Menu

2 weken zwanger: de bevruchting

2 weken zwanger

2 weken zwanger: hoewel je nog niet zwanger bent, tellen we deze week al mee als 2e zwangerschapsweek, zodra je écht zwanger bent.

In dit artikel lees je over je vruchtbare dag en hoe je sneller zwanger kan worden.

Inhoud:

 • De ontwikkeling van je baby
 • Jouw ontwikkeling
 • Advies

De ontwikkeling van je baby

Hoewel je nog geen baby in je buik hebt, is er toch al een grote ontwikkeling gaande. Jouw eicel is deze week aan het rijpen. Deze eicel wordt aan het einde van deze week losgelaten uit de eierstok (eisprong of ovulatie) waar het wacht op de bevruchting door een zaadcel.

De eicel kan na het loskomen maar 24 uur overleven. Zwanger worden vraagt daarom om de juiste timing. Zaadcellen overleven langer: ongeveer 5 dagen.

Als jij en je partner in de 4 dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong gemeenschap hebben, is de kans groot dat een zaadcel jouw eicel bevrucht.

📄 Kortom: aan het einde van deze week kan je eicel zijn bevrucht.

Jouw ontwikkeling

Als je een regelmatige cyclus hebt, heb jij de eisprong aan het einde van deze week. Dit is dag 14 na je de eerste dag van je laatste menstruatie.

Als je een minder regelmatige cyclus hebt, verspringt de dag van de eisprong ook. In dit geval kan je het beste in de ochtend, voordat je opstaat, je temperatuur meten. Aan de hand van je temperatuur kan een computertje (zoals de Lady-Comp of Daysy) je vruchtbare dagen bepalen.

Ook kan je ovulatietesten kopen bij de drogist. Je lichaam produceert vlak voor de eisprong meer luteïniserend hormoon. Met een ovulatietest kan je dit hormoon herkennen en weet je dus wanneer je gemeenschap kan hebben om zwanger te worden.

Wil je meer weten over je cyclus en de vruchtbare dagen? Ik heb dit artikel voor je geschreven.

📄 Kortom: je kan je vruchtbare dagen bepalen met een ovulatietest en door je temperatuur te meten.

2 Weken zwanger: advies

Het beste is om nu al te letten op wat je eet en je leefstijl aan te passen, zodat je jouw milieu voor je baby zo optimaal mogelijk maakt. Het liefste doe je dit minimaal 3 maanden voor de bevruchting. Als je dit nu pas leest, kan je vandaag nog starten met de aanpassingen in je voeding- en leefstijl, zodat je met een goede start begint aan je zwangerschap. Ook geef je je baby hiermee de beste start.

Wil jij de juiste en veilige supplementen slikken voor een optimale ontwikkeling van je baby? Ik heb dit pakket voor jou samengesteld.

Voeding tips

 • Start met het slikken van de juiste supplementen.
 • Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
 • Eet regelmatig, gezond en gevarieerd.
 • Drink circa 2 liter water per dag.

Leefstijl tips

 • Verander ongezonde gewoontes zoals stress, alcohol, roken en medicatiegebruik (in overleg met je arts).
 • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
 • Ventileer je huis en werk zo min mogelijk met chemische middelen in je schoonmaakproducten en cosmetica.

Praktische tips

 • Weet wanneer je vruchtbare dag is door dit te testen.