Tips tegen misselijkheid als je zwanger bent zijn zeer welkom. 80% van de zwangere vrouwen ervaren misselijkheid. Hiermee is misselijkheid de meest voorkomende zwangerschapskwaal.
Voel jij je ook misselijk nu je zwanger bent? Met dit artikel krijg jij 10 tips tegen misselijkheid als je zwanger bent.
Na het lezen van dit artikel weet je het volgende:
- Wat is de oorzaak van misselijkheid als je zwanger bent?
- Is misselijk zijn gevaarlijk voor mijn baby?
- 10 Natuurlijke tips tegen misselijkheid zwanger
- Waarschuwing
- Conclusie
Wat is de oorzaak van misselijkheid als je zwanger bent?
Vanaf het moment dat je zwanger bent, kan je misselijkheid ervaren. Meestal is het misselijke gevoel het sterkste vanaf week 7 tot en met week 12. Ongeveer 80% van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken.
Ondanks dat de meerderheid van de zwangere vrouwen misselijk is, is het een zwangerschapskwaal waar je wél iets aan kan doen. Met de juiste voedingsstoffen, het beperken van synthetische stoffen en met leefstijltips kan je gauw verlichting ervaren van deze vervelende kwaal.
Zwangerschapsmisselijkheid is een signaal van je lichaam dat iets niet optimaal is en aandacht behoeft. Het kan hier gaan om een tekort aan voedingsstoffen, maar er kan ook een disbalans in de mind zijn of er is sprake van een lichaamsproces dat niet optimaal verloopt.
Vaak verdwijnt het misselijke gevoel vanaf zwangerschapsweek 13. Maar soms blijft het misselijke gevoel aanhouden, tot wel een hele zwangerschap lang. Ik begrijp dat je liever niet afhankelijk bent van tijd en de misselijkheid zo snel mogelijk wilt verminderen. Verderop in dit artikel ontvang je daarom 10 tips tegen misselijkheid als je zwanger bent.
📄Kortom: zwangerschapsmisselijkheid komt voor bij 80% van de zwangere vrouwen. Het is een signaal van het lichaam dat iets nodig is: een verandering in voeding- en of leefstijl.
Is misselijk zijn gevaarlijk voor mijn baby?
Het misselijke gevoel op zichzelf is niet per se gevaarlijk voor je baby. Wel kan de oorzaak van het misselijke gevoel, zoals een voedingsstoffentekort of een teveel aan bepaalde synthetische stoffen op de lange termijn gevolgen hebben voor je baby. Daarom is het belangrijk dat je onderstaande tips doorneemt en eruit pikt dat jou – en je baby – verder helpen bij de gezonde ontwikkeling.
Vaak gaat het misselijke gevoel gepaard met overgeven. Het grootste gevaar van veelvuldig overgeven is dat je kan uitdrogen. Dit is voor jouw gezondheid en zwangerschap niet optimaal en ook kan je baby hierdoor ongemakken ervaren.
Als je blijft overgeven zal de arts je waarschijnlijk adviseren om medicatie te gebruiken dat de misselijkheid en het braken tegengaat. Als je niet alleen misselijk bent, maar ook regelmatig overgeeft, kunnen onderstaande tips tegen misselijkheid als je zwanger bent ook helpen.
📄Kortom: het misselijke gevoel zelf is onschadelijk voor je baby. Wel kan de oorzaak van de misselijkheid, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of juist een teveel aan synthetische stoffen schadelijk zijn voor je baby.
10 Natuurlijke tips tegen misselijkheid zwanger
Goed dat je er bent. Je gaat hierna 10 natuurlijke tips tegen misselijkheid als je zwanger bent lezen. Alle tips zijn geheel veilig tijdens de zwangerschap en in veel gevallen uiterst effectief.
1. Magnesium
Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 600 lichaamsprocessen, waaronder:
- Aminozuren omzetten naar eiwitten (eiwitformatie)
- Aanmaken van energie
- Het reguleren van het zenuwstelsel, zodat de seintjes vanuit de hersenen in het lichaam terecht komen
- De spierbeweging, doordat het onderdeel is van het aanspannen en ontspannen van de spieren
We moeten magnesium uit voeding halen, omdat we dit mineraal niet zelf kunnen aanmaken. We noemen magnesium daarom ook wel een essentieel voedingsstof.
Uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen in Europa en de VS te weinig magnesium binnenkrijgt.[1] [2] Dit is logisch, want onze voeding bevat te weinig magnesium en daarnaast vraagt het lichaam in de huidige maatschappij (stress, suikers, zwangerschap) om extra magnesium. Magnesium kan je daarom, zeker als je zwanger bent, het beste aanvullen vanuit een supplement.
Zwangerschapsmisselijkheid kan worden veroorzaakt door een magnesiumtekort. Andere klachten die passen bij een magnesiumtekort zijn:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Hoge bloeddruk
- Spierkrampen
📄 Kortom: magnesium kan verlichting bieden bij zwangerschapsmisselijkheid.
2. Water
Water is nummer één genezer. Dit betekent ook dat een tekort aan water ongemakken kan veroorzaken en je lichaam zelfs ziek kan maken. Als je te weinig water drinkt, kan je misselijk worden. Dit is dan ook vaak de reden van ochtendmisselijkheid, omdat je ’s nachts geen water drinkt (en waarschijnlijk overdag ook te weinig hebt gedronken).
Alle cellen in je lichaam hebben zuiver water nodig om te kunnen functioneren. Water is dus een belangrijk inhoudsstof van iedere cel. Daarnaast zorgt water ook voor het vervoeren van voedingsstoffen naar de cel én het afvoeren van gifstoffen. Hiermee houdt water jouw lichaam gezond en voel je je energiek en fit. Daarnaast draagt water ook bij aan een gezonde ontwikkeling van je baby, waaronder een gezonde hersenontwikkeling.
Een zwangerschap vraagt om extra water. Dit water is nodig voor het aanmaken van onder andere vruchtwater, extra bloed en het is nodig voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Tijdens de zwangerschap heb je dagelijks ongeveer 3 liter water nodig.
📄Kortom: je behoefte aan water is nu verhoogd. Als je te weinig water drinkt, kan je je misselijk voelen. Meer water drinken kan misselijkheid verminderen.
3. Vermijden synthetische supplementen
Waarschijnlijk doe je er nu alles aan om gezond te eten en ook extra voedingsstoffen binnen te krijgen, waaronder foliumzuur. Toch is het nodig om een bewuste keuze te maken als je supplementen wilt gebruiken. Ga zeker niet voor de eerste de beste (bekende) merken. De meeste supplementen die je bij een drogist kan kopen zijn namelijk samengesteld met synthetische vitaminen, mineralen en hulpstoffen.
Deze synthetische supplementen kunnen zwangerschapsmisselijkheid verergeren. Daarnaast herkent je lichaam de synthetische stoffen niet als voedingsstoffen, waardoor ze nauwelijks worden opgenomen.
Aanvullen met supplementen vraagt dus om bewuste keuzes maken. Aanvullen met de juiste supplementen kunnen zwangerschapsmisselijkheid verminderen en voorkomen, hierover lees je hierna meer. Daarnaast kan het stoppen met de synthetische supplementen ook direct verlichting van misselijkheid geven.
Er is nog een groot voordeel voor jou en je baby als je kiest voor de supplementen met goed opneembare vitaminen en mineralen: de voedingsstoffen worden namelijk opgenomen door je lichaam. Hiermee maak je jouw lichaam én die van je baby gezonder.
📄Kortom: synthetische supplementen kunnen zwangerschapsmisselijkheid veroorzaken. Als je stopt met deze synthetische supplementen kan de misselijkheid direct verminderen.
4. Natuurlijke vorm van foliumzuur, vitamine B6 en B12
Een tekort aan de biologische actieve vorm (goed opneembare vorm) van foliumzuur, vitamine B6 en B12 kan zwangerschapsmisselijkheid veroorzaken.[3] [4]
Helaas bevat onze voeding onvoldoende van deze vitamines, zelfs als je heel gezond eet, haal je vaak onvoldoende vitamines uit de voeding. Je lichaam kan deze B-vitamines ook niet zelf aanmaken. Dit betekent dat aanvullen met supplementen belangrijk is.
