Vrijen op de vruchtbare dagen vergroot de kans op een zwangerschap. Dit vraagt om timing, want per cyclus heb je maar een aantal vruchtbare dagen.
In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over je menstruatiecyclus en over de vruchtbare dagen.
Inhoud
- De cyclus
- De vruchtbare dagen
- De zaadlozing
- De bevruchting
- De innesteling
De cyclus
De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen en start met de menstruatie. De meeste vrouwen zijn 5 dagen ongesteld. Voor de menstruatieperiode worden 7 dagen gerekend.
Na de menstruatie start de verdikking van het baarmoederslijmvlies. Dit heb je wellicht wel eens gemerkt door slijm in je ondergoed of bij het afvegen na het plassen. Deze eerste verdikking van het baarmoederslijmvlies duurt ongeveer 3 dagen.
Na de verdikking van het slijmvlies starten de vruchtbare dagen. Bij een gemiddelde menstruatiecyclus heb je ongeveer 5 vruchtbare dagen (dag 11 tot en met dag 15). Op dag 14 van de cyclus is de eisprong (ovulatie).
Na de vruchtbare dagen wordt je slijmvlies nog dikker. Nu kan de bevruchte eicel zich innestelen of de eicel sterft af. Tijdens de laatste dagen van de cyclus zal het slijmvlies loslaten, waarna je opnieuw ongesteld wordt, of zal blijken dat je zwanger bent.
📄 Kortom: een menstruatiecyclus heeft gemiddeld een duur van 28 dagen en er bestaan gemiddeld 5 vruchtbare dagen.
Vruchtbare dagen
Er bestaan dus ongeveer 5 vruchtbare dagen tijdens een menstruatiecyclus. Er is dan één eicel vrijgekomen tijdens de eisprong.
De eicel komt terecht in de eileider en als een zaadcel sterk genoeg is om daar ook te komen kan de bevruchting plaatsvinden. Dit klinkt wat makkelijker dan het is.
Je eicel is maar 12 uur lang écht vruchtbaar. Daarna sterft de eicel af en neemt de vruchtbaarheid ook af.
Zaadcellen hebben in de baarmoederhals een langere overlevingskans. Zij kunnen tot wel 6 dagen overleven met een gemiddelde van 3 dagen. Dit gebeurt echter alleen wanneer de kwaliteit van de sperma optimaal is.
📄 Kortom: een eicel is 12 uur optimaal vruchtbaar en een zaadcel kan maximaal 6 dagen overleven in de baarmoederhals.
Optimaliseren spermakwaliteit
Voeding- en leefstijl zijn van invloed op de kwaliteit van het sperma. Zodra de kwaliteit van het sperma is geoptimaliseerd, is het aan te raden om 2 of 3 dagen voor je eisprong gemeenschap te hebben.
Zaadlozing vraagt om zink. En juist zink is ook nodig voor een bevruchting. Daarom is het raadzaam om je partner in ieder geval een goed opneembare zink te laten slikken.
Met De Vitaal Van Start Methode weet je zeker dat je gezond en gevarieerd eet ga je verder in op voeding en leefstijl voor, tijdens en na de zwangerschap (ook voor hem).
📄 Kortom: voeding en leefstijl kan de kwaliteit van sperma optimaliseren.
Zaadlozing
Bij een zaadlozing komen er miljoenen zaadcellen in je vagina terecht. Alleen de sterkste en snelste komen in de richting van de eicel. En er is er maar één die de eicel kan bevruchten. Maar om dit te doen moet de zaadcel een behoorlijke afstand afleggen.
Vanuit de vagina en de baarmoedermond zwemt de eicel door de baarmoeder richting de eileiders. Daar wacht de eicel op hem. Over deze reis doet een zaadcel gemiddeld 12 tot 24 uur. De vitale spermacellen redden het om met een uur bij de eicel te komen. Maar hiervoor moet jouw milieu ook optimaal zijn (optimaliseren met vitale voeding en passende leefstijl).
Een eicel beweegt zich het gemakkelijkst als het slijm in de baarmoedermond iets dunner wordt. Dit is gedurende je eisprong. Sommige vrouwen herkennen deze periode aan het gladder en dunner worden van hun vaginale afscheiding.
📄 Kortom: tijdens de zaadlozing komen er miljoenen spermacellen in de vagina terecht waarvan de snelste bij de eicel kan komen.
Cyclus herkennen
Herken jij je cyclus nog niet? Het is leuk om hierop te gaan letten! Zo leer je namelijk je lijf beter kennen en herken je ook je vruchtbare dagen. Eventueel kan een computertje zoals Daysy en Lady-Comp uitkomst bieden bij het herkennen van de vruchtbare dagen.
Zelf je ovulatie berekenen
Je kan je ovulatie en vruchtbare dagen ook zelf berekenen:
- Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid.
- Tel hier 14 dagen bij op. Dit is de dag van je ovulatie.
- Je meest vruchtbare periode is de dag dat je ovulatie plaatsvindt en de twee dagen ervoor.
📄 Kortom: een computer kan je helpen bij het meten van je cyclus en je vruchtbare dagen.
Bevruchting
De allersnelste zaadcel kan de eicel bevruchten. Het is optimaal dat de spermacel al in de eileider is wanneer de ovulatie (eisprong) begint. De spermacel kan hier op de eicel wachten en daarna de wand van de eicel doordringen.
Op het moment dat het kopje van de zaadcel de door de wand van de eicel is, verliest hij zijn staart. De wand van de eicel sluit direct en de zaad- en eicel smelten samen tot een bevruchte eicel.
📄 Kortom: de snelste zaadcel kan de eicel bevruchten en het is optimaal wanneer de zaadcel al in de eileider is tijdens de ovulatie.
Innesteling
Tijdens de dagen dat de bevruchte eicel zich gaat innestelen wordt het baarmoederslijmvlies nog dikker. De bevruchte eicel beweegt zich van de eileider naar de baarmoeder en nestelt zich in het dikke baarmoederslijmvlies. Vanaf dit moment ben je zwanger!
Zwanger
Je maakt nu ook direct het hCG hormoon aan waardoor je ook al de eerste zwangerschapssymptomen kan ervaren. Ook kun je meteen al last krijgen van zwangerschapskwalen zoals misselijkheid, pijnlijke borsten en vermoeidheid. Hoewel je blij bent met de zwangerschap, hoef je niet per se ziek, zwak en misselijk te zijn. Ontdek hier hoe je kan genezen van zwangerschapskwalen.
Niet zwanger
Het kan zijn dat de innesteling mislukt. De reden hiervan kan zijn dat jouw milieu niet optimaal genoeg is. Na aanpassing in voeding, suppletie en leefstijl kun je al met drie maanden je milieu hebben geoptimaliseerd. En vaak lukt het met deze laagdrempelige en natuurlijke manier wel om je vruchtbaarheid te vergroten én dus zwanger te worden.
📄 Kortom: tijdens de laatste periode van de cyclus kan de bevruchte eicel zich innestelen of zal de eicel afsterven.
Herhaling van je cyclus
Als je dit keer niet zwanger bent geworden, laat het slijmvlies los en ga je weer menstrueren. Nu begint je cyclus weer opnieuw en heb je een nieuwe kans om zwanger te worden.