Menu

Kaneel en zwanger zijn: tips en een waarschuwing!

kaneel en zwanger

Kaneel en zwanger lijkt een slechte combinatie. Maar is dat ook echt zo?

Kaneel is populair. En dat is niet voor niets. Kaneel is als specerij een smaakmaker in gerechten en heeft ook een grote lijst aan gunstige eigenschappen voor je gezondheid. Toch worden zwangere vrouwen gewaarschuwd voor het gebruik van kaneel vanwege coumarine dat erin zit.

Goed nieuws! Er zijn 2 hoofdsoorten kaneel. En één soort kaneel kun je wel eten tijdens de zwangerschap!

Na het lezen van dit artikel weet je precies:

 • Wat is kaneel?
 • Wat maakt kaneel gezond?
 • Wat is het verschil tussen Cassia en Ceylon kaneel?
 • Wat is coumarine?
 • Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel?
 • Kaneel en zwanger zijn: hoeveel kaneel kan je per dag veilig eten?
 • Top 10 kruiden om te vermijden/beperken tijdens de zwangerschap
 • Conclusie

Wat is kaneel?

Kaneel is een specerij dat wordt gemaakt uit de binnenste schors van de kaneelboom (Cinnamomumboom). De repen uit de bast van de boom worden gedroogd waardoor ze opkrullen tot de bekende kaneelstokjes. Deze kaneelstokjes worden aan de consument verkocht of er wordt kaneelpoeder of -extract van gemaakt.

Er zijn twee soorten kaneel verkrijgbaar:

 1. Cassia kaneel
 2. Ceylon kaneel

📄 Kortom: kaneel wordt gemaakt uit de binnenste schors van de boom Cinnamomum

Wat maakt kaneel gezond?

Kaneel kent als specerij vele gezondheidsvoordelen die voortkomen door de essentiële oliën die in kaneel zitten en ook een speciale helende stof kaneelaldehyde (cinnamaldehyde).[1] Deze stof is overigens ook verantwoordelijk voor de lekkere smaak van kaneel.

📄 Kortom: kaneelaldehyde maakt van kaneel een gezond specerij.

Wat is het verschil tussen Cassia en Ceylon kaneel?

Cassia kaneel is de bekende en goedkopere kaneel die je vindt in de supermarkt. Dit kaneel bevat minder van de gezonde stof cinnamaldehyde, waardoor de smaak minder zoet is en het ook minder gezondheidsvoordelen kent. Cassia kaneel wordt het meest gebruikt in de keuken en zie je ook terug in bewerkte producten zoals ontbijtkoek en speculaas.

Ceylon kaneel is de betere en gezondere variant van de twee. Het wordt ook wel ‘true cinnamon’ genoemd. In Ceylon kaneel zit tot wel 62,8% cinnamaldehyde (de gezonde stof van kaneel). Dit maakt de smaak van Ceylon kaneel een stuk zoeter en smaakvoller. Ook blijkt uit onderzoek dat Ceylon kaneel ontzettend veel gezondheidsvoordelen kent.[2]

Een ander (belangrijk!) verschil tussen Ceylon kaneel en Cassia kaneel is dat de giftige stof coumarine 250 keer minder voor in Ceylon kaneel. Cassia kaneel bevat ongeveer 1% coumarine, Ceylon maar 0,004%. Dit is zo weinig dat coumarine vaak niet eens te vinden is in Ceylon kaneel.[3]

📄 Kortom: cassiakaneel bevat minder gezonde stoffen en meer gifstoffen. Ceylon kaneel bevat niet tot nauwelijke gifstoffen en bevat super veel gezonde stoffen.

kaneel en zwanger

Wat is coumarine?

Coumarine is een plantengifstof met sterke giftige eigenschappen. Het geeft de effecten van antistollingsmiddelen (anticoagulantia), is waarschijnlijk kankerverwekkend (carcinogene eigenschap) en coumarine kan de lever beschadigen (hepato-toxische eigenschap).[4]

Wist je dat…

 • Volgens de German Federal Institute for Risk Assessment (BfR) bevat 1 kilo Cassia kaneel 2,1 – 4,4 gram coumarine. Dit komt neer op 5,8 – 12,1 mg coumarine per theelepel.[5]
 • Volgens European Food Safety Authority (EFSA) komt dit boven de maximum toelaatbare dagelijkse inname van 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht .[6]

Vanuit onderzoek blijkt dat gezondheidsrisico’s door coumarine uitsluitend voorkomt door het nuttigen van Cassiskaneel.[7] Ceylon kaneel is nagenoeg vrij van coumarine en kan daarom wel worden gebruikt.

📄 Kortom: coumarine is een giftige stof dat we in grote hoeveelheden terugvinden in Cassia kaneel. Coumarine in Cassia kaneel is zo hoog dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt wanneer je dit (zwanger of niet) in grote hoeveelheden eet. Zwangere vrouwen dienen Cassia kaneel te vermijden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel?