Let op: de synthetische supplementen met de synthetische vitamine B6, B12 en foliumzuur (vitamine B11) verergeren misselijkheid juist.
Vul daarom aan met natuurlijke supplementen. Je kiest het beste voor een zuigtabletje met de volgende biologisch actieve vormen:
- Foliumzuur als folaat
- Vitamine B6 als pyridoxaal-5-phosfate
- Vitamine B12 als adenosylcobalamine of methylcobalamine
Het supplement leg je op of onder je tong en je laat het smelten. De actieve vitamines worden door de slijmvliezen in je mond opgenomen en direct naar de cellen gebracht. Doordat de vitamines al actief zijn, hoeft je lever ze niet meer om te zetten. Hiermee vergroot je de kans dat de vitamines daadwerkelijk in je cel komen en ook je baby bereiken voor een gezonde ontwikkeling.
📄Kortom: een tekort aan vitamine de actieve vormen van foliumzuur, vitamine B6 en B12 kan zwangerschapsmisselijkheid veroorzaken.
5. Vitamine D
Meer dan de helft van de wereldbevolking kampt met een vitamine D-tekort.[5] De meeste mensen in Nederland en België hebben ook een tekort opgebouwd aan vitamine D. Een te laag vitamine D-spiegel kan zwangerschapsmisselijkheid veroorzaken.
Een tekort aan vitamine D kan dus zwangerschapsmisselijkheid veroorzaken. Vul jij niet aan met vitamine D? Grote kans dat de misselijkheid verdwijnt als vitamine D uit een supplement haalt.
Het is belangrijk om vitamine D uit een supplement te halen, omdat we het nauwelijks uit voeding kunnen halen. Wel kan je lichaam het in de zomermaanden voldoende zelf aanmaken, mits je met veel blote huid buiten komt als de zon op het hoogst staat, je niet (direct) insmeert met zonnebrandcrème en voldoende vetten uit voeding eet.
De herfst-, winter- en lentemaanden vragen sowieso om aanvulling met een vitamine D supplementen, omdat je vitamine D slechts 3 maanden kan opslaan in vetweefsel.
Tijdens de zwangerschap wil je jezelf én je baby voorzien van voldoende vitamine D. Dagelijks ligt jullie behoefte op ongeveer 50 microgram vitamine D per dag.
📄Kortom: vitamine D speelt een rol bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid. Aanvullen met een supplement is gewenst tijdens de zwangerschap.
6. Gember
Gember is heilzaam bij vele aandoeningen. Gember helpt ook bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid.[6] [7] [8] In veel gevallen werkt het zelfs beter en sneller dan reguliere medicatie dimenhydrinaat.[9]
Gember kan direct je maagwand verzachten, waardoor de misselijkheid minder wordt. Ben je door de misselijkheid ook aan het overgeven? Gember helpt ook braken verminderen.[10] [11] Zelfs bij hyperemesis gravidarum (HG) kan het helpen misselijkheid en braken tegen te gaan[12], waardoor je een ziekenhuisopname en uitdroging kan voorkomen.
📄Kortom: gember kan misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap verminderen.
7. Ademen
Niets is zo verfrissend als een goede, diepe ademhaling. Een goede ademhaling kalmeert je lichaam en geest. Ook brengt het letterlijk meer zuurstof in je lichaam. Dit helpt mee bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid.
Zit je vaak (ongemerkt) hoog in je ademhaling? Dagelijkse drukte, stress en gedachten kunnen dit verergeren.
Een ademhalingsoefening waarbij je bewust ademt, helpt je verder bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid. In het online programma Krachtig Zwanger zijn actieve yogalessen en meditaties opgenomen om je ademhaling te stimuleren en je misselijkheid te verminderen.
📄Kortom: bewust en diep ademen helpt zwangerschapsmisselijkheid verminderen.
8. Acupunctuur en acupressuur
Zwangerschapsmisselijkheid kan doeltreffend en absoluut veilig verminderen met klassieke acupunctuur. De behandelingen kunnen zowel de duur van de misselijkheid als de frequentie van de misselijkheid verminderen, zo blijkt uit onderzoek.[13]
Jelena Kuiper is gespecialiseerd klassiek acupuncturist. In de praktijk ziet zij vele succesvolle behandelingen bij vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid.
