Menu

8 Weken zwanger: je baby beweegt!

8 weken zwanger

8 Weken zwanger? Deze week kan jouw baby zich voor het eerst een beetje bewegen en jouw buikje kan al een heel klein beetje zichtbaar worden.

In dit artikel lees je over jouw ontwikkeling, die van jouw baby en hoe je zijn ontwikkeling kan ondersteunen.

Inhoud:

  • De ontwikkeling van je baby
  • Jouw ontwikkeling
  • Je buik
  • Paracetamol
  • Adviezen

❤️ De lengte van je baby is nu 3 centimeter. Dit is zo groot als een paranoot.
📎 Het gewicht van je baby is nu ongeveer 1 gram. Dit is zo zwaar als een paperclip.

Je zit nu in je 9e zwangerschapsweek.

De ontwikkeling van je baby

Het gezichtje van je baby krijgt steeds meer vorm en de rug van je baby groeit nu rechter als jij 8 weken zwanger bent. Hij begint steeds meer op een mensenbaby te lijken! Dit komt ook doordat zijn armen en benen langer worden en het “staartje” nu bijna helemaal verdwijnt.

Op zijn gezicht zit nu al een heel klein neusje en mondje. De oren bewegen zich met de ontwikkeling mee naar de juiste plek.

Zijn hoofdje is nog steeds groot in vergelijking met de rest van zijn lichaam. En dit is helemaal oké! Op dit moment gaat er namelijk veel energie naar de hersenen. Iedere minuut ontwikkelen er wel 100 hersencellen. Later zal je baby steeds meer in proportie groeien.

Innerlijke ontwikkeling

Vorige week waren de hersenen en het hart volledig in de basis aangelegd. Nu blijven ze zich verder ontwikkelen in de grootte en stevigheid.

Bij de bevruchting lag al vast of je baby een jongen of een meisje is. En vanaf deze week ontstaan bij een jongen de testikels en bij een meisje de eierstokken. Binnenkort is het verschil tussen een jongen en een meisje ook zichtbaar, maar nu nog niet.

De spieren van je baby gaan zich deze week voor het eerst samenspannen en weer ontspannen, waardoor hij zijn armen en benen al een beetje kan bewegen. Deze bewegingen zijn zo klein dat je er nog niets van voelt.

📄 Kortom: je baby ontwikkelt nu eierstokken of testikels. Ook zijn de hersenen hard aan het groeien én kan je baby zich nu bewegen.

Jouw ontwikkeling

Als je 8 weken zwanger bent, voel je je nog steeds meer vermoeid dan normaal. Je kan dit opvangen door powernaps te nemen, gezond te eten en waar nodig aan te vullen met de juiste supplementen. De energie die je krijgt door de juiste voeding gaat direct naar de ontwikkeling van je baby en wat overblijft is voor jou. Hierdoor ben je minder vermoeid.

Als je nog steeds last hebt van ochtendmisselijkheid helpt het om meer water te drinken. Wordt je ’s nachts wakker om naar het toilet te gaan? Neem dan ook weer een groot glas water. Want de reden dat de meeste vrouwen last hebben van ochtendmisselijkheid is doordat ze ’s nachts niets drinken. Ook helpt folaat, B12 en B6 bij het verminderen van misselijkheid. De synthetische vorm van foliumzuur kan juist misselijkheid veroorzaken.

Wil jij de juiste supplementen slikken en klachten verminderen? Dit pakket heb ik voor jou samengesteld.

📄 Kortom: vermoeidheid en misselijkheid kan je voorkomen en verminderen met de voeding, voldoende water en supplementen.

Je buik bij 8 weken zwanger

Vanaf nu kan je buikje al groeien. Je baarmoeder groeit en soms is dit bij vrouwen nu al zichtbaar. Het kan ook zijn dat je wat last hebt van je darmen als je 8 weken zwanger bent, waardoor je buik ook wat opgeblazen is.

Heb jij last van je darmen? De meeste vrouwen eten te weinig vezels. Dit is niet jouw schuld; een regulier westers eetpatroon bevat nu eenmaal te weinig vezels. Hierdoor stagneert je stoelgang en krijg je last van je darmen.

