Menu

Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Lees het hier!

Je bent zwanger of je wilt gezond zwanger worden, en je wilt het volgende precies weten: wat kan je niet eten als je zwanger bent? Maar ook: wat kan je juist wel eten tijdens de zwangerschap.

Dit is begrijpelijk want jij wilt net zoals iedere andere moeder grip op de ontwikkeling van je kind.

Inhoud

 • Verse voeding
 • Dranken
 • Granen, noten en zaden
 • Dierlijke producten
 • Vetten
 • Hulpstoffen en zoetstoffen
 • Medicatie en supplementen
 • Verpakkingen
 • Verdovende middelen
 • Cosmetica

Verse voeding

DODON’T
Biologisch verse voedingDe meest bespoten verse voeding*

*Vermijd voedingsproducten die het meeste worden bespoten met bestrijdingsmiddelen, omdat uit onderzoek blijkt dat bestrijdingsmiddelen (pesticiden) de kans op een gezonde zwangerschap en levendgeborenen verkleint.[1] Ook blijkt dat bestrijdingsmiddelen (zoals Roundup) in en op onze voeding de kans op autisme bij het kind vergroot.[2]

Hieronder vind je een top 10 overzicht van voedingsmiddelen die het meest worden bespoten:

 1. Perzik
 2. Appel
 3. Paprika
 4. Bleekselderij
 5. Nectarine
 6. Aardbei
 7. Kers
 8. Sla
 9. Druif
 10. Peer

📄Kortom: een zwangere vrouw kan niet alle ogenschijnlijk gezonde producten eten tijdens de zwangerschap. Met name ‘standaard’ voeding bespoten met pesticiden kan het ongeboren kind beschadigen.

Dranken

DODON’T
Zuiver water(Light) frisdranken*

*Gesuikerde dranken of dranken gezoet met zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel. Dit veroorzaakt een verschuiving in de hormonen waardoor de kans op een gezonde zwangerschap wordt verkleint én je meer kans hebt op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Ook kan je kindje met een ongezonde bloedsuikerspiegel worden geboren.

In dit artikel lees je meer over suiker en zoetstoffen tijdens de zwangerschap, de gevolgen ervan én wat je eraan kan doen. 

📄Kortom: zwangere vrouwen doen er goed aan om gesuikerde dranken en light-dranken te vermijden en gebruik van koffie en bepaalde kruidenthee te verminderen.

Granen, noten en zaden

Granen, noten en zaden maken dat je super gevarieerd kan eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

DODON’T
Haver en boekweitTarwe
Ongezouten en ongebrande noten(mix)Gebrande en gezouten noten(mix)

*Onder andere haver, boekweit, quinoa en rijst vallen onder pseudogranen. Dit zijn glutenvrije en zeer voedzame voedingsmiddelen. Gluten in bijvoorbeeld tarwe hebben een verstorende werking, omdat ze licht toxisch (giftig) zijn.

📄Kortom: je doet er goed aan om gluten zo veel mogelijk te vermijden door te kiezen voor pseudogranen zoals boekweit. Daarnaast is een ongezouten en ongebrande notenmix erg voedzaam voor moeder en kind.

Dierlijke producten

Gezonde dierlijke producten zijn een aanwinst voor jou en je kindje. Houd wel altijd rekening met milieu en dier bij het kiezen van de producten en eet slechts dierlijk wat je nodig hebt en niet meer.

DODON’T
Griekse yoghurt 10% vet*Koemelk
Biologische eierenRauwe eieren en producten hiervan
Biologisch doorbakken rood vlees en gevogelteNiet biologisch vlees**
Verse zalmVacuümverpakte vis of vis uit blik.

*Onder invloed van het fermentatieproces heeft Griekse yoghurt de verstorende invloed van zuivel verloren en biedt het juist wel goede stoffen. Zuivel dat niet gefermenteerd is (zoals normale koemelk), kan eerder problematiek in het spijsverteringskanaal veroorzaken.

**In vlees dat niet van biologische afkomst is, zit een hoge dosis glysofaat (bestrijdingsmiddel), omdat de dieren worden gevoerd met soja en maïs. Uit onderzoek blijkt dat glysofaat gelinkt wordt aan autisme bij het kind (zie hierboven).

📄Kortom: bij dierlijke producten kun je altijd kiezen voor de beste optie die jou en je kindje goed zullen doen. Er bestaan ook voldoende ‘zogenaamd gezonde’ dierlijke producten die juist schade kunnen veroorzaken 


De Vitaal Van Start Methode

Het programma waarmee al vele vrouwen verder zijn geholpen!

 • Je kan genezen van zwangerschapskwalen
 • Het neemt je onzekerheden weg
 • Je weet zeker dat je veilig en gezond eet

Klik hier voor meer informatie.


Vetten

Gezonde vetten zijn nodig voor onder andere de hersenontwikkeling van moeder en kind. Wist je dat je met voldoende goede vetten de kans op zwangerschapsvergeetachtigheid verkleind?

DODON’T
Visolie en krillolie
Olijfolie, kokosolie, roomboter
Noten, zaden, pitten
Avocado
Transvetzuren (zoals in koek, snoep, fast food)

📄Kortom: de meeste natuurlijke vetten zijn een aanwinst voor de zwangere vrouw en haar baby. Transvetzuren daarentegen hebben een verstorende werking op moeder en kind.

