Menu

Aankomen tijdens de zwangerschap. Wat is gezond?

aankomen tijdens de zwangerschap

Aankomen tijdens de zwangerschap is normaal. Sterker nog: het is zelfs nodig dat je in gewicht zwaarder wordt. Dit zorgt ervoor dat jij en je baby een gezonde ontwikkeling tegemoet gaan.

De extra kilo’s gaan onder andere zitten in het gewicht van je baby, het circuleren van extra bloed, het vruchtwater en de groei van je borsten en borstklieren voor het geven van borstvoeding.

In dit artikel vertel ik je precies wat een gezonde richtlijn is qua aankomen tijdens de zwangerschap en waar je op moet letten.

Inhoud:

 • Wat is een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap?
 • Wat is een gezonde gewichtstoename bij een zwangerschap van een tweeling?
 • Gemiddelde gewichtstoename per trimester
 • Waar gaan de extra kilo’s in zitten?
 • Wat als je te veel aankomt?
 • Wat als je te weinig aankomt?
 • Tips voor een gezonde gewichtstoename tijdens je zwangerschap
 • Waarschuwing
 • Conclusie

Wat is een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap?

Er bestaat een vuistregel die ons vertelt dat je tijdens de zwangerschap 20% van je totale gewicht kan aankomen. Je kan de volgende formule gebruiken:

Kilo lichaamsgewicht x 1,20 = hoeveel je in totaal kan wegen tijdens de zwangerschap.

Als je 60 kilo woog voor je zwangerschap kan je maximaal 72 kilo wegen aan het einde van je zwangerschap. Dit betekent dat je maximaal 12 kilo gezond kan aankomen.

Let op: deze vuistregel geldt alleen voor jou als je een gezond gewicht hebt. Bij ondergewicht of overgewicht gelden andere richtlijnen.

Wat is een gezonde gewichtstoename bij een zwangerschap van een meerling?

Ben je zwanger van een meerling? Dan is het logisch dat je gewichtstoename hoger ligt. Je draagt dan immers meerdere baby’s in je buik. Als je zwanger bent van een meerling wordt tussen de 17 en 25 kilo aankomen als veilig gehanteerd.

Gemiddelde gewichtstoename per trimester

Bij een zwangerschap van één baby kun je ongeveer de volgende gewichtstoename per trimester verwachten:

 • 1e trimester: 0 – 2 kilogram
 • 2e trimester: 6 – 8 kilogram
 • 3e trimester: ongeveer 4 kilogram

Waar gaan de extra kilo’s in zitten?

De extra kilo’s die je aankomt tijdens de zwangerschap worden netjes over jou en je baby verdeelt, zodat jij en je baby gezond kunnen ontwikkelen. Hieronder lees je waar de extra kilo’s zich bevinden aan het einde van je zwangerschap.

 • Baby: 3500 gram
 • Baarmoeder: 1000 gram
 • Placenta: 500 gram
 • Borsten: 500 gram
 • Extra vetopslag: 3000 gram
 • Extra bloed: 1500 gram
 • Vruchtwater: 2000 gram

Wat als je te veel aankomt?

Te veel aankomen tijdens de zwangerschap kent vaak negatieve gevolgen voor moeder en kind. Als je te veel aankomt tijdens je zwangerschap is het goed om de risico’s te kennen en natuurlijk ook wat je eraan kan doen.

Als je te veel aankomt loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van:

 • Zwangerschapsdiabetes
 • Zwangerschapsvergiftiging
 • Te hoog geboortegewicht van je kindje, met de bijkomende complicaties zoals een keizersnede

Bovenstaande risico’s gelden vooral als je aankomt door ongezonde voeding. Krijg jij (onbewust) veel koolhydraten en snelle suikers binnen? En eet je wellicht te weinig voedingsstoffen? Vooral dan loop je het risico op het ontwikkelen van o.a. bovengenoemde zwangerschapskwalen.

Wat als je te weinig aankomt?

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je minder aankomt dan gemiddeld. Wees niet direct ongerust, want je kindje en jij kunnen zich waarschijnlijk gezond ontwikkelen, mits je gezond eet.

Als je te weinig, te weinig gevarieerd of niet voedzaam genoeg eet, bestaat de kans dat jij en je baby voedingstekorten krijgen. Je zal merken dat je weerstand omlaag gaat, dat je eerder zwangerschapskwalen ontwikkelt en prikkelbaar bent.

Als je te weinig aankomt én te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, bestaat de kans dat je kindje te vroeg en niet volledig ontwikkeld wordt geboren.

Tijdens mijn tweede zwangerschap kwam ik in totaal 9 kilo aan (tijdens mijn eerste  zwangerschap 12 kilo). Ik at natuurlijk gezond en wist precies wat ik moest doen voor een gezonde ontwikkeling van mijzelf en mijn kindje. De verloskundige was ietwat ongerust, maar ik nooit. Ik zou wel ongerust zijn geweest als ik ongezond zou eten, maar dit was niet het geval. Ik was in totaal 9 kilo zwaarder geworden, waarvan mijn kindje 4160 gram woog bij de geboorte en gezond is. Zelf had ik niet veel extra vet opgeslagen, waardoor ik niet meer dan 9 kilo aankwam. Wel kon ik 2 jaar, zonder problemen, borstvoeding geven, doordat ik gezond at en dronk.

Tips voor gezond aankomen tijdens de zwangerschap

Wil jij op een gezonde manier aankomen tijdens de zwangerschap, zodat je jouw lichaam goed kan voorbereiden op het moederschap én je in staat bent om je kindje zo gezond mogelijk te laten ontwikkelen? Ik geef je hieronder mijn TOP3 tips:

 1. Eet gezond en voldoende voedingsstoffen voor jou en je kindje.
 2. Beweeg dagelijks in de vorm van verantwoord sporten of wandelen.
 3. Vermijd stress, omdat stress invloed kan hebben op je gewicht en ook op de ontwikkeling van je kindje.

Waarschuwing

Eet nooit voor twee tijdens de zwangerschap. Eten voor twee is achterhaald en kan juist zwangerschapskwalen veroorzaken. Maar je hebt wel extra voedingsstoffen nodig. Eet daarom meer van de juiste producten, minder van de slechte producten en vul aan met voedingssupplementen. Wil je weten hoe je dit precies kan doen? De Vitaal Van Start Methode is een succesvolle methode die al duizenden vrouwen in Nederland en België verder heeft geholpen.

Conclusie

Er bestaat een gemiddeld gewicht dat je kan aankomen tijdens de zwangerschap dat wordt gezien als gezond. Gemiddeld kom je 12 kilo aan. Als je te veel of te weinig aankomt, heb je meer kans op het ontwikkelen van zwangerschapskwalen en een vroeggeboorte van je kindje. Dit heeft met name te maken met het onvoldoende eten van voedingsstoffen en het te veel eten van ongezonde producten. Als jij gezond wilt eten tijdens jouw zwangerschap, kan De Vitaal Van Start Methode je verder helpen.