Menu

PCOS: wat is het en wat kun je er aan doen?

PCOS staat voor Polycysteus-ovariumsyndroom. Het is een hormonale aandoening dat onvruchtbaarheid als gevolg kan hebben.

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat PCOS is en wat je zelf thuis kunt doen om te herstellen zodat je toch natuurlijk zwanger kan worden zonder synthetische hormonen.

Inhoud:

  • Wat is PCOS
  • De symptomen van PCOS
  • De oorzaken van PCOS
  • De gevolgen van PCOS
  • Wat kun je doen bij PCOS
  • Supplementadvies bij PCOS
  • Conclusie

Wat is PCOS

PCOS of Polycysteus-ovariumsyndroom is een hormonale aandoening. Vrouwen met PCOS hebben meerdere cysten in de eierstokken. De eicellen groeien hierdoor niet, niet volledig of onregelmatig, waardoor er geen of een onregelmatige eisprong optreedt. Dit is herkenbaar aan een onregelmatige cyclus. Tot 15% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt aan PCOS.

In het ergste geval ben je minder of geheel onvruchtbaar. Gelukkig kun je herstellen van PCOS. Dit artikel helpt je op weg.

Kortom: PCOS kan onvruchtbaarheid veroorzaken.

De symptomen van PCOS

PCOS kent vele symptomen. Ik heb de symptomen voor je opgesomd zodat je in één oogopslag kan zien of je aan PCOS lijdt.

PCOS symptomen

  • Weinig of geen menstruaties
  • Als er een menstruatie komt, is er sprake van veel bloedverlies
  • Acne en andere ontstekingen
  • Overbeharing
  • Hoofdhaarverlies zoals bij een man
  • Het testosterongehalte is te hoog
  • Follikels op de eierstokken (meer dan 10)
  • Insulineresistentie
  • Verhoogd cholesterolgehalte
  • Ontwikkeling van diabetes type 2
  • Angststoornis
  • Depressie

📄 Kortom: PCOS veroorzaakt een verzameling aan lichamelijke en mentale klachten.

Mogelijke oorzaken PCOS

Er zijn verschillende invloeden die PCOS kunnen veroorzaken. Ik noem hieronder de meest voorkomende symptomen bij PCOS:

  • insulineresistentie[1]
  • te hoge insulinespiegels
  • overgewicht
  • te hoge testosteronspiegels[2]

Alle vier worden ze veroorzaakt door te veel suiker en snelle koolhydraten en tegelijkertijd te weinig juiste voedingsstoffen.

Het is belangrijk om het lichaam weer gevoeliger te maken voor insuline en om de bloedsuikerspiegel te laten herstellen. Hiermee krijg je je hormonen namelijk weer in balans. Ik raad je aan om dit voedingsplan te volgen, zodat je er op een simpele en lekkere manier zelf mee aan de slag kan.

PCOS kan ook worden veroorzaakt door erfelijkheid. Let hierbij op: erfelijk of niet, uiteindelijk licht de trigger voor het ontstaan van PCOS altijd in voeding en leefstijl.

PCOS

📄 Kortom: PCOS  kan worden veroorzaakt door suiker en snelle koolhydraten en een tekort aan juiste voedingsstoffen.

De gevolgen van PCOS

De symptomen (bovenaan dit artikel) die passen bij PCOS zijn ook vaak direct de gevolgen van de hormonale aandoening.

De disbalans in de hormonen maakt dat lichaamsprocessen en organen minder goed functioneren, waardoor het gezond zwanger worden en blijven moeizaam(er) verloopt. Gelukkig kun je je hormoonbalans zelf herstellen.

Heb jij PCOS, of ervaar je de symptomen die hierboven genoemd zijn en wil je graag zwanger worden? Herstel je hormoonhuishouding dan direct door gezond te eten.

