Menu

PCOS: wat is het en wat kun je er aan doen?

PCOS staat voor Polycysteus-ovariumsyndroom. Het is een hormonale aandoening dat onvruchtbaarheid als gevolg kan hebben.

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat PCOS is en wat je zelf thuis kunt doen om te herstellen zodat je toch natuurlijk zwanger kan worden zonder synthetische hormonen.

Inhoud:

 • Wat is PCOS
 • De symptomen van PCOS
 • De oorzaken van PCOS
 • De gevolgen van PCOS
 • Wat kun je doen bij PCOS
 • Supplementadvies bij PCOS
 • Conclusie

Wat is PCOS

PCOS of Polycysteus-ovariumsyndroom is een geheel aan symptomen. Vrouwen met PCOS hebben meerdere cysten in de eierstokken. De eicellen groeien niet, niet volledig of onregelmatig waardoor er geen of een onregelmatige eisprong optreedt. In het ergste geval ben je minder of geheel onvruchtbaar. Tot 15% van de vrouwen lijdt aan PCOS.

Kortom: PCOS kan onvruchtbaarheid veroorzaken.

De symptomen van PCOS

PCOS kent vele symptomen. Ik heb de symptomen voor je opgesomd zodat je in één oogopslag kan zien of je aan PCOS lijdt.

PCOS symptomen

 1. Weinig of geen menstruaties
 2. Als er een menstruatie komt, is er sprake van veel bloedverlies
 3. Acne en andere ontstekingen
 4. Overbeharing
 5. Hoofdhaarverlies zoals bij een man
 6. Het testosterongehalte is te hoog
 7. Follikels op de eierstokken (meer dan 10)
 8. Insulineresistentie
 9. Verhoogd cholesterolgehalte
 10. Ontwikkeling van diabetes type 2
 11. Angststoornis
 12. Depressie

📄 Kortom: PCOS veroorzaakt een verzameling aan lichamelijke en mentale klachten.

De oorzaken van PCOS

Er zijn verschillende oorzaken die PCOS kunnen veroorzaken. Insulineresistentie[1], te hoge insulinespiegels, overgewicht en te hoge testosteronspiegels zijn vaak kenmerken.[2] Alle drie worden ze veroorzaakt door te veel suiker en snelle koolhydraten en tegelijkertijd te weinig juiste voedingsstoffen. Het is belangrijk om het lichaam weer gevoelig te laten zijn voor insuline en om de bloedsuikerspiegel te laten herstellen zodat de hormonen weer in balans komen. PCOS kan ook worden veroorzaakt door erfelijkheid.

PCOS

📄 Kortom: PCOS  kan worden veroorzaakt door suiker en snelle koolhydraten en een tekort aan juiste voedingsstoffen.

De gevolgen van PCOS

Bij PCOS is de bloedsuikerspiegel instabiel. Dit zorgt voor een hormoondisbalans. Op de lange termijn kunnen vrouwen met PCOS insulineresistentie, diabetes type 2, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten[3] ontwikkelen. Als je zwanger raakt met een instabiele bloedsuikerspiegel heb je meer kans op zwangerschapsdiabetes.

📄 Kortom: bij PCOS heb je meer kans op het ontwikkelen van ziekten waaronder zwangerschapsdiabetes.

Wat kun je doen bij PCOS

Door op een juiste manier aanpassingen te maken in voeding en suppletie kun je de hormonen herstellen wat een gunstig effect heeft op PCOS. Hieronder bespreek ik een top 5 van voedingsstoffen die je gaan helpen bij het herstel waardoor je een grote kans hebt op een regelmatige cyclus en een gezonde zwangerschap.

Selenium en probiotica

De combinatie van dagelijks 200 mcg selenium en probiotica zorgt voor het verlagen van het testosterongehalte bij vrouwen met PCOS. Vrouwen die beide voedingssupplementen nemen, hebben minder last van overbeharing, depressieve, angst- en stressgerelateerde klachten. Ook dalen de ontstekingswaarden in het lichaam en de oxidatieve stress in de cellen zo blijkt uit onderzoek.[4]

Selenium is een spoorelement dat we nodig hebben voor een optimale gezondheid. We kunnen het halen uit vlees, ei, groenten en noten. Met name paranoten is een belangrijke bron van natuurlijk selenium.

Probiotica zijn goede darmbacteriën die je darmflora, darmslijmvlies en daarmee je immuunsysteem verbeteren. Vanuit de darm worden hormonen ook aangestuurd. Vermoedelijk heeft probiotica daarom een positief effect op PCOS.

📄 Kortom: het spoorelement selenium in combinatie met probiotica kan PCOS en klachten die hierbij horen verminderen.

Omega 3 vetzuren en vitamine E

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met PCOS gedurende 12 weken dagelijks omega 3 visvetzuren met daarbij vitamine E krijgen een verlaagde ontstekingswaardes hebben en dat daarbij de vaatstijfheid vermindert. Wetenschappers hebben geconcludeerd dat een combinatie van vitamine E en omega 3 visvetzuren een gunstig effect heeft op de bloedvaten bij vrouwen met PCOS.[5] Dat omega 3 vetzuren gunstig zijn voor vrouwen met PCOS wordt in andere onderzoeken ook bevestigd.[6] [7] Ook omega 3 vetzuren uit lijnzaad blijkt effectief bij vrouwen met PCOS.[8]

Visvetzuren kun je ook halen uit vette vis zoals makreel, zalm, paling, haring en sardienen.

