te nemen. In dit pakket zit de juiste zuigtablet.
📄 Kortom: folaat is de juiste vorm van foliumzuur om te slikken. Gebruik folaat altijd in combinatie met vitamine B12 en B6.
10 Weken zwanger tips
Leefstijl tips
- Als je het nog niet hebt gedaan, verander ongezonde gewoontes, zoals stress, alcohol, sigaretten en medicatie (in overleg met je arts).
- Gebruik zo min mogelijk paracetamol, omdat dit een negatief effect kan hebben op jouw ontwikkeling en die van je baby.
- Kijk op een holistische manier naar je lichaam, zodat je weet waar de behoefte ligt als je last hebt van cravings en ongemakken.
- Start met mediteren en visualiseren van een gezonde zwangerschap.
- Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
- Laat de kattenbak schoonmaken door iemand anders vanwege de mogelijke besmetting met de parasiet toxoplasma gondii.
- Eet en leef gezond met De Vitaal Van Start Methode.
Voeding tips
- Als je nu nog een synthetische supplement gebruikt, en je wilt niet veel supplementen slikken, kies dan voor dit Essentials Pakket dat ik voor je heb samengesteld.
- Wil jij het complete pakket aan supplementen voor de beste start? Dit pakket heb ik voor jou samengesteld.
- Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
- Eet regelmatig en gezond
- Is je smaak veranderd? Verstop je groente in snacks.
- Drink circa 3 liter water per dag.
- Vermijd rauw vlees, rauw vis, zachte rauwe kazen, en orgaanproducten (vanwege vitamine A). Lees hier wat je nog meer beter niet kan eten.
Praktische tips
- Laat je nieuwe omvang en cup meten bij een lingeriezaak en koop passende (voeding)bh’s.
- Start met het maken van foto’s van je buik, zodat je hier later een leuke timelaps van kan maken.
- Houd een zwangerschapsdagboek bij.
- Start met een online zwangerschapscursus.
- Denk na over of je alle echo’s wilt of dat je het beperkt tot het noodzakelijke
- Informeer familieleden en/of vrienden over je zwangerschap als je je hier al goed bij voelt.
- Denk alvast na over of je na de geboorte wilt werken en met hoeveel uur je dit wilt invullen.