De bloedsuikerspiegel is een belangrijk instrument voor je lichaam om de hormonen in balans te brengen en te houden. Het boek Vitaal Van Start helpt je om de bloedsuikerspiegel in balans te brengen, zodat je gezond zwanger kan worden.

📄 Kortom: bij PCOS heb je meer kans op het ontwikkelen van een verstoorde cyclus met een verminderde vruchtbaarheid als gevolg.

Wat kun je doen bij PCOS

Aanpassingen maken in je voeding en suppletie kan je hormonen herstellen, met een gunstig effect op PCOS. Hieronder bespreek ik een top 9 van voedingsstoffen die je gaan helpen bij het herstel, waardoor je een grote kans hebt op een regelmatige cyclus en een gezonde zwangerschap.

Selenium en probiotica

De combinatie van dagelijks 200 mcg selenium en probiotica zorgt voor het verlagen van het testosterongehalte bij vrouwen met PCOS. Vrouwen die beide voedingssupplementen nemen[4], hebben minder last van:

  • overbeharing
  • depressieve
  • angst- en stressgerelateerde klachten
  • ontstekingswaarden
  • oxidatieve stress

Selenium is een spoorelement dat we nodig hebben voor een optimale gezondheid. We kunnen het halen uit vlees, ei, groenten en noten. Met name paranoten is een belangrijke bron van natuurlijk selenium.

Probiotica zijn goede darmbacteriën die je darmflora, darmslijmvlies en daarmee je immuunsysteem verbeteren. Vanuit de darm worden hormonen ook aangestuurd. Vermoedelijk heeft probiotica daarom een positief effect op PCOS.

📄 Kortom: het spoorelement selenium in combinatie met probiotica kan PCOS en klachten die hierbij horen verminderen.

Omega 3 vetzuren en vitamine E

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met PCOS gedurende 12 weken dagelijks omega 3 visvetzuren met daarbij vitamine E krijgen verlaagde ontstekingswaardes hebben en dat daarbij de vaatstijfheid vermindert.[5] 

Dat omega 3 vetzuren gunstig zijn voor vrouwen met PCOS wordt in andere onderzoeken ook bevestigd.[6] [7] Eet je geen vis? Ook omega 3 vetzuren uit lijnzaad blijkt effectief bij vrouwen met PCOS.[8]

Visvetzuren kun je ook halen uit vette vis zoals: algen (plantaardig), makreel, zalm, paling, haring en sardienen.

PCOS

📄 Kortom: een combinatie van vitamine E en omega 3 vetzuren heeft een positief effect op de klachten van PCOS.

Magnesium, zink, calcium en vitamine D

Uit onderzoek blijkt dat suppletie met magnesium, zink, calcium en vitamine D in vergelijking met een placebo bij vrouwen met PCOS de volgende positieve gevolgen geeft:

  • afname in de insulinespiegel
  • verbetering van insulinegevoeligheid
  • verlaging van het totale cholesterol en slechte LDL-cholesterol[9] 

Vrouwen met PCOS én een tekort aan vitamine D hebben 40% minder kans op een zwangerschap dan vrouwen met PCOS en een normale vitamine D-spiegel.[10] Andere onderzoeken bevestigen de gezondheidsvoordelen van vitamine D bij vrouwen met PCOS. [11] [12] [13] [14] 

Vitamine D met omega 3 visveturen blijken zelfs een gunstig effect te hebben op het te hoge testosterongehalte, depressieve klachten en angststoornissen bij vrouwen met PCOS.[15]

📄 Kortom: magnesium, zink, calcium en vitamine D kunnen klachten bij vrouwen met PCOS verminderen.

N-acetylcysteïne

N-acetylcysteïne (NAC) is een sterk antioxidant. Dit antioxidant kan het lichaam gevoeliger maken voor insuline en daarmee de insulinewaarden in het bloed in balans brengen bij vrouwen met PCOS.[16] Hiermee komt de regelmaat in de cyclus terug. Daarnaast kan NAC de eicellen in de eileiders bij vrouwen met PCOS beschermen.[19]

Ook in combinatie met medicatie bij PCOS kan NAC de eisprong verbeteren[17] of het werkt zelfs beter dan medicatie.[18]

📄 Kortom: het dagelijks binnenkrijgen van het antioxidant N-acetylcysteïne kan de ovulatie bij vrouwen met PCOS verbeteren.

