Menu

1 week zwanger: officieel 1e week, maar nog niet zwanger

1 week zwanger: hoewel dit officieel gezien je eerste zwangerschapsweek is, gebeurt er nog niet veel en ben je nog niet zwanger.

Na het lezen van dit artikel weet je wat er in je lichaam gebeurt en wat je kan doen om sneller zwanger te worden.

Inhoud:

 • Cyclus
 • Je baby
 • Jij
 • Advies

Cyclus

Dit is de eerste week na je menstruatie. Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je volgende week je eisprong. Je bent nu nog niet zwanger, want de bevruchting gebeurt altijd tijdens de eisprong of vlak daarna.

Toch wordt deze week meegerekend als 1e zwangerschapsweek. Iedere vrouw heeft een persoonlijke cyclus. En dit is waarom:

De één heeft een cyclus van 28 dagen, terwijl de andere een cyclus van 32 of 24 dagen heeft of juist een onregelmatige cyclus heeft. Hierdoor is het voor de verloskundige lastig te bepalen wanneer precies de eisprong en bevruchting heeft plaatsgevonden.

Om misverstanden te voorkomen, tellen alle verloskundigen de zwangerschap vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je doet er goed aan je menstruerende dagen in je agenda te noteren, zodat je beter weet wanneer je uitgerekend zal zijn.

📄Kortom: je bent nu nog niet zwanger maar we tellen deze week bij een zwangerschap wel mee als 1e zwangerschapsweek.

Je baby bij 1 week zwanger

Je baby kan zich in 38 weken volledig ontwikkelen en groeien. We tellen hierbij 2 weken op (de periode voor de bevruchting) en daarom zeggen we dat een zwangerschap 40 weken duurt.

Jij bij 1 week zwanger

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je vruchtbare dag is. Dit kan je gemakkelijk zelf uitrekenen:

Je vruchtbare dag (eisprong of ovulatie) is bij een regelmatige cyclus van 28 dagen 14 dagen na je eerste menstruatiedag.

Wat je kan doen:

Als je onbeschermde gemeenschap hebt met je partner vanaf dag 9 tot en met dag 15 na je eerste menstruatiedag heb je een grote kans dat je zwanger raakt.

Wil je meer weten over je vruchtbare dagen? Ik heb dit artikel voor je geschreven.

📄Kortom: ongeveer 14 dagen na je eerste menstruatie is je eisprong en kan je zwanger worden.

Advies

Het beste is om nu al te letten op wat je eet en je leefstijl aan te passen, zodat je jouw milieu voor je baby zo optimaal mogelijk maakt. Het liefste doe je dit minimaal 3 maanden voor de bevruchting. Als je dit nu pas leest, kan je vandaag nog starten met de aanpassingen in je voeding- en leefstijl, zodat je met een goede start begint aan je zwangerschap. Ook geef je je baby hiermee de beste start.

Wil jij de juiste en veilige supplementen slikken voor een optimale ontwikkeling van je baby? Ik heb dit pakket voor jou samengesteld.

Voeding tips

 • Start met het slikken van de juiste supplementen.
 • Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
 • Eet regelmatig, gezond en gevarieerd.
 • Drink circa 2 liter water per dag.

Leefstijl tips

 • Verander ongezonde gewoontes zoals stress, alcohol, sigaretten en medicatie (in overleg met je arts).
 • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.

Praktische tips

 • Weet wanneer je vruchtbare dag is.