Menu

21 Weken zwanger: je baby slaapt veel

21 weken zwanger

21 Weken zwanger: over de helft!

21 Weken zwanger; je lichaam ziet er steeds meer echt zwanger uit. En het is nu ook niet meer te missen dat je je baby voelt trappelen. Lees hier wat je deze week kan verwachten, inclusief handige tips.

Inhoud:

  • De ontwikkeling van je baby
  • Jouw ontwikkeling
  • Aankomen zwangerschap
  • Zwangerschapsverlof aanvragen
  • Praktische tips

❤️ De lengte van je baby is nu 26 centimeter. Dit is zo groot als een mango.
❤️ Het gewicht van je baby is nu ongeveer 360 gram.
❤️ Je zit nu in je 22e zwangerschapsweek.

Dit artikel in het kort:

  • Je baby slaapt veel.
  • Je buik is nu goed zichtbaar.
  • Aankomen is tijdens de zwangerschap is gezond.
  • Zorg ervoor dat je jouw zwangerschapsverlof nu inplant.
  • Geniet lekker met je partner van het samenzijn.
21 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby

Soms kan je baby behoorlijk actief zijn, vooral op momenten dat jij juist lekker rustig wilt liggen. Bijvoorbeeld wanneer je ‘s avonds ontspannen op de bank voor de televisie zit, net in bed ligt, of ‘s ochtends wakker wordt. Dan is de kans het grootst dat je kunt genieten van het getrappel van je kind.

Het is eigenlijk best logisch. Wanneer jij druk bezig bent, wordt je kindje door jouw bewegingen in slaap gewiegd. Bovendien merk je het getrappel gewoon minder snel op wanneer je zelf bezig bent.

💡 Leuk weetje: Je baby slaapt de meeste tijd van de dag!

Nu al heeft je baby een favoriete slaaphouding. Die kan voor elke baby anders zijn: met de kin op de borst en de knietjes opgetrokken, met één beentje gestrekt, of met een handje op zijn hoofd. Na de geboorte ontdekken je welke houding jouw baby het prettigst vindt, want in die eerste periode zal hij of zij ook nog het liefst in die houding willen liggen.

Dus geniet van deze momenten van actief getrappel en maak je geen zorgen als je baby veel slaapt. Het is allemaal heel normaal en hoort bij de ontwikkeling van je kleintje.

📄 Kortom: je baby heeft een favoriete slaaphouding en trappelt als hij wakker is.

Jouw ontwikkeling

Vanaf nu zul je merken dat je wat meer gewicht aankomt; ongeveer een pond per week. Je voelt je baby nu goede trapjes geven en je ziet je buik veranderen. Hoewel je buik nog niet erg groot is, is je buik wel al goed zichtbaar.

Aankomen zwangerschap

Het is normaal dat je aankomt tijdens de zwangerschap. Sterker nog; het is zelf belangrijk dat je in gewicht aankomt. Maar het kan wel even schrikken zijn hoe snel de kilo’s erbij komen. Toch is nu niet het moment om te gaan lijnen. Een crashdieet waarbij je jezelf uithongert, is niet goed voor je baby. Er komen bij een dergelijk dieet schadelijke stoffen vrij die opgeslagen zijn je vetweefsel. Deze stoffen komen vrij in je bloedbaan en kunnen zo jouw baby bereiken.

💡 TIP: Lees dit artikel ‘Aankomen tijdens de zwangerschap: wat is gezond?’

Een crashdieet is dus niet geschikt. Wel is het belangrijk om gezond te eten. Kijk waar je de koekjes en snoepjes kan laten staan en kies voor fruit en rauwkost. Blijf ook voldoende water drinken tussen de maaltijden door.

21 weken zwanger

Met een gezond eetpatroon kom je niet te veel in kilo’s aan én geef je jouw baby precies de juiste voedingsstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Ook geef je jezelf de juiste voedingsstoffen, zodat je de kans op zwangerschapsklachten verkleint.

💡 Tip: sta alleen op de weegschaal als je bij de verloskundige bent. Zeker als je gezond eet, snelle suikers vermijd en jij je goed voelt, hoef je je niet bezig te houden met je gewicht.

Maak je niet te veel zorgen om je gewicht. Voor de verloskundige is het fijn als je daar op de weegschaal staat. Aan de hand van het gewicht, de omvang van je buik en de hartslag van je baby kan jouw verloskundige inschatten of het goed gaat met jullie.

📄 Kortom: het is belangrijker om gezond te eten dan op je gewicht te letten.

Zwangerschapsverlof aanvragen

Als je werkt, heb je in totaal recht op 16 weken verlof. Dit omvat 4 tot 6 weken voor de bevalling en 10 tot 12 weken na de bevalling. Je kan zelf kiezen of je 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum verlof neemt.

In sommige gevallen kan het aantal weken verlof oplopen tot maximaal 18. Hier heb je recht op als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren.

Tijdens je verlof bouw je vakantiedagen op. Wellicht heb je ook al een aantal vakantiedagen gespaard. Deze zou je aan je verlof vast kunnen plakken, zodat je langer met je baby samen bent.

Ook als je een eigen bedrijf hebt, heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Deze aanvraag verloopt via het UWV. Wees gerust, er worden ondersteunende maatregelen geboden om je tijdens deze bijzondere periode te helpen.

📄 Kortom: je hebt recht op betaalde zwangerschapsverlof.

21 Weken zwanger tips

Leefstijl tips

  • Verminder stress in je lichaam door te mediteren en visualiseren.
  • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of zwangerschapsyoga.
  • Haal diep adem of doe ademhalingsoefeningen.
  • Maak bewust contact met je baby, zodat de band tussen jullie sterker wordt.
  • Meld je aan voor een zwangerschapscursus.

Voeding tips

  • Drink circa 3 liter water per dag.
  • Vermijd suiker zo veel mogelijk.
  • Focus op gezonde voeding zoals groenten, fruit, gezonde vetten en eiwitten.
  • Slik dagelijks de juiste supplementen voor de hersenontwikkeling van je baby.

Praktische tips

  • Dit is een goed moment om je zwangerschapsverlof in te plannen bij het UWV of samen met je werkgever.
  • Volg samen met jouw partner de partnerles van Krachtig Zwanger zodat hij precies weet hoe hij jou kan ondersteunen tijdens de bevalling.
  • Regel nu alvast jouw kraampakket. We raden het kraampakket van Dalalou aan.