PCOS

📄 Kortom: een combinatie van vitamine E en omega 3 vetzuren heeft een positief effect op de klachten van PCOS.

Magnesium, zink, calcium en vitamine D

Uit onderzoek blijkt dat suppletie met magnesium, zink, calcium en vitamine D in vergelijking met een placebo bij vrouwen met PCOS een afname in de insulinespiegel, een verbetering van insulinegevoeligheid en een verlaging van het totale cholesterol en slechte LDL-cholesterol tot gevolg heeft.[9] Vrouwen met PCOS én een tekort aan vitamine D hebben 40% minder kans op een zwangerschap dan vrouwen met PCOS en een normale vitamine D-spiegel.[10] Andere onderzoeken bevestigen de gezondheidsvoordelen van vitamine D bij vrouwen met PCOS. [11] [12] [13] [14] Vitamine D met omega 3 visveturen blijken zelfs een gunstig effect te hebben op het te hoge testosterongehalte, depressieve klachten en angststoornissen bij vrouwen met PCOS.[15]

📄 Kortom: magnesium, zink, calcium en vitamine D kunnen klachten bij vrouwen met PCOS verminderen.

N-acetylcysteïne

N-acetylcysteïne (NAC) is een antioxidant. Dit antioxidant kan het lichaam gevoeliger maken voor insuline en daarmee de insulinewaarden in het bloed normaliseren bij vrouwen met PCOS.[16] Hierdoor kan het lichaam op regelmatige basis een eisprong krijgen waardoor vrouwen zwanger kunnen raken. Ook in combinatie met medicatie bij PCOS kan NAC de ovulatie verbeteren[17] of het werkt zelfs beter dan medicatie.[18] NAC is zo’n sterk antioxidant dat wetenschappers hebben geconcludeerd dat NAC de eicellen in de eileiders bij vrouwen met PCOS beschermt.[19]

📄 Kortom: het dagelijks binnenkrijgen van het antioxidant N-acetylcysteïne kan de ovulatie bij vrouwen met PCOS verbeteren.

Supplementadvies

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, kunnen voedingsstoffen je hormonen stabiliseren waardoor de ovulatie regelmatiger voorkomt. Dit vergroot de kans op een zwangerschap aanzienlijk als je lijdt aan PCOS.

Om het voor jou gemakkelijk te maken, heb ik hieronder een overzicht van de supplementen en hun doseringen uitgeschreven:

VoedingsstofDagelijkse dosering
Omega 3 vetzuren4000 mg
Vitamine D100 mcg
Zink4 mg
Magnesium400 mg
Calcium400 mg
Vitamine E400 IE
Selenium200 mg
N-acetylcysteïne1,8 gram
ProbioticaLactobacillus acidophilus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus fermentum en Bifidobacterium bifidum in een totale dagdosis van 8 x 10^9 CFU

Als je kiest voor voedingssupplementen is het belangrijk dat deze voldoen aan de volgende punten:

 1. De voedingsstoffen zijn natuurlijk
 2. De voedingsstoffen zijn biologisch actief
 3. Er is gebruik gemaakt van de optimaal opneembare stoffen
 4. Er zitten geen onnodige hulpstoffen die verstorend kunnen werken in

Deze voedingssupplementen kun je alleen halen bij natuurwinkels. Maar let op: ook in natuurwinkels bestaan zogenoemde natuurlijke voedingssupplementen waarin verstorende stoffen zitten én voedingsstoffen zijn verwerkt die niet optimaal opneembaar zijn. Het blijft dus zaak om zelf altijd te jureren en niet zomaar af te gaan op advies van een winkelmedewerker.

📄 Kortom: supplementen kunnen uitkomst bieden bij hormonale klachten maar zeker niet alle voedingsstoffen in supplementen zijn goed opneembaar.

Conclusie

PCOS is een hormonale aandoening dat tot 15% van de vrouwen treft. In het ergste geval kun je onvruchtbaar raken, omdat de ovulatie onregelmatig of niet voorkomt.

PCOS kent bepaalde hormonale kenmerken die je kan verhelpen met de juiste voedingsstoffen:

 1. Omega 3 vetzuren
 2. Vitamine D
 3. Zink
 4. Magnesium
 5. Calcium
 6. Vitamine E
 7. Selenium
 8. Probiotica
 9. N-acetylcysteïne

Ik begrijp het helemaal als je niet alles van dit artikel kan onthouden. En dat is niet erg. Wat ik hoop dat je onthoud is dat PCOS een hormonale aandoening is dat je vaak met voeding en suppletie kan herstellen. Als je het nog eens wilt lezen, kun je altijd terugkomen naar dit artikel.Zoals altijd geldt het advies om gezond te eten. Voeding is de basis en van daaruit kun je extra suppletie gebruiken. Wil je meer weten over hoe je voeding gemakkelijk kan inzetten om meer grip te krijgen op je hormonen, vruchtbaarheid en zwangerschap? Lees dan Vitaal Van Start.

