Menu

17 Weken zwanger: je baby is al sterk!

17 weken zwanger

17 Weken zwanger? In dit artikel lees je over jouw ontwikkeling, die van jouw baby en hoe je dit zelf op een simpele manier kan ondersteunen.

Inhoud:

 • De ontwikkeling van je baby
 • Jouw ontwikkeling
 • 17 weken zwanger: buik
 • Drukkend gevoel onderbuik
 • 17 Weken zwanger: symptomen
 • Tips

❤️ De lengte van je baby is nu 18 centimeter. Dit is zo groot als een gemiddelde wortel.
❤️ Het gewicht van je baby is nu ongeveer 140 gram.
❤️ Je zit nu in je 18e zwangerschapsweek.

Dit artikel in het kort:

 • Je baby is al heel sterk in de spieren.
 • De oogspieren van je baby ontwikkelen zich nu ook.
 • Als je nu last hebt van zwangerschapsklachten kun je dit verminderen met voeding en suppletie.
 • Geen nood als je een drukkend gevoel in de onderbuik ervaart. Waarschijnlijk voel je de spanning op de banden.
17 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby

Je baby groeit en ontwikkeld zich iedere dag. Hij wordt steeds groter en sterker. Zijn spieren zijn inmiddels zo krachtig geworden dat je de bewegingen al kan voelen.

Voel je nog geen bewegingen? Blijf nog even geduldig, want binnenkort zal ook jij het voelen. En in de tussentijd is jouw baby volop aan het oefenen met alle bewegingen.

Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten eet. Eiwitten zijn namelijk voedingsstoffen voor gezonde en sterke spieren. Met dit Zwanger – Voedingsplan eet je gemiddeld 89,3 gram eiwitten per dag!

💡 Leuk weetje: Je baby is nu nog superactief. Hij is sterk én er is nog voldoende ruimte om in te bewegen.

Niet alleen de spieren van de ledematen zijn sterk. De spieren van de ogen worden nu ook getraind. Je baby kan nog niet gericht kijken, maar hij oefent hier wel alvast mee. Na de geboorte kan hij ook nog moeite hebben met gericht kijken en kan het dus zijn dat hij scheel kijkt.

Geen nood, want het gericht kijken ontwikkeld zich na de geboorte. Het scheel kijken gaat dus in de meeste gevallen vanzelf over.

Vanaf nu kan jouw baby het voelen als jij over jouw buik strijkt. Het voelen van het strijken over de buik noemen we tastzin. We zeggen ook: de tastzin van jouw baby is nu ontwikkeld.

📄 Kortom: de spieren van jouw baby zijn nu zo sterk dat je het getrappel al kan voelen. En hij kan voelen dat je over je buik strijkt.

Jouw ontwikkeling

Jouw tanden vragen nu om extra aandacht. Vroeger zeiden ze dat iedere zwangerschap een tand kost. En in sommige gevallen was en is dit nog steeds heel letterlijk.

Je tanden bestaan uit een samenstelling aan mineralen. Hoe beter de mineralen zijn vertegenwoordigd in je tanden, hoe beter je ze behoud tijdens de zwangerschap.

💡 Leuk weetje: de botten van jou en je kindje bestaan uit dezelfde mineralensamenstelling. Belangrijk voor de botontwikkeling is om nu voldoende mineralen binnen te krijgen.

Onder invloed van hormonen kun je nu eerder last krijgen van bloedend tandvlees en ontstekingen in je mond. Toch kun je hier grip op krijgen. Een tekort aan vitamine D en vitamine C is namelijk ook gelinkt aan bloedend tandvlees. Grote kans dat het bloedend tandvlees snel geneest als je deze supplementen gebruikt.

📄 Kortom: met de juiste vitaminen en mineralen zorg je voor gezond tandvlees en sterke tanden (voor jou en je baby!).

17 Weken zwanger: buik

Je buik is nu waarschijnlijk al zichtbaar en het zal vanaf nu verder groeien. Je baarmoeder groeit snel en komt nu al een stukje boven het schaambot uit.

Heb je nog geen buikje? Als je op je rug ligt, kun je de baarmoeder, boven het je schaambot, voelen. En binnenkort zal ook bij jou een buikje komen.

📄 Kortom: waarschijnlijk toon je nu al een klein zwangerschapsbuikje, maar dat hoeft nog niet.

17 weken zwanger

17 Weken zwanger: drukkend gevoel onderbuik

Nu je 17 weken zwanger bent, kun je een drukkend gevoel ervaren in je onderbuik. Dit wordt veroorzaakt doordat er ruimte wordt gecreëerd in je bekken. Je darmen worden omhoog geduwd en je rechte buikspieren gaan uit elkaar staan. Ook ontstaat er spanning op de banden waarmee de baarmoeder vastzit aan je bekken.

Het is dus oké om nu een drukkend gevoel in je onderbuik te ervaren. Maak je je toch zorgen? Neem dan natuurlijk contact op met je verloskundigen.

📄 Kortom: een drukkend gevoel in je onderbuik kan worden veroorzaakt door de spanning die nu op de banden van je baarmoeder staat.

17 Weken zwanger: symptomen

Nu je 17 weken zwanger bent, zit je eigenlijk al in de goede weken. Toch kun je hier en daar nog zwangerschapsklachten ervaren. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat je verarmde voeding (te weinig voedingsstoffen) eet of bijvoorbeeld stress ervaart. Hierna bespreken we de meest voorkomende klachten én wat je eraan kan doen:

Hoofdpijn: drink extra water en slik ’s avonds voordat je gaat slapen magnesium.

Duizeligheid: vermijd snelle suikers, eet voldoende en gevarieerd, drink meer water, vermijd koffie, haal goed adem naar je buik en doe het lekker rustig aan.

Buikpijn: dit kan komen doordat de banden onder spanning staan. Vitamine D en magnesium uit dit pakket zorgen voor minder spanning.

Hormonale uitspattingen: vermijd suiker en eet gezond, zodat je hormonen in balans komen en je stabiel wordt en blijft gedurende de rest van jouw zwangerschap.

📄 Kortom: vermijd stress door externe factoren en vermijd suiker als je last hebt van harde buiken.

17 Weken zwanger tips

Leefstijl tips

 • Start met mediteren en visualiseren van een gezonde zwangerschap om stress te voorkomen en verminderen.
 • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
 • Meld je aan voor een zwangerschapscursus.

Voeding tips

Praktische tips

 • Praat met je partner over jouw gevoelens en angsten. En vraag ook hem over zijn ervaringen. Met elkaar praten verbind.
 • Betrek je partner nog meer bij de zwangerschap door samen, thuis in jullie veilige omgeving, de partnerles van Krachtig Zwanger te volgen.
 • Regel jouw kraampakket alvast. We raden het kraampakket van Dalalou aan.
17 weken zwanger