Menu

Gember en zwanger: de voordelen én het gebruik!

gember en zwanger

Gebruik van gember en zwanger zijn is een top combinatie! Gember is namelijk één van de gezondste knollen ter wereld. Het bevat veel krachtige voedingsstoffen die je gezondheid veilig een boost geven én je kunnen helpen als je zwanger bent.

In dit artikel lees je alles over de gezondheidsvoordelen van gember én hoe je het kan gebruiken als je zwanger bent.

Inhoud:

 • Wat is gember?
 • Waarvoor kun je gember als je zwanger bent gebruiken?
 • Overige gezondheidsvoordelen van gember (evidence based)
 • Het gebruik van gember
 • Recepten voor gemberthee
 • Waarschuwingen
 • Gember en zwanger: de conclusie

Wat is gember?

Gember is de wortelstok van de Zingiber officinale, lid van een tropische plantenfamilie waartoe ook geelwortel of curcuma toe behoort. De werkzame bestandsdelen in gember zijn gingerol en shogoal. Deze zorgen voor de pittige smaak van gember en hebben positieve werking op het lichaam.

Gingerol werkt als antioxidant. Dit betekent dat gember meewerkt aan het neutraliseren van vrije radicalen (gifstoffen) in je lichaam. De antioxidanten werken mee aan het behoud van gezonde cellen en weefsels. Gember staat daarnaast bekend om de positieve effecten op je spijsverteringskanaal.

Kortom: gember is een wortel dat antioxiderende eigenschappen heeft.

Waarvoor kun je gember gebruiken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, kun je te maken hebben met zwangerschapskwalen die je liever niet hebt. Gelukkig kun je hier met voeding en leefstijl iets aan doen.

Als je zwanger bent, kun je gember inzetten bij 2 specifieke zwangerschapskwalen: zwangerschapsmisselijkheid én zwangerschapsbraken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gember veilig is om te nemen tijdens de zwangerschap[1] én dat het deze kwalen kan verminderen.

Zwangerschapsmisselijkheid

80% van de zwangere vrouwen heeft last van ochtendmisselijkheid gedurende het eerste trimester. De oorzaak kan liggen in de veranderde tijdelijke hormoonhuishouding (je maakt meer oestrogeen aan waardoor je gevoelig bent voor geuren) maar aannemelijker is dat het komt door bepaalde tekorten in je lichaam en juist een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Want hoewel we te maken hebben met welvaart, hebben we ook te maken met ondervoeding doordat er veel snelle suikers worden gegeten, voeding is verarmd aan voedingsstoffen en we veel stress ervaren.

Je doet er goed aan om te achterhalen waaraan je een tekort hebt zodat je je zwangerschapskwalen op een natuurlijke manier kan verminderen. Daarnaast kan ook gember helpen tegen misselijkheid zo blijkt uit meerdere onderzoeken.[2] [3] [4] Uit één onderzoek blijkt gember gedurende de eerste dagen van het gebruik zelfs effectiever dan dimenhydrinaat[5] (medicijn tegen misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap). Daarnaast is het grote nadeel van dimenhydrinaat dat het bij bijna 80% van de gebruikers slaperigheid veroorzaakt.

In de onderzoeken werd 1000-1500 mg gember in capsules gebruikt. Dit blijkt effectiever dan een hoge dosering. Dagelijks kun je tijdens de zwangerschap 1000 tot 1500 mg gember verdeeld over de dag nemen om zwangerschapsmisselijkheid te verminderen.

gember en zwanger

Zwangerschapsbraken

Als je daadwerkelijk braakt, kun je gember inzetten om het aantal malen braken als je zwanger bent dagelijks te verminderen, zo blijkt uit onderzoek.[6] [7] Zelfs bij hyperemesis gravidarum (heftige vorm van zwangerschapsmisselijkheid en braken) tijdens de zwangerschap kan gember worden gebruikt.

Regulier wordt al gauw het medicijn dimenhydrinaat gegeven bij zwangerschapsbraken om zo uitdroging van de zwangere vrouw te beperken. Hoewel het voorkomen van uitdroging zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van moeder én kind kan medicatie toch wat nadelige effecten hebben. Daarom is het belangrijk om ook altijd de natuurlijke en veilige opties te bekijken als je zwanger bent.

Nu blijkt uit onderzoek dat 0,5 mg gemberpoeder even efficiënt is bij zwangerschapsmisselijkheid en zelfs de eerste dagen effectiever werkt tegen zwangerschapsbraken dan het medicijn dimenhydrinaat.[8] Ben je zwanger en wil je zwangerschapsbraken tegengaan met gember? Dagelijks 1000 mg – 1500 mg gember kan als je zwanger bent uitkomst bieden!

