6 Weken zwanger zijn: misschien weet je nog maar net dat je zwanger bent, en komt er veel op je af. Dit geeft niet, want je baby weet precies hoe het zich kan ontwikkelen.
Na het lezen van dit artikel weet je precies wat jij kan doen om de ontwikkeling van je baby te ondersteunen en klachten te verminderen.
Inhoud:
- De ontwikkeling van je baby
- Jouw ontwikkeling
- 6 weken zwanger to do
❤️ De lengte van je baby is nu ongeveer 6 millimeter. Dit is zo groot als een rijstkorrel.
📎 Het gewicht van je baby is bijna 1 gram. Dit is zo zwaar als een paperclipje.
Je zit nu in je 7e zwangerschapsweek.
Dit artikel in het kort:
- Je baby krijgt al armen en benen.
- Jouw baby weet precies hoe het zich moet ontwikkelen.
- Jij kan de ontwikkeling ondersteunen met gezonde voeding en supplementen.
- Je kan jouw baby al aanmelden voor kinderopvang.
- Nu is een goed moment om kraamzorg te regelen.
De ontwikkeling van je baby
Uiterlijke ontwikkeling
Vorige week zag je baby er nog uit als een mini boontje met stompjes op de plek waar de armen en benen komen. Deze week groeien de stompjes verder en lijken het al meer op armen en benen. Je baby ontwikkeld zich super snel!
Hoewel je baby er nog niet echt ziet als een mensenbaby, is je hij qua lengte meer dan verdubbeld in vergelijking. Ben jij ook al aan het fantaseren hoe hij er uit ziet bij de geboorte?
Je baby heeft nu nog een klein staartje waaruit de wervels zich zullen ontwikkelen. Het staartje verdwijnt vanzelf tijdens de ontwikkeling. Doordat de achterkant van jouw baby sneller ontwikkelt, groeit je baby nu nog gekruld. Het lijkt een beetje op een heel klein zeepaardje. Maar dit komt helemaal goed. Tijdens de komende weken zal je baby steeds meer op een mensenbaby gaan lijken.
Innerlijke ontwikkeling
Deze week gaat het hartje van jouw baby krachtiger en regelmatiger slaan. Het grote voordeel hiervan is dat je kindje zich nog sneller en beter kan ontwikkelen.
Vorige week zijn de hersenen en de wervelkolom aangelegd en al flink gegroeid. Deze week worden de hersenen opgesplitst in 3 delen:
- voorhersenen
- middenhersenen
- achterhersenen
De maag, nieren, longen, en darmen worden nu in de ontwikkeling gestart en krijgen hun vaste plek in het lichaam van je kindje. Ook is het bloedvatensysteem al ontwikkeld.
Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar gelukkig weet je baby precies in welke volgorde hij zich moet ontwikkelen. Hiervoor hoef jij als moeder niet veel te doen behalve vertrouwen hebben en zorgen voor de juiste voedingsstoffen.
Wil jij de juiste en veilige supplementen slikken voor een optimale ontwikkeling van je baby? Ik heb dit pakket voor jou samengesteld.
📄 Kortom: vanaf deze week klopt het hartje van je baby krachtiger en regelmatiger, en begint hij steeds meer op een mensenbaby te lijken.
Jouw ontwikkeling
Waarschijnlijk voel je steeds duidelijker aan je lichaam dat je zwanger bent. Logisch ook, want je hormonen veranderen naar een tijdelijke hormoonhuishouding. Deze verandering is belangrijk voor een optimale ontwikkeling van jou en en je baby en tegelijkertijd zorgt dit er nu voor dat je ongemakken ervaart.
Energie
Daarnaast vergt de zwangerschap, en alles wat daarbij komt kijken, veel energie. Dit geeft je momenteel een vermoeid gevoel. Je kan je energie verbeteren met de juiste voedingsstoffen.
Misschien eet of drink je nu af en toe snelle suikers, zodat je een energiekick krijgt. Denk aan een colaatje, een chocoladereep of fastfood. De energiekick is echter voor korte duur en het “vreet” energie van je lichaam die je al niet had. Dus ondanks dat het aanlokkelijk lijkt om kortdurende energie te krijgen door snelle suikers, raad ik je dit af. Als je meer wilt weten over de mogelijke gevolgen van snelle suikers kan je dit artikel lezen.
Als je echt moe bent, kun je het beste uitrusten. Kies voor een powernap of gewoonweg een beetje rustiger aan doen.
Misselijkheid en braken
Zwangerschapsmisselijkheid en -braken zijn tijdens het eerste trimester veel voorkomende klachten. Meestal begint dit in week 6 en gaat het door tot week 12. En hoewel het een geaccepteerde klacht is, kan je hiervan genezen door het volgende in te nemen:
- gember(thee)
- circa 3 liter water
- folaat (actieve vorm van foliumzuur), vitamine B6 en B12
- magnesium
- vitamine D
- Dit pakket bevat de juiste voedingsstoffen
Overige symptomen van een zwangerschap
Er zijn andere symptomen die je nu kan ervaren, zoals:
- gespannen borsten
- veel moeten plassen
- hoofdpijn
📄 Kortom: je voelt dat je zwanger bent en mogelijk ervaar je zwangerschapsklachten. Met de juiste voedingsstoffen kun je deze klachten verminderen.
6 weken zwanger? Dit is je to do list
Hieronder lees je de tips voor 6 weken zwanger. Voor jouw gemak heb ik ze onderverdeeld in drie categorieën.
Voeding tips
- Start met het slikken van de juiste supplementen.
- Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
- Eet regelmatig en gezond en verstop je groenten en fruit in lekkere recepten.
- Drink circa 3 liter water per dag.
Leefstijl tips
- Verander ongezonde gewoontes zoals stress, alcohol, sigaretten en medicatie (in overleg met je arts).
- Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
- Laat de kattenbak schoonmaken door iemand anders vanwege de mogelijke besmetting met de parasiet toxoplasma gondii.
Praktische tips
- Maak een afspraak met een verloskundige. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig.
- Denk na over een eventuele prenatale screening. Hiermee krijg je meer zich op de gezondheid van je kindje en de kans op een kindje met het syndroom van down. De screening kan veel zekerheid geven maar kan er ook voor zorgen dat je een keuze moet maken. Bespreek je gevoelens hierover met je partner en/of andere mensen die je vertrouwd.
- Regel alvast de kraamzorg.
- Gaat jouw baby naar de opvang? Meld je dan alvast aan (dit kan vanaf het moment dat je zwanger bent).
- Pas eventueel je zorgverzekering aan.
- Informeer familieleden en/of vrienden.
- Denk alvast na over een zwangerschapscursus.