Menu

Zwanger zijn tijdens de zomer en hitte: tips en risico’s!

zwanger zijn tijdens de zomer

Zwanger zijn tijdens de zomer en hete dagen is niet altijd een pretje. Je kan last hebben van ongemakken, zoals hoofdpijn, vasthouden van vocht en duizeligheid.

Ben je op zoek naar verlichting en wil je weten wat de warmte voor risico’s met zich meedraagt? Dit artikel heb ik voor jou geschreven.

Inhoud:

  • Wat gebeurt er in je lichaam bij hitte?
  • Wat zijn de risico’s en ongemakken voor jou?
  • Wat zijn de risico’s voor je baby in je buik?
  • Tips bij zwanger zijn tijdens de zomer
  • Waarschuwingen
  • Conclusie

Wat gebeurt er in je lichaam bij hitte?

Als de omgevingstemperatuur stijgt, zal je lichaamstemperatuur logischerwijs ook stijgen. Maar je lichaam is slim, en het weet dat het je lichaamstemperatuur rond de 37 graden moet houden om goed te functioneren.

Overtollige warmte wordt afgevoerd door te zweten en te verdampen. Zweten of verdampen is dus een vorm van warmteregulatie, waardoor je lichaam afkoelt. Ook neemt de doorbloeding van je huid toe en worden de bloedvaten in je huid wijder.

Verdampen gebeurt bij inspanning, zoals beweging, praten maar ook zitten. Hierbij hoef je niet per se te zweten om vocht te verliezen.

📄 Kortom: zweten helpt je lichaam verkoelen. Verdampen zorgt ook voor vochtverlies, zonder dat je het per se door hebt.

Wat zijn de risico’s en ongemakken voor jou?

Het benoemen van de risico’s voor jou en je baby (hierna) is niet bedoeld om je bang te maken. Ik wil je graag helpen bij het voorkomen van de risico’s en ongemakken, zodat jij je prettig voelt en je baby gezond blijft.

  1. Tijdens zweten en verdampen, verlies je vocht. In dit vocht zitten ook mineralen. Als je de mineralen en het vocht onvoldoende aanvult, loop je het risico op uitdroging.
  2. Bij uitdroging neemt het bloedvolume af. Om toch voldoende bloed bij de organen te krijgen, gaat je hart sneller kloppen.
  3. Door de verwijde bloedvaten zal hier meer bloed naartoe stromen, waardoor er minder bloed (met zuurstof en voedingsstoffen) bij andere organen komt.
  4. De verminderde bloedtoevoer zorgt voor meer ongemakken en zwangerschapskwalen.
  5. Hoofdpijn en duizeligheid zijn de eerste gevolgen van vochtverlies, uitdroging en verminderde hoeveelheid bloed in je lichaam.

📄 Kortom: zweten en oververhitting kan uitdroging veroorzaken waardoor je verhoogde risico loopt op zwangerschapskwalen en ongemakken.

Wat zijn de risico’s voor je baby in je buik?

De warmte en zon op zichzelf zijn niet direct schadelijk voor je baby. Wel kan uitdroging en een verhoogde lichaamstemperatuur voor eventuele problemen zorgen. Deze benoem ik hieronder, zodat je een compleet beeld hebt.

De risico’s worden niet benoemd om je bang te maken, maar juist om je verder te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jezelf en je baby.

  1. Oververhitting tijdens de eerste periode van je zwangerschap kan aangeboren afwijkingen veroorzaken.
  2. Oververhitting kan ook miskramen veroorzaken.
  3. Uitdroging kan er soms voor zorgen dat er minder bloed bij de placenta komt, waardoor er minder voedingsstoffen beschikbaar zijn voor je baby.
  4. Uitdroging kan ook zorgen voor onvoldoende vruchtwater.
  5. Vroeggeboorte is ook een risico dat wordt veroorzaakt door uitdroging.

Maak je nu niet direct zorgen als er warme dagen aankomen of we in een hittegolf zitten. Je kan zelf veel doen om uitdroging te voorkomen, jezelf te verkoelen en hiermee de kans op risico’s aanzienlijk verkleinen.