PCOS
Bronnen

[1] Badawy A, State O, El Gawad SSh, El Aziz OA. Plasma homocysteine and polycystic ovary syndrome: The missed link. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2007;131:68-72

[2] https://bibliotheek.ortho.nl/7128/n-acetylcysteine-bij-behandeling-pcos/

[3] Talari HR, Poladchang S, [..], Asemi Z. The Effects of Omega-3 and Vitamin E Co-supplementation on Carotid Intima-media Thickness and Inflammatory Factors in Patients with Polycystic Ovary Syndrome. Oman Med J 2018; 33(6):473-479

[4] Jamilian M, Mansury S, [..], Asemi Z. The effects of probiotic and selenium co-supplementation on parameters of mental health, hormonal profiles, and biomarkers of inflammation and oxidative stress in women with polycystic ovary syndrome. J Ovarian Res 2018; 11(1):80

[5] Jamilian M, Mansury S, [..], Asemi Z. The effects of probiotic and selenium co-supplementation on parameters of mental health, hormonal profiles, and biomarkers of inflammation and oxidative stress in women with polycystic ovary syndrome. J Ovarian Res 2018; 11(1):80

[6] Cussons AJ, Watts GF, [..], Stuckey BG. Omega-3 fatty acid supplementation decreases liver fat content in polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial employing proton magnetic resonance spectroscopy. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94(10):3842-8

[7] Jamilian M, Samimi M, [..], Asemi Z. The influences of vitamin D and omega-3 co-supplementation on clinical, metabolic and genetic parameters in women with polycystic ovary syndrome. J Affect Disord 2018; 238:32-38

[8] Mirmasoumi G, Fazilati M, [..], Asemi Z. The Effects of Flaxseed Oil Omega-3 Fatty Acids Supplementation on Metabolic Status of Patients with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2018; 126(4):222-228

[9] Jamilian M, Maktabi M, Asemi Z. A Trial on The Effects of Magnesium-Zinc-Calcium-Vitamin D Co-Supplementation on Glycemic Control and Markers of Cardio-Metabolic Risk in Women with Polycystic Ovary Syndrome. Arch Iran Med 2017; 20(10):640-645

[10] Vitamin D May be Key for Pregnant Women with Polycystic Ovary Syndrome. PennMedicine News, 3 november 2017

[11] Krul-Poel YH, Snackey C, [..], Simsek S. The role of vitamin D in metabolic disturbances in polycystic ovary syndrome: a systematic review. Eur J Endocrinol 2013; 169(6):853-65

[12] Hahn S, Haselhorst U, Tan S, Quadbeck B, Schmidt M, Roesler S, Kimmig R, Mann K, Janssen OE. Low serum 25-hydroxyvitamin D concentrations are associated with insulin resistance and obesity in women with polycystic ovary syndrome. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2006; 114:577-83

[13] Thys-Jacobs S, Donovan D, Papadopoulos A, Sarrel P, Bilezikian JP. Vitamin D and calcium dysregulation in the polycystic ovarian syndrome. Steroids 1999;64(6):430-435

[14] Gillie O. Sunlight Robbery: Health benefits of sunlight are denied by current public health policy in the UK. Health Research Forum Occasional Reports: No 1, 2004

[15] Jamilian M, Samimi M, [..], Asemi Z. The influences of vitamin D and omega-3 co-supplementation on clinical, metabolic and genetic parameters in women with polycystic ovary syndrome. J Affect Disord 2018; 238:32-38

[16] Fulghesu AM, Ciampelli M, Muzj G, Belosi C, Selvaggi L, Ayala GF, Lanzone A. N-acetyl-cysteine treatment improves insulin sensitivity in women with polycystic ovary syndrome. Fertil Steril 2002; 77(6):1128-1135

[17] Badawy A, State O, Abdelgawad S. N-Acetyl cysteine and clomiphene citrate for induction of ovulation in polycystic ovary syndrome: a cross-over trial. Acta Obstet Gynecol Scand 2007; 86(2):218-22

[18] Javanmanesh F, Kashanian M, [..], Sheikhansari N. A comparison between the effects of metformin and N-acetyl cysteine (NAC) on some metabolic and endocrine characteristics of women with polycystic ovary syndrome. Gynecol Endocrinol 2016; 32(4):285-9

[19] Salehpour S, Tohidi M, [..], Amirzargar N. N Acetyl Cysteine, a novel remedy for poly cystic ovarian syndrome. International Journal of Fertility and Sterility 2009; 3(2):66-73

About Author

Mijn naam is Sanne Knijn. Ik ben auteur, spreker, voedingsdeskundige én moeder van 2 prachtige kleine kinderen. Mijn missie is om de vruchtbaarheid van stellen te verbeteren, vrouwen gezond zwanger te laten zijn zonder zwangerschapskwalen en baby’s en kinderen optimaal te laten ontwikkelen.

No Comments

  Leave a Reply