Menu

Door Edwin Wiersma (verloskundige en docent)

edwin wiersma

Edwin Wiersma werkt als verloskundige, heeft een eigen praktijk en is docent bij Stichting Orthomoleculair Health Foundation. Edwin heeft Vitaal Van Start als een must have beoordeeld en heeft tevens het voorwoord geschreven.

Hier lees je zijn review dat ook is gebruikt als voorwoord in Vitaal Van Start.

Review door Edwin Wiersma

Het is met veel plezier dat ik dit voorwoord schrijf, omdat ik het fantastisch vind dat er eindelijk eens een complementair boek geschreven is voor de zwangeren.

Je zwangerschap zelf positief beïnvloeden is goed mogelijk door de brede en goede adviezen in dit boek. Bovendien is Sanne haar boek prettig geschreven en waar nodig wetenschappelijk onderbouwd.

Als complementair werkend verloskundige geef ik vaak advies omtrent de zwangerschapswens, zwangerschapsklachten en herstel na de zwangerschap. Uit ervaring weet ik dat het mogelijk is om met natuurlijke middelen een betere grip te krijgen op de zwangerschapswens, de zwangerschapsklachten en ook op de zwangerschap. Dit kan door aanpassingen in voeding, leefstijl en anders omgaan met stress. Sanne heeft dit perfect omschreven in haar boek.

Het boek is echt een must have voor zwangere vrouwen en stellen met een kinderwens. Het is vooral logisch nadenken. Je hoeft geen expert te zijn om dingen te begrijpen. Met prettig lezende teksten en eigen voorbeelden neemt Sanne je mee in deze wereld. Vitaal Van Start zal je hulp en vernieuwde inzichten geven om je zwangerschap positief te kunnen beïnvloeden en je gezondheid te kunnen verbeteren.

Wetenschap

Momenteel wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van voeding tijdens de zwangerschap. Zo is er een interessant onderzoek over zwangere ratjes:

Zwangere ratjes die tijdens de prenatale fase veel troostvoedsel (gluten, slechte vetten, zuivel, suikers) eten, krijgen ratten die een voorkeur hebben voor junkvoedsel. Ook zag je in het onderzoek dat troostvoeding op langere termijn de werking van het beloningsysteem uitput. De kenmerken hiervan komen overeen met de pathologie van ADHD! De zwangere heeft dus een keuze om gezond te eten waardoor je de keuze van je kindje voor gezonde voeding kan beïnvloeden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat 35 tot 45% van de mensen synthetische foliumzuur, die momenteel voorgeschreven wordt, niet kan omzetten dankzij een gen-defect (MTHFR). Daardoor is synthetische foliumzuur wel goedkoop maar niet effectief voor alle zwangeren. Ook zie je vaak dat de lever problemen heeft om de niet actieve vorm van foliumzuur om te zetten naar de actieve vorm. Sanne neemt ook deze vernieuwde adviezen mee in haar boek.

Het kan niet vaak genoeg genoemd worden dat de actieve vormen vitamine B12, B6 & foliumzuur ontzettend belangrijk zijn. Deze combinatie van stoffen zorgt er voor dat je gemakkelijker zwanger raakt, dat miskramen minder vaak voorkomen, dat de kans op zwangerschapsvergiftiging vermindert, dat je minder moe bent en het voorkomt neuraal buisdefecten. Aanstaande moeders met een vitamine B12 tekort hebben 5x meer risico op een baby met spina bifida (open ruggetje) dan moeders met geen vitamine B12 tekort!

Ik wens je veel plezier met het lezen van dit boek en een heel gezonde en voorspoedige zwangerschap!

Edwin Wiersma
Verloskundige, docent en therapeut in Orthomoleculaire wetenschappen & Klinische Psycho Neuro Immunologie