Menu

Acupunctuur en zwanger worden. Werkt dat?

acupunctuur zwanger worden

Acupunctuur kan bijdragen aan het vergroten van de vruchtbaarheid. Behandelingen bij een acupuncturist kan dus leiden tot succes.

Acupuncturist Jelena Kuiper, gespecialiseerd in accupunctuurbehandelingen bij vruchtbaarheidsproblemen, vertelt hoe acupunctuur en zwanger worden een heilzame combinatie kan zijn.

Inhoud:

  • Wat is acupunctuur?
  • Acupunctuur en zwanger worden
  • Acupunctuur voor de vrouwelijke vruchtbaarheid
  • Acupunctuur voor de mannelijke vruchtbaarheid
  • Gezond leven voor de vruchtbaarheid
  • Acupunctuur tijdens en na de zwangerschap
  • Hoe kies je een goede acupuncturist?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. De behandelvorm wordt in Aziatische landen al decennia ingezet. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) erkent acupunctuur als complementaire geneeswijze.

Acus = naald
Punctum = prik

De acupuncturist bepaalt aan de hand van de klachten en door middel van kijken naar de tong en voelen aan de pols welke energiebanen uit balans zijn. De dunne naalden worden gezet op verschillende punten van het lichaam waarmee energie in het lichaam beïnvloed kan worden. De acupunctuurpunten vormen de energiebanen, meridianen genoemd, die samen het energienetwerk van het lichaam vormen.

Acupunctuur en zwanger worden

Acupunctuur kan zowel bij mannen als vrouwen effectief worden ingezet bij het verbeteren van de vruchtbaarheid, zo blijkt uit onderzoek.[1] Steeds meer mensen combineren reguliere vruchtbaarheidsbehandelingen met acupunctuur om het succes van de behandeling te vergroten.[2]

Acupunctuur voor de vrouwelijke vruchtbaarheid

Acupunctuur kan helpen bij het verbeteren van de ovulatie en het in balans brengen van het endocriene systeem en hormonen, waardoor de vruchtbaarheid verbetert.[3] Meestal begint de acupuncturist dan ook met het in balans brengen van een regelmatige menstruatiecyclus, zodat de kans op gezond zwanger worden wordt vergroot.

acupunctuur en zwanger worden

Acupunctuur voor de mannelijke vruchtbaarheid

Behandelingen bij een acupuncturist kan ervoor zorgen dat energiebanen herstellen, waardoor spermakwaliteit verbetert, zo blijkt uit onderzoek.[4] Het verbeteren van de kwaliteit van het sperma is positief, omdat in dit geval eventueel ook kan worden gekozen voor IUI-behandelingen in plaats van IVF-behandelingen. Ook wordt het natuurlijk zwanger worden hiermee gestimuleerd.

Gezond leven voor de vruchtbaarheid

Vanuit de Chinese Geneeskunde is het ook belangrijk om gezond te eten. Het helpt om te stoppen met roken en drinken en aandacht te hebben op de verdere gezonde levensstijl. Met gezonde voeding, regelmaat in je leven, voldoende slaap, balans tussen inspanning en ontspanning en lichaamsbeweging vergroot je de kans op gezond zwanger worden.

Specifiek bij vruchtbaarheidsproblemen is vaak het bloed niet krachtig genoeg. Dit betekent dat het bloed te weinig voedingsstoffen bevat. Deze bouillon versterkt het bloed, waardoor ongemakken verminderen en de vruchtbaarheid een boost krijgt.

Acupunctuur tijdens en na de zwangerschap

Acupunctuur en acupressuur (drukpunten met je vingers stimuleren) kan tijdens de zwangerschap ook nuttig zijn. Laat je acupuncturist wel altijd weten dat je zwanger bent, omdat bepaalde punten ook juist de bevalling op gang kunnen brengen. Een acupuncturist, en het kennen van de juiste acupressuurpunten, kunnen helpen bij het verminderen van zwangerschapsklachten. Ook kan het bijdragen aan een fijne bevalling en het draaien van je baby als hij of zij in stuitligging ligt.

Hoe kies je een goede acupuncturist?

Controleer of je acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de NVA, Zhong en VBAG. Het is belangrijk dat de acupuncturist ervaring heeft met het behandelen op de vruchtbaarheid en zwangerschap. Eventueel kun je reviews controleren, zodat je ziet wat hij of zij al heeft bereikt bij anderen.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur helemaal of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.

Conclusie

Acupunctuur kan behulpzaam zijn bij vruchtbaarheidsproblemen en zwangerschapskwalen. Het helpt bij het in balans brengen van de energiebanen waardoor het endocriene systeem, hormonen, kwaliteit van de sperma en de functie van de menstruatiecyclus worden verbetert. Zowel vanuit de praktijk als vanuit de wetenschap blijkt dat behandelingen bij een acupuncturist leiden tot succes.