Met dit voedingsplan voorkom je deze ongemakken en verbeter je direct je stoelgang. Het grote voordeel van goed werkende darmen is ook dat je meer energie krijgt.

📄 Kortom: je buik kan nu zichtbaar worden doordat je baarmoeder groeit. Ook kan je last hebben van je darmen. Dit kan je verminderen met het juiste voedingsplan.

Paracetamol

Regulier gezien wordt paracetamol zonder coffeïne of codeïne als veilige pijnstiller gezien tijdens de zwangerschap. Vanuit de wetenschap blijkt paracetamol niet zo veilig te zijn.

Hieronder bespreek ik drie mogelijke gevolgen van het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap. Als je meer wilt weten, kan je dit artikel lezen.

  • Uit onderzoek blijkt dat paracetamol tijdens de zwangerschap de kans op autisme bij het kind vergroot[1]
  • Ook is gebleken dat gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een verhoogde kans op het ontwikkelen van ADHD en verwante aandoeningen bij je kindje[2]
  • Daarnaast is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging (verhoogde bloeddruk, pre-eclampsie), longembolie en trombose[3]

Paracetamol wordt het meeste gebruikt door zwangere vrouwen bij hoofdpijn en bij spierkrampen. Beide ongemakken worden veroorzaakt door een tekort aan vocht en een tekort aan magnesium.

Magnesium ontspant de spieren, waardoor je krampen kan voorkomen en verhelpen.

Velen krijgen tekort magnesium binnen, zelfs als je heel gezond eet. Dit komt doordat onze voeding nog nauwelijks magnesium bevat en velen kunnen magnesium minder goed opnemen en verbruiken daarnaast meer, waardoor de behoefte is verhoogd.

Dagelijks kan je 400mg magnesium slikken en je hebt tijdens de zwangerschap circa 3 liter water per dag nodig.

📄 Kortom: paracetamol gebruiken kent negatieve effecten voor jou en je baby. Het is beter om holistisch naar je klachten te kijken en aan te vullen met supplementen en goede voeding, zodat je verlichting ervaart.

8 Weken zwanger tips

Je hebt al kennisgemaakt met je verloskundigen en het zwanger zijn begint steeds meer te leven. Misschien heb je last van klachten, maar weet dat je deze snel kan verlichten met de juiste voedingsstoffen. In Vitaal Van Start – Zwanger lees je precies hoe je dit kan doen.

Leefstijl tips

  • Verander ongezonde gewoontes, zoals stress, alcohol, sigaretten en medicatie (in overleg met je arts).
  • Gebruik zo min mogelijk paracetamol maar kijk op een holistische manier naar je zwangerschap en lichaam, zodat je precies weet wat je nodig hebt. Hierdoor verminder je de klachten direct. Hoe je dit doet lees je in Vitaal Van Start – Zwanger.
  • Start met mediteren en visualiseren van een gezonde zwangerschap.
  • Beweeg voldoende in de buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen of licht sporten.
  • Laat de kattenbak schoonmaken door iemand anders vanwege de mogelijke besmetting met de parasiet toxoplasma gondii.

Voeding tips

  • Slik folaat (geen foliumzuur). Je leest erover in dit artikel.
  • Vermijd suiker en synthetische zoetstoffen.
  • Eet regelmatig en gezond
  • Is je smaak veranderd? Verstop je groente in snacks.
  • Drink circa 3 liter water per dag.
  • Vermijd rauw vlees, rauw vis, zachte rauwe kazen, en orgaanproducten (vanwege vitamine A)
  • Vul aan met de beste en meest complete supplementen.

Praktische tips

  • Laat je nieuwe omvang en cup meten bij een lingeriezaak en koop passende (voeding)bh’s.
  • Start met een online zwangerschapscursus.
  • Informeer familieleden en/of vrienden als je je hier al goed bij voelt.
  • Denk alvast na over of je na de geboorte wilt werken en met hoeveel uur je dit wilt invullen.
Bronnen

[1] https://academic.oup.com/ije/article/45/6/1987/2617189

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0018506X17304543

[3] Rebordosa C, Zelop CM et al. Use of acetaminophen during pregnancy and risk of preeclampsia, hypertensive and vascular disorders: a birth cohort study. J Matern Fetal Neonatal Med. 2010 May;23(5):371-8

8 weken zwanger