Kaneel bevat veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen gifstoffen.[8] Een antioxidant zijn de belangrijkste drijfveren voor de ontwikkeling en het bestaan van de mensen, omdat ze reageren op vrije radicalen, schade in het stofwisselingssysteem en het proces van ouder worden vertragen.[9] [10]

Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking.[11] Dit kan tijdens je zwangerschap uitkomst bieden als je bijvoorbeeld last hebt van een verkoudheid, keelontsteking of gevoelige darmen.

Kaneel remt de groei van een grote variatie van slechte bacteriën.[12] Dit wordt ondersteund door 30 verschillende studies.

Kaneel kan helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.[13] Ceylon kaneel is behulpzaam als supplement bij mensen met diabetes.

Note: ga nooit zelf zomaar aan de slag met huis, tuin of keukenspulletjes als je serieuze klachten hebt. Neem altijd contact op met je verloskundige en een therapeut.

📄 Kortom: kaneel bevat goede stoffen die je lichaam een gezondheids-boost kunnen geven.

Kaneel en zwanger zijn: hoeveel kaneel kan je per dag veilig eten?

Het advies is om per direct te stoppen met het gebruik van Cassia kaneel als je zwanger bent. Cassia kaneel herken je als de “normale kaneel” in de winkel (er staat geen ‘Ceylon’ op de verpakking).

Producten waar ook Cassia kaneel in verwerkt zit en die je beter kan vermijden zijn:

 • Kaneelthee
 • Speculaas
 • Pepernoten (maak liever deze pepernoten)
 • Ontbijtkoek
 • Kaneelstokjes van Cassia kaneel
 • Stroopwafels
 • Appeltaart

Deze bovenstaande producten kun je ook beter vermijden vanwege de grote hoeveelheid suikers die erin verwerkt zitten.

Wil je af en toe toch lekker genieten van kaneel door je pap of kaneel in een zelfgemaakte tussendoortje zoals dit bananenbrood? Gebruik dan altijd Ceylon kaneel. Deze herken je aan de naam ‘Ceylon’ op de verpakking.

📄 Kortom: producten van en waarin Cassia kaneel verwerkt zit, kun je beter niet eten als je zwanger bent. Ceylon kaneel is een gezond en veilig alternatief.

Top 10 kruiden om te vermijden/beperken tijdens de zwangerschap

Er zijn vele ogenschijnlijke kruiden die schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby. Daarom doe je er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn. Ik geef je hier alvast een top 10 van kruiden die je beter kan vermijden tijdens de zwangerschap:

 1. Anijs
 2. Venkel
 3. Basilicum
 4. Dragon
 5. Piment
 6. Nootmuskaat
 7. Sassafras
 8. Cat’s claw
 9. Foelie
 10. Peper

In het boek Vitaal Van Start beschrijf ik meer dan 40 kruiden en specerijen die je moet vermijden of beperken tijdens de zwangerschap.

📄 Kortom: er zijn vele kruiden die je niet kan eten als je zwanger bent.

Conclusie

Als je zwanger bent, doe je er goed aan om de gewone Cassia kaneel te vermijden. Ook kant-en-klare producten waar Cassia kaneel in zit, zoals ontbijtkoek, dien je te vermijden.

Ceylon kaneel is de duurdere en gezonde variant van kaneel en kun je wel gebruiken. Ceylon kaneel is online en in de meeste natuurwinkels te koop.

Bronnen
[1] https://academicjournals.org/journal/AJBR/article-abstract/8D4DEA111465

[2]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/

[3]  Bundesinstitut für Risikobewertung. High daily intakes of cinnamon: health risk cannot be ruled out. Germany: Bundesinstitut für Risikobewertung; 2006. (Book high daily intakes of cinnamon: health risk cannot be ruled out)

[4]  Toxicology and risk assessment of coumarin: focus on human data. Abraham K, Wöhrlin F, Lindtner O, Heinemeyer G, Lampen A, Mol Nutr Food Res. 2010 Feb; 54(2):228-39.

[5]  Bundesinstitut für Risikobewertung. High daily intakes of cinnamon: health risk cannot be ruled out. Germany: Bundesinstitut für Risikobewertung; 2006. (Book high daily intakes of cinnamon: health risk cannot be ruled out)

[6]   Toxicology and risk assessment of coumarin: focus on human data. Abraham K, Wöhrlin F, Lindtner O, Heinemeyer G, Lampen A, Mol Nutr Food Res. 2010 Feb; 54(2):228-39.

[7]  Bundesinstitut für Risikobewertung. High daily intakes of cinnamon: health risk cannot be ruled out. Germany: Bundesinstitut für Risikobewertung; 2006. (Book high daily intakes of cinnamon: health risk cannot be ruled out)

[8]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

[9]  Free radicals and antioxidants – quo vadis? Halliwell B, Trends Pharmacol Sci. 2011 Mar; 32(3):125-30.

[10]  Reactive species and antioxidants. Redox biology is a fundamental theme of aerobic life. Halliwell B, Plant Physiol. 2006 Jun; 141(2):312-22.

[11]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27012624

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/

[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22671971/