Menu

Paracetamol en zwanger zijn: veilig of niet?

paracetamol

Paracetamol is onder de zwangere vrouwen de meest gebruikte pijnstiller bij pijn en koorts. Dit blijkt echter niet zonder gevaren.

Zeker zwangere vrouwen, baby’s en kleine kinderen moeten hiermee oppassen. Maar ook voor volwassenen blijken er steeds meer negatieve gevolgen te bestaan.

Inhoud

 • Wat is paracetamol
 • Waarbij wordt het gebruikt
 • Gevolgen tijdens de zwangerschap
 • Effecten voor baby’s
 • Mogelijke gevolgen voor kinderen
 • De gevolgen voor gezonde volwassenen
 • De alternatieven
 • Conclusie

Wat is paracetamol

Paracetamol is een pijnstiller en een middel dat koorts kan verlagen. Dit middel is vrij verkrijgbaar in supermarkten, drogisten en webwinkels. De werkzame stof van Paracetamol heet daadwerkelijk paracetamol.

De werkzame stof paracetamol vind je terug in de volgende producten[1]:

 • Kinderparacetamol
 • Paracetamol
 • Panadol
 • Sinaspril-paracetamol
 • Citrosan
 • Hot Coldrex
 • Zaldiar
 • Roter-Paracetamol
 • Excedrin
 • Paracetamol/vitamine C
 • Tramadol/Paracetamol
 • Apotel
 • Antigrippine paracetamol en vitamine C

📄 Kortom: er bestaan verschillende merken en producten waarin paracetamol verwerkt is.

Waarbij wordt het gebruikt

Paracetamol is bij uitstek het pilletje dat door velen van ons wordt gebruikt bij koorts en pijn. Het wordt vooral gebruikt bij[2]:

 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Koorts
 • Griep
 • Verkoudheid
 • Keelpijn
 • Bijholteontsteking
 • Middenoorontsteking
 • Oorpijndoor
 • Gehoorgangontsteking
 • Artrose
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Menstruatieklachten

Maar ook bij zwangerschapsklachten, babykwalen en kinderziekten wordt de pijnstiller veelvuldig gebruikt. Dit is echter niet zonder risico’s. Meer over de risico’s lees je hierna.

📄 Kortom: paracetamol wordt ingezet bij pijn en koorts.

Gevolgen tijdens de zwangerschap

Kans op autisme

Uit onderzoek blijkt dat paracetamol tijdens de zwangerschap de kans op autisme bij het kind vergroot[3].

Kans op ADHD

Ook is gebleken dat gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een verhoogde kans op het ontwikkelen van ADHD en verwante aandoeningen bij je kindje[5].

Kans op astma

Ook blijkt dat je kind een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van astma[6].

Zwangerschapskwalen

Daarnaast is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging (verhoogde bloeddruk, pre-eclampsie), longembolie en trombose[4].

📄 Kortom: paracetamol gebruiken tijdens de zwangerschap brengt serieuze en levenslange gevolgen met zich mee.


De effecten voor baby’s

Paracetamol wordt bij baby’s veelal toegediend wanneer ze koorts ontwikkelen. Koorts is echter een lichaamsproces waarmee we niet moeiten knoeien (tenzij levensbedreigend). 

Kans op astma

Baby’s die tijdens de eerste zes maanden na de geboorte paracetamol toegediend krijgen, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van astma[7].

📄 Kortom: baby’s die paracetamol krijgen, hebben een vergrote kans op het ontwikkelen van aandoeningen.

Mogelijke gevolgen voor kinderen

Als ouder kom je binnenkort voor de keuze: wel of geen pijnstilling geven bij pijn en koorts. En zo ja, voor welke pijnstilling kies je?

Je moedergevoel zal willen dat je kindje geen pijn heeft. Maar aan de andere kant is pijn (of koorts) ook iets natuurlijks en geeft het lichaam van je kindje precies aan wat er aan de hand is. Ook maakt pijn en koorts dat je kindje rustig aan zal doen wat goed is voor zijn herstel.

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van paracetamol

 • astma, allergie, eczeem veroorzaakt [8]
 • schade aan de nieren bij kinderen veroorzaakt [9]

Het geven van paracetamol is dus niet geheel veilig bevonden.

📄 Kortom: paracetamol kan de gezondheid van kinderen negatief beïnvloeden.

De gevolgen voor gezonde volwassenen

Niet alleen voor jouw baby in je buik en je kinderen heeft paracetamol negatieve gevolgen. Ook voor jou en iedere andere volwassene heeft het gebruik hiervan negatieve gevolgen:

Verminderd empathisch vermogen

De stof blokkeert niet alleen fysieke pijn, maar ook de capaciteit tot empathie met de pijn van anderen[10]. Empathie reguleert het gedrag voor het eigen welzijn en die van anderen. 

Langer ziek en overlijden

Uit onderzoek blijkt dat je door paracetamol langer ziek kan zijn bij griep en eventueel zelfs een grotere kans hebt op overlijden[11]. 

Vraag jezelf ook af of je een koortsverlagend middel wilt inzetten. Koorts is een natuurlijke reactie van je lijf om de bacteriën en/of virussen te bestrijden. Als je je koorts kunstmatig verlaagd, kan dat nadelige gevolgen hebben.