📄 Kortom: je doet er goed aan om oververhitting en uitdroging te voorkomen, zodat je baby zich gezond kan ontwikkelen.

Tips bij zwanger zijn tijdens de zomer

1.     Drink voldoende water

Water drinken is de allerbeste oplossing tegen uitdroging. Tijdens de warme dagen geeft het drinken van water ook verkoeling. Let wel op dat je kiest voor gemineraliseerd en gefilterd water, zodat je schoon water drinkt en ook de nodige mineralen binnenkrijgt.

Heb je dorst? Drink dan een groot glas water met mineralen. En voorkom daarna dat je opnieuw dorst krijgt. Dorst is namelijk een signaal van je lichaam dat er tekort vocht binnenkomt.

2.     Voeg citroensap toe aan je glas water

Verse citroensap zit vol met vitamine C en mineralen. Het ondersteunt je weerstand, helpt tegen maagzuur, kan helpen bij ochtendmisselijkheid, geeft je een opkikker en het verbetert de darmfunctie.

3.     Vermijd geraffineerd zout

Geraffineerd zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt. Het is enkel natrium dat je binnenkrijgt, dus het is ook erg eenzijdig wat de gezondheid betreft.

4.     Eet geen snelle suikers

Snelle suikers (ijsjes, fast food, fabrieksbrood, snoep, koek, (light) frisdrank) zorgen per direct dat je lichaam vocht vasthoudt, soms wel tot 2 kilo! Je wilt juist je vochthuishouding herstellen, zodat je geen dikke vingers, voeten en enkels krijgt. Eet daarom gezond en drink voldoende water met mineralen.

zwanger zijn tijdens de zomer

5.     Drink geen koffie

Koffie kan je een opkikker geven, maar het onttrekt ook vocht en mineralen uit je lijf. Drink daarom een glas water met vers citroensap, zodat dit je de opkikker geeft die je nodig hebt.

6.     Houd je omgeving koel

Sluit de deuren en ramen, en dek de ramen af met doeken of sluit je gordijnen, zodat de zon niet naar binnen kan schijnen. ’s Avonds of ’s ochtends vroeg, als het afkoelt, kun je alles openzetten voor frisse lucht. Als je naar buiten gaat, kun je beter de schaduw opzoeken en de warmste uren van de dag buiten zijn vermijden.

📄 Kortom: je kan zelf aan de slag met gezonde voeding en leefstijl, zodat je oververhitting en uitdroging en alle gevolgen hiervan voorkomt.

Waarschuwingen

  • Als je meer water drinkt, zal je ook meer plassen. Via de blaas verliest je lichaam ook mineralen. Als je dus ook veel zweet, zal je lichaam extra mineralen verliezen. Blijf vooral voldoende gemineraliseerd water met citroensap drinken.
  • Drink niet bij de maaltijd, omdat je maag hierdoor te weinig tijd krijgt om de voeding goed te verteren. Hierdoor neemt je lijf minder voedingsstoffen op. Drink dus altijd voldoende water buiten de maaltijden om.

📄 Kortom: drink voldoende water met mineralen, maar altijd buiten de maaltijden om.

Conclusie zwanger zijn tijdens de zomer

De warme zomer kan ongemakken veroorzaken door een dreigende uitdroging en een tekort aan mineralen. Gelukkig kun je dit zelf goed aanvullen door voldoende water te drinken met mineralen en/of citroensap. Hiermee verklein je de kans op risico’s en ongemakken bij jezelf en je baby in je buik.

Dit is wat je kan doen:

  • Drink voldoende water
  • Voeg citroensap toe aan je glas water
  • Vermijd geraffineerd zout
  • Eet geen snelle suikers
  • Drink geen koffie
  • Houd je omgeving koel

Succes tijdens de warme dagen! Doe lekker rustig aan en volg de adviezen in dit artikel op, zodat fijn zwanger zijn tijdens de zomer voor jou ook binnen handbereik ligt.