Wil je niet direct naar een klassiek acupuncturist of wil je vandaag al actie ondernemen tegen het misselijke gevoel? Dat kan! In het online programma Krachtig Zwanger vertelt acupuncturist Jelena Kuiper je precies welk punt je veilig kan masseren om zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan.
Acupressuur heeft in het lichaam hetzelfde effect als acupunctuur, alleen worden er geen naalden gebruikt. Wel worden, door drukken of masseren, dezelfde energiebanen herstelt. Voor jou is dit zeer voordelig, omdat je acupressuur zelf kan toepassen wanneer het jou uitkomt.
Klik hier voor meer informatie over Krachtig Zwanger
📄Kortom: acupressuur en acupunctuur zijn zeer veilig en absoluut behulpzaam bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid.
9. Frisse lucht
Frisse lucht werkt hetzelfde als diep ademen, waarover je leest bij punt 7. Frisse lucht inademen én frisse lucht voelen op je huid kalmeert, het geeft nieuwe energie en vermindert misselijkheid.
Op meerdere manieren kan frisse lucht helpen:
- Frisse lucht inademen kalmeert, waardoor misselijkheid kan verdwijnen.
- Beweging zoals wandelen, kalmeert het zenuwstelstel en je mind, waardoor je stresshormoon omlaag gaat. Dit helpt bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid.
- De omgeving van de natuur, zoals een strand of een bos, kalmeert ook. Hiermee verminder je stress in je lijf en kan je vertragen, waardoor misselijkheid kan verminderen.
Het helpt om buiten, het liefste in de natuur, te bewegen. Ventileer daarnaast je slaapkamer en woonkamer, zodat je frisse zuurstof inademt als je thuis bent.
📄Kortom: voldoende frisse lucht kan zwangerschapsmisselijkheid verminderen.
10. Visualiseren
Visualisatie helpt in elke denkbare situatie. Je hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen wat er écht gebeurt en wat er in je gedachten afspeelt. Wellicht heb je wel eens ervaren hoe je écht verdriet kan voelen als je een nare (niet uitgekomen) gedachten had. Je lichaam reageert direct op je gedachte met emoties en gevoelens, alsof het echt is gebeurd.
Gelukkig kun je het ook omdraaien en positief gebruik maken van jouw visualisatiekracht. Visualiseer hoe je dagelijkse leven eruit zou zien als je nu niet misselijk was. Het is een lastige visualisatie als je wel echt misselijkheid ervaart. Het gaat daarom gemakkelijker als je de visualisatie doet op het moment dat je niet misselijk bent.
Visualiseren helpt dus in ieder denkbare situatie. Het kan je ook helpen bij de voorbereiding op je bevalling. Visualiseren gaat vaak gemakkelijker als je iemand hebt die je hierbij begeleidt met een ingesproken visualisatie of meditatie. Wil je ingesproken visualisaties ontvangen die je helpen bij de voorbereiding op je bevalling? Het online programma Krachtig Zwanger bevat ingesproken visualisaties die je helpen rust te vinden en je voor te bereiden op de bevalling.
📄Kortom: vaak helpt visualiseren bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid.
Waarschuwing
Neem contact op met je verloskundige als je regelmatig blijft overgeven en vooral wanneer je niets meer binnenhoudt. Je verloskundige zal samen met jou overleggen welke mogelijkheden er zijn om uitdroging te voorkomen.
Tips tegen misselijkheid zwanger – Conclusie
80% van de zwangere vrouwen ervaart zwangerschapsmisselijkheid. Het is een geaccepteerde zwangerschapskwaal. Toch wil je er zo snel mogelijk vanaf als je het ervaart. Door je voeding en leefstijl aan te passen kan je direct verlichting ervaren.
De volgende 10 natuurlijke tips helpen bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid:
- Magnesium
- Water
- Vermijden synthetische supplementen
- Natuurlijke vorm van foliumzuur, vitamine B6 en B12
- Vitamine D
- Gember
- Ademen
- Acupunctuur en acupressuur
- Frisse lucht
- Visualiseren