📄 Kortom: paracetamol kan een langer ziekbed en zelfs overlijden tot gevol hebben. Ook heeft het invloed op het empathisch vermogen.

De alternatieven

Je weet nu dat het niet verstandig is om tijdens de zwangerschap paracetamol te gebruiken. Toch kun je tijdens de zwangerschap wel degelijk behoefte hebben aan een pijnstiller. Er zijn namelijk genoeg kwalen te bedenken waarbij het welkom is om verlichting van de pijn te ervaren.

Hieronder lees je een aantal tips wat betreft alternatieven:

Zwangerschap

Zwangere vrouwen zetten paracetamol veelal in bij hoofdpijn en spierpijn. Maar wist dat het slechts tijdelijk de symptomen maskeert? Het verhelpt de oorzaak niet.

De oorzaak van spierpijn en hoofdpijn is vaak terug te vinden in ofwel een vochttekort of een tekort aan het mineraal magnesium. Onze voeding is tegenwoordig arm aan magnesium en we eten ook niet de juiste voedingsproducten. Dit is de reden waarom zwangere vrouwen veelal te maken hebben met spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte concentratie. Magnesium haal je tegenwoordig niet voldoende uit voeding en dat is de reden waarom zwangere vrouwen vaak klachten ervaren. Meer hierover lees je in Vitaal Van Start.

Door dit aan te vullen, ga je écht aan de slag met verhelpen van de oorzaak, voorkom je een chronische kwaal én kom je je lijf tegemoet. Hierdoor heb je geen pijnstilling nodig en dat heeft positieve gevolgen voor de ontwikkeling van je kind.

paracetamol

Baby’s en kinderen

Er bestaan homeopathische pijnstillers die je kan inzetten bij baby’s en kinderen onder de naam Virburcol van Heel.

Deze kun je inzetten zoals je ook ieder andere pijnstiller zou inzetten, zoals bij: doorkomende tanden, buikpijn, kneuzingen, verwondingen, hoofdpijn, pijn en koorts na vaccinaties.

Blijf je kindje ook dragen en troosten. Blijf bij je kind in de buurt en zorg voor genoeg liefde. Moederliefde is de beste pijnstilling die bestaat.

Pak de oorzaak aan

Heb je zelf last van (chronische) pijn? Pak de oorzaak aan in plaats van het afvlakken van de symptomen. Je lichaam geeft met een kwaal of met pijn aan dat het iets is. Het mist (langdurig) voedingsstoffen of het mist aandacht. Vind je het lastig om dit te achterhalen? Plan een coachingsgesprek in met mij, en ik help je hierbij.

📄 Kortom: homeopathische pijnstillers zijn een goed alternatief. Ook is het belangrijk om de oorzaak van de pijn of koorts te achterhalen zodat je met voedingsstoffen de oorzaak kan verhelpen.

Conclusie

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller die er bestaat. Toch is de pijnstiller niet geheel veilig bevonden, zo blijkt uit onderzoek. Zeker voor jou, tijdens de zwangerschap, en ook voor je baby en al geboren kinderen kent het gebruik hiervan flink wat langdurige en blijvende bijwerkingen.

Pijn en koorts hebben altijd een oorzaak. Je doet er goed aan om, samen met een deskundige, op zoek te gaan naar de oorzaak en hiermee aan de slag te gaan. Zo kun je specifieke voedingsstoffen inzetten om pijnen te verlichten. Meer hierover lees je in Vitaal Van Start.

Bronnen
[1] https://www.apotheek.nl/medicijnen/paracetamol?product=paracetamol#onder-welke-namen-is-paracetamol-verkrijgbaar

[2] https://www.apotheek.nl/medicijnen/paracetamol?product=paracetamol#onder-welke-namen-is-paracetamol-verkrijgbaar

[3] https://academic.oup.com/ije/article/45/6/1987/2617189

[4] Rebordosa C, Zelop CM et al. Use of acetaminophen during pregnancy and risk of preeclampsia, hypertensive and vascular disorders: a birth cohort study. J Matern Fetal Neonatal Med. 2010 May;23(5):371-8

[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0018506X17304543

[6] Magnus MC, Karlstad Ø, [..], Nystad W. Prenatal and infant paracetamol exposure and development of asthma: the Norwegian Mother and Child Cohort Study. Int J Epidemiol 2016 Feb 9

[7] Magnus MC, Karlstad Ø, [..], Nystad W. Prenatal and infant paracetamol exposure and development of asthma: the Norwegian Mother and Child Cohort Study. Int J Epidemiol 2016 Feb 9

[8] Beasley R, Clayton T, Crane J et al. Association between paracetamol use in infancy and childhood, and risk of asthma, rhinoconjunctivitis, and eczema in children aged 6-7 years: analysis from Phase Three of the ISAAC programme. Lancet. 2008 Sep 20;372(9643):1039-48

[9] Yue Z, Jiang P et al. Association between an excess risk of acute kidney injury and concomitant use of ibuprofen and acetaminophen in children, retrospective analysis of a spontaneous reporting system. Eur J Clin Pharmacol. 2014 Jan 21.

[10] https://academic.oup.com/scan/article/11/9/1345/2224135

[11] Earn DJ, Andrews PW, Bolker BM. Population-level effects of suppressing fever. Proc Biol Sci 2014; 281(1778):20132570