Menu

Foliumzuur en zwanger worden: waarom, hoe en een waarschuwing!

foliumzuur en zwanger worden

Foliumzuur en zwanger worden zijn nauw met elkaar verbond. Foliumzuur is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je baby en een fijne zwangerschap.

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoeveel foliumzuur je nodig hebt, wat de beste bronnen zijn en welke supplementen het beste zijn voor jou en je baby.

Let op: niet alle soorten foliumzuur zijn gezond, maar juist gevaarlijk. Om je baby de beste start te geven, heb ik in dit artikel precies voor je uitgeschreven welke vorm je het beste kunt nemen.

Inhoud

 • Wat is foliumzuur
 • Foliumzuur en zwangerschap
 • Foliumzuur in voeding (inclusief dagmenu)
 • Supplementen
 • Waarschuwing

Wat is foliumzuur

Je kan foliumzuur zelf niet aanmaken, dus je moet foliumzuur uit voeding halen. Het is een in water oplosbare vitamine. Dit betekent dat het water nodig heeft om opgenomen te worden. Foliumzuur werkt samen met andere B-vitamines in het lichaam.

Foliumzuur is betrokken bij de celdeling, het optimaliseren van je weerstand en het aanmaken van energie.

📄 Kortom: foliumzuur is een essentiële vitamine die veel belangrijke rollen in het lichaam vervult.

Foliumzuur en zwangerschap

Foliumzuur speelt een belangrijke rol vóór en tijdens de zwangerschap. Ik heb de gezondheidsvoordelen voor jou en je baby onder elkaar gezet:

 • Het draagt bij aan de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van je baby.
 • Foliumzuur kan meehelpen aan het voorkomen van geboortedefecten zoals een open ruggetje, hazenlip of een open schedel.
 • Het helpt mee aan de ontwikkeling van een gezonde placenta.
 • Foliumzuur voor en tijdens het begin van de zwangerschap voorkomt emotionele disbalans bij je kind op een leeftijd van 3 jaar.[1]
 • Een goede foliumzuurstatus tijdens het eerste trimester zorgt voor groter hersenvolume bij je kind.[2]
 • Foliumzuur tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat je kindje op de leeftijd van 8 jaar een beter probleemoplossend vermogen heeft.[3]
 • Als je voldoende foliumzuur binnenkrijgt, heeft je kind een grotere kans op een goede spraakontwikkeling bij een leeftijd van 6 tot 8 jaar.[4]

📄 Kortom: foliumzuur speelt tijdens de zwangerschap een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de baby in de buik en het kind op latere leeftijd.

Foliumzuur in voeding

Toen ik zwanger was, heb ik uren lang uitgezocht wat ik het beste kon eten om meer natuurlijk foliumzuur binnen te krijgen. Ik dacht toen: ik wil het andere zwangere vrouwen makkelijker maken. En daarom heb ik voor jou een top 10 en een zwangerschapsproof dagmenu gemaakt van voedingsproducten met veel foliumzuur.

TOP 10 voeding met foliumzuur

VoedingsmiddelEenheidHoeveelheid foliumzuurpercentage van de ADH (400 mcg)
Spruitjes100 gram90 microgram22,5%
Spinazie100 gram70 microgram17,5%
Kikkererwt100 gram65 microgram16,24%
Aardbei100 gram65 microgram16,25%
Broccoli100 gram60 microgram15%
Gekookt ei1 stuk45 microgram11,25%
Courgette100 gram40 microgram10%
Rucola100 gram35 microgram8,75%
Dadel100 gram20 microgram5%
Kiwi100 gram20 microgram5%

Foliumzuurrijk dagmenu

Onderstaand dagmenu bevat in totaal 480 microgram natuurlijk foliumzuur uit voeding.

Ontbijt: 150 gram volle Griekse yoghurt met 125 gram aardbeien, 10 gram chiazaad en 15 gram amandelen

Tussendoortje: 2 gekookte eieren

Lunch: 200 gram kikkererwten gekookt, 50 gram rucola, 100 gram zachte geitenkaas, 20 gram pijnboompitten, 65 gram cherrytomaten gesneden, olijfolie, Keltisch zeezout en peper

Tussendoortje: banaan met notenpasta

Diner: 50 gram spinazie rauw, 200 gram rode biet gekookt en geraspt, teentje knoflook en 50 gram gele ui opgebakken, 150 gram kabeljauw gebakken in boter, takje peterselie en Keltisch zeezout en peper naar smaak

foliumzuur en zwanger worden

Hoewel het dagmenu in dit artikel rijk is aan natuurlijk foliumzuur zul je foliumzuur evengoed moeten aanvullen met voedingssupplementen vanwege de volgende redenen:

 • Voeding verliest voedingsstoffen naar mate het minder vers is en meer wordt bereidt.
 • Je lichaam verliest bij het omzetten en opnemen van foliumzuur een dosis van de stof.
 • Je eet niet iedere dag alleen maar voeding dat rijk is aan foliumzuur.

📄 Kortom: je kan foliumzuur halen uit natuurlijke voedingsproducten, maar dit blijkt meestal onvoldoende.

