Menu

Succesverhaal Brenda: genezen van bekkeninstabiliteit

Brenda kon tijdens haar 2e zwangerschap genezen van haar chronische bekkeninstabiliteit, dat ze al jaren had, door haar voeding en suppletie aan te passen.


Via via had ze over Vitaal Van Start gehoord. Ze paste de adviezen toe en kon na 4 weken weer pijnloos lopen. Ook kon ze via de normale weg bevallen van haar gezonde baby, én had ze 2 weken na de zwangerschap helemaal geen last meer van haar bekken.

Brenda vertelt:

Tijdens mijn eerste zwangerschap, 4 jaar geleden, had ik na 25 of 26 weken harde buiken. Tijdens mijn laatste trimester had ik zelfs iedere 5 minuten harde buiken. Ik dacht dat dit kwam doordat ik helemaal was afgetraind. Toen was ik namelijk super fit en sportte 6 dagen per week. Ik zocht er dus niet per se iets achter. Wel kreeg ik steeds meer pijnklachten.

Na 8 maanden werden de pijnklachten zo erg dat ik niet meer vooruit kon lopen maar wel nog achteruit. Ik kon zelf niet meer uit bed komen en alle dagelijkse normale dingen kon ik niet meer zelf. Toen pas hoorde ik dat ik bekkeninstabiliteit had.

Ik werd eerder ingeleid en hield tot dat moment bedrust. Ik kon ook niets anders dan dat want ik had veel pijn en een drukkend gevoel in mijn liezen en mijn zitbeen.

Tot 3 maanden na de bevalling had ik nog steeds last van mijn liezen en schaambot waardoor ik nog steeds niet pijnloos en normaal kon lopen. Ik kon maximaal 30 minuten rechtop staan en daarna moest ik weer zitten. Ik heb tijdens deze periode niets gedaan aan therapie of voeding, omdat ik niet wist van de mogelijkheden. Op dat moment liet ik alles maar over me heen komen. Uiteindelijk ging het gelukkig wel iets beter maar nog altijd, tot aan mijn tweede zwangerschap 3 jaar later, heb ik last gehouden van mijn bekken.

Tijdens mijn tweede zwangerschap werden de klachten die ik had tot 18 weken niet erger. Ik was hier natuurlijk ontzettend blij mee! Tot week 19 aanbrak: ik herkende de pijn en de klachten meteen. Ik had weer bekkeninstabiliteit. De pijn centreerde zich bij mij aan de voorkant en onderkant. Ik liep direct weer als een waggelende eend. De pijn en klachten werden steeds erger tot ik helemaal niet meer kon lopen. Om je een idee te geven: als ik op mijn zij in slaap was gevallen kon ik me niet eens meer omdraaien. Ik moest mijn botten en gewrichten voor mijn gevoel recht duwen en vasthouden voordat ik kon draaien. En natuurlijk deed dit de hele dag veel pijn.

Omdat ik nog maar op de helft van mijn zwangerschap was, ging ik rond de 20 weken naar de fysiotherapeut. Zij heeft mij veel rust in mijn hoofd bezorgd, want ik was bang dat ik schade aan mijn baby zou doen doordat mijn botten zo los zaten. Ook was ik bang dat ik er zelf schade aan zou overhouden. De buurvrouw van mijn moeder is namelijk invalide geraakt na een bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap waardoor zij nu nog steeds in een rolstoel zit. De fysio kon mij dan wat gerust stellen. Toch voelde het steeds alsof ik als een kaartenhuis in elkaar stortte. Ik pakte mijn botten en gewrichten rondom mijn bekken ook steeds vast als ik me bewoog.

Inmiddels kon ik helemaal niets meer. En mijn man en zoontje leden hier ook onder. Ik kon mijn zoontje niet meer knuffelen, niet meer met hem spelen, hem niet verzorgen. Ik kon zelfs niet meer alleen naar de wc. Hierdoor veranderde uiteraard het gedrag van mijn zoontje ook. Mijn vriend kon het niet langer aanzien en had via via positieve geluiden gehoord over Vitaal Van Start. Hij stuurde hierop aan, omdat we toch niets meer te verliezen hadden.

Genezen van bekkeninstabiliteit

Ik was eigenwijs en sceptisch. Want hoe kan voeding nou chronische klachten die ik al jaren had doen verdwijnen? Hoe kon ik met voeding genezen van bekkeninstabiliteit? Uiteindelijk heb ik toch in week 32 contact opgenomen met Sanne. Ik heb de adviezen opgevolgd en dit betekende dat ik 180 graden om moest in mijn voeding. Ook nam ik voedingssupplementen ter ondersteuning.

Nog steeds was ik sceptisch en de eerste 2 weken van mijn nieuwe voedingsplan gebeurde er niets. Toch bleef ik doorgaan met de adviezen, want zoals mijn vriend al zei: we hadden op dat moment niets meer te verliezen.

Na 4 weken van het voedingsplan zat ik samen met mijn vriend op de bank en ik stond ineens op zonder hierbij na te denken. Ik liep naar de wc en merkte toen pas op dat ik geen pijn meer had. Ik geloofde, of wilde niet geloven, dat dit door de verandering in voeding kwam. Maar ik moet het toegeven: de adviezen van Vitaal Van Start werken echt.

Wat heeft deze verandering een verschil gemaakt! Ik kon weer spelen met mijn zoontje, eten maken, hem verzorgen. Hij kon weer op mijn schoot zitten en ik kon bij hem op bed zitten om een verhaaltje voor te lezen. Natuurlijk nog wel met wat aanpassingen maar ik kon weer dingen doen. Hierdoor veranderde het gedrag van mijn zoontje ook. De adviezen in Vitaal Van Start hebben de sfeer in huis positief beïnvloed voor ons alle drie.

Tijdens mijn laatste zwangerschap werd vaak aan me gevraagd hoe het ging. Ik was dan steeds zo enthousiast over wat de aanpassing in voeding en supplementen voor me heeft gedaan. Het gaat goed, antwoorde ik dan! Ik merk echt duidelijk dat het helpt, ook al geloofde ik het in het begin niet dat het zo’n wereld van verschil zou maken.

Na de bevalling heb ik nog twee weken een beetje pijn gehad. Deze pijn was goed draagbaar, vond ik. Na die twee weken kon ik weer lopen zoals ik altijd deed voor mijn zwangerschappen. Ik voelde me zo goed dat ik zelfs naar een pretpark ben gegaan. Na zo’n drukke dag heb ik wel een klein beetje last maar het belemmerd mij niet meer. Ik kan nu alles weer en ervaar ook zeker verbetering ten opzichte van de periode tussen beiden zwangerschappen in.

genezen van bekkeninstabiliteit

Veel liefs,

Brenda