Supplementadvies

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, kunnen voedingsstoffen je hormonen stabiliseren waardoor de ovulatie regelmatiger voorkomt. Dit vergroot de kans op een zwangerschap aanzienlijk als je lijdt aan PCOS.

Om het voor jou gemakkelijk te maken, heb ik hieronder een overzicht van de supplementen en hun doseringen uitgeschreven:

VoedingsstofDagelijkse dosering
Omega 3 vetzuren4000 mg
Vitamine D100 mcg
Zink4 mg
Magnesium400 mg
Calcium400 mg
Vitamine E400 IE
Selenium200 mg
N-acetylcysteïne1,8 gram
ProbioticaLactobacillus acidophilus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus fermentum en Bifidobacterium bifidum in een totale dagdosis van 8 x 10^9 CFU

Als je kiest voor voedingssupplementen is het belangrijk dat deze voldoen aan de volgende punten:

  1. De voedingsstoffen zijn natuurlijk
  2. De voedingsstoffen zijn biologisch actief
  3. Er is gebruik gemaakt van de optimaal opneembare stoffen
  4. Er zitten geen onnodige hulpstoffen die verstorend kunnen werken in

Deze voedingssupplementen kun je alleen halen bij natuurwinkels. Maar let op: ook in natuurwinkels worden zogenoemde “natuurlijke voedingssupplementen” waarin verstorende stoffen zitten. Ook bieden niet alle merken de juiste verbindingen in voedingsstoffen aan, waardoor je ze niet goed kan opnemen.

Om jou verder te helpen, heb ik een speciaal pakket samengesteld dat precies de juiste voedingsstoffen bevat. Voor maar €3,00 per dag geef je je zelf de juiste voedingsstoffen en kan je lichaam en je hormoonbalans herstellen.

📄 Kortom: supplementen kunnen uitkomst bieden bij hormonale klachten maar zeker niet alle voedingsstoffen in supplementen zijn goed opneembaar.

Conclusie

PCOS is een hormonale aandoening dat tot 15% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. In het ergste geval kun je (tijdelijk) onvruchtbaar raken, omdat de ovulatie onregelmatig of niet voorkomt. Gelukkig kun je herstellen van PCOS.

PCOS kent bepaalde hormonale kenmerken die je kan verhelpen met de juiste voedingsstoffen:

  1. Omega 3 vetzuren
  2. Vitamine D
  3. Zink
  4. Magnesium
  5. Calcium
  6. Vitamine E
  7. Selenium
  8. Probiotica
  9. N-acetylcysteïne

Ik begrijp het helemaal als je niet alles van dit artikel kan onthouden. En dat is niet erg. Wat ik hoop dat je onthoud is dat PCOS een hormonale aandoening is dat je vaak met voeding en suppletie kan herstellen. Als je het nog eens wilt lezen, kun je altijd terugkomen naar dit artikel.

Als je nu direct aan de slag wilt met de juiste supplementen is dit pakket voor jou!

Bronnen
[1] Badawy A, State O, El Gawad SSh, El Aziz OA. Plasma homocysteine and polycystic ovary syndrome: The missed link. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2007;131:68-72

[2] https://bibliotheek.ortho.nl/7128/n-acetylcysteine-bij-behandeling-pcos/

[3] Talari HR, Poladchang S, [..], Asemi Z. The Effects of Omega-3 and Vitamin E Co-supplementation on Carotid Intima-media Thickness and Inflammatory Factors in Patients with Polycystic Ovary Syndrome. Oman Med J 2018; 33(6):473-479