Supplementen

Het is belangrijk om foliumzuur aan te vullen met voedingssupplementen. In mijn zwangerschapsboek Vitaal Van Start beschreef ik eerder het verschil tussen de soorten foliumzuur. Om je goed op weg te helpen, heb ik hieronder alvast een belangrijke tip voor je uitgeschreven.

Vormen van foliumzuur

Er bestaan twee soorten foliumzuur die je in een supplement kan terugvinden:

 • Synthetische vorm: deze is moeilijk opneembaar
 • Biologisch actieve vorm: deze is goed opneembaar

Ik raad mijn cliënten altijd aan om te kiezen voor de biologisch actieve vorm van foliumzuur. Dit heet officieel: folate.

De synthetische foliumzuur vind je vaak terug in goedkopere voedingssupplementen. De naam van synthetische foliumzuur is: foliumzuur. Zo staat het ook op het etiket. Deze stof is niet goed opneembaar en kan zelfs schade aanrichten.

📄 Kortom: foliumzuur is de synthetische en moeilijk opneembare vorm van vitamine B11. Folaat is de biologisch actieve en de goed opneembare vorm van vitamine B11.

foliumzuur en zwanger worden

Hoe en wanneer starten met folaat

Voor en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap heb je 600 microgram folaat nodig. Start minimaal een maand voordat je zwanger wilt worden met dagelijks 600 microgram folaat.

In een zwangerschapsmultivitamine zit vaak 400 microgram folaat. In dit geval kun je nog 200 microgram folaat uit een los supplement halen.

Vanaf het tweede trimester heb je in de basis aan dagelijks 400 microgram folaat voldoende.

📄 Kortom: minimaal een maand voordat je zwanger wordt tot en met het eerste trimester heb je 600 microgram folaat nodig. Daarna heb je aan 400 microgram voldoende.

Waarschuwing

Folaat (vitamine B11) heeft vitamine B6 en B12 nodig om werkzaam te zijn in het lichaam. Als folaat of foliumzuur wordt ingenomen met te weinig vitamine B6 en B12 kan dit een verhoogde kans geven op miskramen[5] en het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes.[6]

Eet daarom voldoende vis, vlees en eieren (rijk aan B12). En combineer dat met bonen, groenten en walnoten (rijk aan B6). Je kan daarnaast kiezen voor een voedingssupplement waar deze drie voedingsstoffen in zitten.

In mijn boek Vitaal Van Start leg ik per voedingsstof uit wat de gezondheidsvoordelen zijn voor jou en je baby. Ook staat beschreven wat je hiervoor precies kan eten.

📄 Kortom: folaat heeft vitamine B6 en vitamine B12 nodig voor een gezonde ontwikkeling van moeder en kind.

Conclusie

Het is misschien veel informatie. Maar als je hierna verder gaat met andere dingen hoop ik dat je aan het einde van de dag dit hebt onthouden:

 • Je doet er goed aan om gezond en gevarieerd te eten voor en tijdens de zwangerschap.
 • Het blijkt dat je ook foliumzuur uit supplementen nodig hebt.
 • Folaat is de naam voor biologisch actief foliumzuur en goed opneembaar.
 • Foliumzuur is synthetisch en slecht opneembaar. Deze vorm van foliumzuur kan schade aanrichten aan jou en aan je baby.
 • Als je folaat uit een supplement neemt, zorg dan ook altijd voor voldoende actieve vitamine B6 en B12, omdat deze drie sterk met elkaar samenwerken.

Als je het even niet meer weet, kun je altijd terugkomen naar dit artikel. Ook kun je mij een berichtje sturen zodat ik je verder kan helpen: sanne@vitaalvanstart.com

Bronnen

[1] Steenweg-de Graaff J, Roza SJ, [..], Tiemeier H. Maternal folate status in early pregnancy and child emotional and behavioral problems: the Generation R Study. Am J Clin Nutr 2012; 95(6):1413-21

[2] Ars CL, Nijs IM, [..], White T. Prenatal folate, homocysteine and vitamin B12 levels and child brain volumes, cognitive development and psychological functioning: the Generation R Study. Br J Nutr 2016 Jan 22:1-9

[3] Catena A, Muñoz-Machicao JA, [..], Campoy C. Folate and long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation during pregnancy has long-term effects on the attention system of 8.5-y-old offspring: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2016; 103(1):115-27

[4] Ars CL, Nijs IM, [..], White T. Prenatal folate, homocysteine and vitamin B12 levels and child brain volumes, cognitive development and psychological functioning: the Generation R Study. Br J Nutr 2016 Jan 22:1-9

[5] Ouyang F, Longnecker MP, [..], Wang X. Preconception serum 1,1,1-trichloro-2,2,bis(p-chlorophenyl)ethane and B-vitamin status: independent and joint effects on women’s reproductive outcomes. Am J Clin Nutr 2014; 100(6):1470-8

[6] Lai JS, Pang WW, [..], Chong MFF. High folate and low vitamin B12 status during pregnancy is associated with gestational diabetes mellitus. Clin Nutr 2018; 37(3):940-947