Menu

Zalm als je zwanger bent: tips en waarschuwingen

zalm zwanger

Zalm eten als je zwanger bent, kan een mooie aanvulling zijn op een gezond eetpatroon. Toch is niet alle zalm veilig om te eten.

In dit artikel leg ik je precies uit welke zalm je veilig kan eten, waar je op moet letten en waar de gevaren liggen.

Inhoud:

  • Zalm tijdens je zwangerschap
  • Voordelen van zalm
  • Varianten van zalm
  • Kweekzalm of wilde zalm
  • Listeria bacterie in zalm
  • Deze zalm is geschikt voor jou
  • Waarschuwing
  • Conclusie

Zalm tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je zalm eten voor de nodige omega 3 vetzuren. Let er wel op dat de zalm vers is en dat je het ook verhit. Als de zalm niet verhit is, bestaat de kans dat je hiermee de Listeria bacterie binnenkrijgt. Een besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor jou, je zwangerschap en je baby.

Voordelen van zalm

Een goed stuk zalm kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw eetpatroon. Zalm bevat namelijk omega 3 vetzuren.[1]

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van jou baby, waaronder de hersenontwikkeling en de ontwikkeling van het verstand en gevoelsleven[2]. Daarnaast helpt het bij jou vergeetachtigheid voorkomen en zorgen deze vetzuren voor een betere opname van voedingsstoffen in alle cellen.

Maar let op: niet alle zalm is geschikt tijdens de zwangerschap. Hierna lees je hier meer over.

📄 Kortom: zalm biedt omega 3 vetzuren die de ontwikkeling van jou en je baby ondersteunen, maar niet alle zalm is geschikt om te eten tijdens de zwangerschap.

Varianten van zalm

Zalm kan je in allerlei soorten en bewerkingen kopen. Welke jij koopt, is bepalend voor de gezondheid van jou en je baby.

Hieronder lees je welke verschillen er zijn:

  1. Gerookte zalm van de winkel (voorverpakt)
  2. Gerookte zalm van de visboer (vers)
  3. Rauwe zalm van de winkel (voorverpakt)
  4. Rauwe zalm van de winkel (vacuümverpakt)
  5. Rauwe zalm van de visboer (vers)

Kweekzalm of wilde zalm

Hoe de vis heeft geleefd zegt veel over de voedingsstoffen die het biedt

  1. Heeft de zalm in de zee gezwommen? (Wilde zalm)
  2. Of is het een gekweekte zalm? (Kweekzalm)

Kweekzalm

Uit onderzoek blijkt dat kweekzalm tot wel 13 organische verontreinigde stoffen bevat[3] [4]. Daarnaast krijg je met gekweekte zalm meer omega 6 vetzuren binnen. Omega 6 vetzuren bevorderen ontstekingen in je lichaam en brengen je lichaam uit balans.

Gekweekte zalm bevat meer omega 6 vetzuren, doordat deze zalm onnatuurlijke voeding krijgt, zoals soja en graan. Daarnaast bevatten de voermixen veelal pesticides en medicatie om ziekte bij de zalm te voorkomen. Deze verstorende stoffen krijg jij ook binnen als je kweekzalm eet.

Wilde zalm

Wilde zalm kan helaas ook vervuild zijn met microplastics. Dit komt doordat de zeeën zijn vervuild, door fabrieken en vuil.

Als je wilde zalm wilt eten, kies dan voor de meest schone variant: Sockeye zalm uit Alaska. De zeeën van Alaska zijn een stuk schoner dan de overige zeeën.

📄 Kortom: als je zwanger bent kun je het beste wilde zalm uit Alaska kopen bij je visboer.

Listeria bacterie in zalm

Als een zalm langer wordt bewaard, is er een hoger risico op de besmetting met de Listeria bacterie. De voorverpakte zalm, inclusief de vacuümverpakte zalm, uit de winkel kun je daardoor beter niet eten.

De Listeria bacterie kan jou namelijk ziek maken. Gevolgen hiervan kunnen zijn diarree, buikpijn, koorts en misselijkheid. In het ergste geval kan het tijdens de zwangerschap ook een miskraam veroorzaken. Pas hiermee dus op.

Deze zalm is geschikt voor jou als je zwanger bent

De wilde zalm uit Alaska én vers van de visboer is geschikt voor jou. Als deze vis écht vers is, vers gerookt is, of verhit is geweest, kun je het veilig eten tijdens de zwangerschap. Zalm is hiermee een mooie aanvulling op een gezond eetpatroon.

Twijfel je aan de versheid? Verhit je zalm dan altijd. Hiermee dood je namelijk de Listeria bacterie direct.

Tip: vertel je visboer dat je zwanger bent. Hij of zij kan je het meest verse stukje geven.

📄 Kortom: als je twijfelt aan de versheid kun je de zalm door en door verhitten om zo de Listeria bacterie te doden. Eet in ieder geval niet de voorverpakte en vacuümverpakte zalm uit de winkel.

Waarschuwingen

Echt verse zalm kan rauw worden gegeten, mits het niet in aanraking is geweest met andere vis dat de Listeria bacterie bevat. Denk hierbij ook aan het snijden van de verse vis op een snijdplank waar oudere vis of besmette vis op heeft gelegen. Bij een sushirestaurant kan je dit niet goed inschatten en daarom kan je tijdens de zwangerschap beter geen sushi eten.

Heb je toch per ongeluk rauwe zalm gegeten en twijfel je over de versheid? Geen paniek! Zo lang jij je goed voelt, is er niets aan de hand. Merk je toch dat je ongemakken ervaart, zoals buikpijn, diarree, koorts en misselijkheid? Neem dan contact op met je verloskundige.

📄 Kortom: neem contact op met je verloskundige als je klachten ervaart na het eten van zalm.

Conclusie

  1. Zalm eten is gezond als je zwanger bent. Het biedt de nodige omega 3 vetzuren die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling en de ontwikkeling van het verstand en gevoelsleven van jouw baby. Voor jou helpt zalm bij het voorkomen van vergeetachtigheid.
  2. Let op met het kopen van zalm: kies altijd voor wilde zalm, en het liefste voor zalm uit de wateren van Alaska. De zalm van de visboer is vaak écht vers en daarom is het advies om je zalm daar te kopen.
  3. Twijfel je toch aan de versheid? Verhit de zalm altijd door en door, zodat je de Listeria bacterie doodt.