[4] Jamilian M, Mansury S, [..], Asemi Z. The effects of probiotic and selenium co-supplementation on parameters of mental health, hormonal profiles, and biomarkers of inflammation and oxidative stress in women with polycystic ovary syndrome. J Ovarian Res 2018; 11(1):80

[5] Jamilian M, Mansury S, [..], Asemi Z. The effects of probiotic and selenium co-supplementation on parameters of mental health, hormonal profiles, and biomarkers of inflammation and oxidative stress in women with polycystic ovary syndrome. J Ovarian Res 2018; 11(1):80

[6] Cussons AJ, Watts GF, [..], Stuckey BG. Omega-3 fatty acid supplementation decreases liver fat content in polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial employing proton magnetic resonance spectroscopy. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94(10):3842-8

[7] Jamilian M, Samimi M, [..], Asemi Z. The influences of vitamin D and omega-3 co-supplementation on clinical, metabolic and genetic parameters in women with polycystic ovary syndrome. J Affect Disord 2018; 238:32-38

[8] Mirmasoumi G, Fazilati M, [..], Asemi Z. The Effects of Flaxseed Oil Omega-3 Fatty Acids Supplementation on Metabolic Status of Patients with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2018; 126(4):222-228

[9] Jamilian M, Maktabi M, Asemi Z. A Trial on The Effects of Magnesium-Zinc-Calcium-Vitamin D Co-Supplementation on Glycemic Control and Markers of Cardio-Metabolic Risk in Women with Polycystic Ovary Syndrome. Arch Iran Med 2017; 20(10):640-645

[10] Vitamin D May be Key for Pregnant Women with Polycystic Ovary Syndrome. PennMedicine News, 3 november 2017

[11] Krul-Poel YH, Snackey C, [..], Simsek S. The role of vitamin D in metabolic disturbances in polycystic ovary syndrome: a systematic review. Eur J Endocrinol 2013; 169(6):853-65

[12] Hahn S, Haselhorst U, Tan S, Quadbeck B, Schmidt M, Roesler S, Kimmig R, Mann K, Janssen OE. Low serum 25-hydroxyvitamin D concentrations are associated with insulin resistance and obesity in women with polycystic ovary syndrome. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2006; 114:577-83

[13] Thys-Jacobs S, Donovan D, Papadopoulos A, Sarrel P, Bilezikian JP. Vitamin D and calcium dysregulation in the polycystic ovarian syndrome. Steroids 1999;64(6):430-435

[14] Gillie O. Sunlight Robbery: Health benefits of sunlight are denied by current public health policy in the UK. Health Research Forum Occasional Reports: No 1, 2004

[15] Jamilian M, Samimi M, [..], Asemi Z. The influences of vitamin D and omega-3 co-supplementation on clinical, metabolic and genetic parameters in women with polycystic ovary syndrome. J Affect Disord 2018; 238:32-38

[16] Fulghesu AM, Ciampelli M, Muzj G, Belosi C, Selvaggi L, Ayala GF, Lanzone A. N-acetyl-cysteine treatment improves insulin sensitivity in women with polycystic ovary syndrome. Fertil Steril 2002; 77(6):1128-1135

[17] Badawy A, State O, Abdelgawad S. N-Acetyl cysteine and clomiphene citrate for induction of ovulation in polycystic ovary syndrome: a cross-over trial. Acta Obstet Gynecol Scand 2007; 86(2):218-22

[18] Javanmanesh F, Kashanian M, [..], Sheikhansari N. A comparison between the effects of metformin and N-acetyl cysteine (NAC) on some metabolic and endocrine characteristics of women with polycystic ovary syndrome. Gynecol Endocrinol 2016; 32(4):285-9

[19] Salehpour S, Tohidi M, [..], Amirzargar N. N Acetyl Cysteine, a novel remedy for poly cystic ovarian syndrome. International Journal of Fertility and Sterility 2009; 3(2):66-73