Hulpstoffen en zoetstoffen

Hulpstoffen en zoetstoffen maken onze voeding vaak lekkerder, soms onweerstaanbaar en verslavend. Maar de vraag ‘wat doet dit met mijn kind‘ is op de juiste plek!

DODON’T
Gedroogde en verse kruiden*
Kokosbloesemsuiker
Rauwe honing
Ahornsiroop
Schadelijke E-nummers en smaakversterkers**
Snelle suikers
Verhit de honing niet
Synthetische zoetstoffen zoals aspartaam

*Verse kruiden zijn gezond en een smaakmaker voor je gerechten. Toch zijn er vele kruiden, zoals basilicum en tijm, die je beter met mate kan eten tijdens de zwangerschap. De kruiden kunnen de baarmoeder namelijk doen samentrekken waardoor een vroeggeboorte kan ontstaan. In totaal worden er in het Vitaal Van Start meer dan 40 kruiden en zaden aangehaald die de ontwikkeling van je baby en zwangerschap negatief kunnen beïnvloeden.


**Niet alle E-nummers zijn schadelijk. Toch blijkt dat we veelvuldig schadelijke E-nummers binnenkrijgen waarvan blijkt dat het schade kan aanrichten aan onder andere de vruchtbaarheid, baarmoeder, overige organen, DNA en energiehuishouding. In Vitaal Van Start staat een compleet overzicht van E-nummers die je als zwangere vrouw moet vermijden.

📄Kortom: een zwangere vrouw kan het beste puur en onbewerkt eten en tegelijkertijd weten welke stoffen verstorend kunnen werken. Er bestaan veel verstorende stoffen in dagelijkse producten.

Medicatie en supplementen

Goede supplementen kunnen het verschil maken in het ontwikkelen van wel of geen pijntjes en andere klachten ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Ook is bewezen dat de voedingsstoffen de ontwikkeling van je kindje ondersteunen.

DODON’T
Natuurlijke voedingssupplementen met actieve stoffen (lees hier meer)
Ontdek waarom je ongemakken ervaart en vul aan met de juiste stoffen
Synthetische voedingssupplementen (deze zijn vaak wat goedkoper en in de normale drogist verkrijgbaar)
Paracetamol*: bij hoge uitzondering

*Paracetamol blijkt niet langer veilig voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Ik heb dit artikel voor je geschreven waarin je leest wat de gevolgen van paracetamol tijdens de zwangerschap (en de alternatieven) zijn.

📄Kortom: een zwangere vrouw kan natuurlijke voedingssupplementen gebruiken. De synthetische variant, kruidencombinaties en medicatie waaronder ook paracetamol kunnen schade aanrichten.

Verpakkingen

Vaak staan mensen niet stil bij het soort verpakking dat wordt gebruikt. Logisch ook want je kiest hierin vaak onbewust. Maar wist je dat plastic je hormonen kan verstoren en dat je ook diabetes kan ontwikkelen door het gebruik van plastic?

DODON’T
Glas en RVSPlastic en blik*
wat kan je niet eten als je zwanger bent

*Plastic bevat de hormoon verstorende stof Bisfenol A (BPA). Deze weekmaker kan eicellen beschadigen en miskramen veroorzaken.[3] Ook kan BPA tijdens de zwangerschap later obesitas veroorzaken bij je kind.[4]

📄Kortom: bisfenol A in plastic kan miskramen veroorzaken.

Verdovende middelen

Verdovende middelen worden afgeraden. Drugs, alcohol en andere verdovende middelen hebben namelijk een verwoestend effect op je vruchtbaarheid, immuunsysteem, hormoonbalans en psyche.

Mocht je dit gebruiken, is het raadzaam om 3 maanden voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en ook na de zwangerschap te stoppen. Heb je hierbij hulp nodig? Schakel een deskundige in.

DODON’T
Soft drugs

📄Kortom: voor een optimale zwangerschap kan er beter helemaal geen gebruik worden gemaakt van verdovende middelen.

Cosmetica

De huid is ons grootste orgaan en heeft de functie om het lichaam te beschermen van invloeden van buitenaf. De huid kan stoffen waarmee het in aanraking komt direct opnemen.

DODON’T
Natuurlijke cosmeticaSynthetische huidverzorging en cosmetica met daarin hormoon verstorende stoffen*

*Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder intelligent zijn als de moeder tijdens de zwangerschap in contact komt met bijvoorbeeld ftalaten in verzorgingsproducten en cosmetica.[5]  In Vitaal Van Start staat een totaal overzicht van hormoon verstorende stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten, wat hiervan de gevolgen zijn en welke alternatieven je kan gebruiken.

📄Kortom: hormoon verstorende stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten kunnen de ontwikkeling van een kind verstoren.


Bronnen

Disclaimer: deze website geeft geen medisch advies. Bij twijfel: raadpleeg een verloskundige of (huis)arts.


Ontvang De Snack Special GRATIS!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief, zodat je gezond
zwanger kan zijn met:

 • De Snack Special (inclusief 10 recepten)
 • Onze beste tips om fit zwanger te zijn
 • Veilige tips en recepten voor jouw baby in
  je buik direct in je mailbox