Kortom: als je zwanger bent, kun je gember veilig gebruiken om zwangerschapsmisselijkheid en zwangerschapsbraken tegen te gaan. Dagelijks 1000 mg tot 1500 mg is effectief.


De Vitaal Van Start Methode

Het programma waarmee al vele vrouwen verder zijn geholpen!

 • Je kan genezen van zwangerschapskwalen
 • Het neemt je onzekerheden weg
 • Je weet zeker dat je veilig en gezond eet

Klik hier voor meer informatie.


Overige gezondheidsvoordelen van gember (evidence based)

 1. Gembersuppletie is gunstig voor personen met het metabool syndroom. Gember verbetert namelijk onder andere de insulinegevoeligheid, het cholesterolgehalte, de bloeddruk, de triglyceridengehalte en nuchtere glucosespiegel.[9] Het is belangrijk
 2. Gember helpt mee bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.[10] Dit is tijdens de zwangerschap belangrijk, omdat dit meehelpt bij het voorkomen van zwangerschapsdiabetes én het zorgt voor een betere bloedsuikerspiegel functie bij je baby na de bevalling.
 3. 750 mg tot 2000 mg gemberpoeder per dag is effectief tegen krampende pijn in de buik en onderrug tijdens de dagen voor de menstruatie.[11]
 4. Vrouwen die een kijkbuis operatie (gynaecologische laparoscopie) ondergaan, kunnen één uur voor de operatie 1,5 gram gember innemen om misselijkheid zes uur na de operatie te verminderen.[12]
 5. Er zijn aanwijzingen dat gember gewrichtspijnen[13] en spierpijnen verlicht én dat gember even effectief is als Ibuprofen.[14] (Lees hier de mogelijke gevolgen van pijnstillers tijdens de zwangerschap én de alternatieven)
 6. Een onderzoek wijst uit dat gember bij suikerziekte minder schade aan de haarvaten in de nieren kan bewerkstelligen. Daarnaast wordt de antioxidantencapaciteit verbetert waardoor er minder actieve vrije radicalen (gifstoffen) in het lichaam zijn.[15]
 7. Een onderzoek concludeert dat gember kan worden ingezet als breedspectrum antibiotica, omdat het net zo goed als antibiotica werkt tegen bepaalde bacteriën.[16]

Kortom: er zijn steeds meer aanwijzingen dat gember veel gezondheidsvoordelen biedt en dat het net zo effectief is als antibiotica bij bepaalde bacteriën.

Het gebruik van gember als je zwanger bent

Gember is een keukenkruid dat op verschillende manieren is verwerkt en in de winkels verkrijgbaar is. Je kan gember als je zwanger bent veilig gebruiken. Gember is verkrijgbaar als:

 • Verse gemberwortel
 • Gemberpoeder
 • Gembersiroop
 • Gemberbolletjes
 • Gekonfijte gember
 • Gemberolie
 • Gembercapsules

Let altijd op de toevoegingen in de producten en vermijd toegevoegde suikers of E-nummers.

Recepten gemberthee

Je kan gemberthee maken om de effecten en intense smaak van gember te ervaren. Als je zwanger bent blijkt thee gemaakt van gember ook effectief!

Het officiële gemberthee recept

 1. Breng 500 ml water aan de kook in een steelpan.
 2. Schil een stukje gember van ongeveer 3 cm en snijd dit stukje in dunne plakjes. Maak de plakjes zo dun mogelijk zodat je optimaal gebruik maakt van de gemberwortel.
 3. Laat de gemberwortel 10 minuten koken in het water met een deksel op de pan.
 4. Drink je gemberthee zo heet mogelijk.

De thee kun je direct opdrinken of bewaren in een thermosfles zodat je gedurende de dag slokjes gemberthee kan drinken. Zeker in het geval van zwangerschapsmisselijkheid kan het drinken van slokjes getrokken thee van gember verlichting bieden.

Standaard gemberthee recept

 1. Breng water aan de kook in een snelkoker of fluitketel.
 2. Was en schil de gemberwortel en snijd een stuk van ongeveer 1 tot 2 cm in dunne plakjes.
 3. Doe de gemberplakjes in een mok en gier hierover het gekookte water tot de mok vol is.
 4. Drink je gemberthee zo heet mogelijk.

gember en zwanger

Gembertheevarianten

Immuunsysteem-booster gemberthee: voeg citroensap van ¼ van een citroen of 3 schijfjes van een biologische citroen toe.

Verwarmende gemberthee: voeg een theelepel Ceylon kaneel of een kaneelstokje toe.

Detox gemberthee: voeg een theelepeltje rauwe honing toe zodra de thee drinkbaar is (om verhitting van de honing te voorkomen).

Kortom: als je zwanger bent, kun je gember gebruiken in thee.

Waarschuwingen

Uit enkele onderzoeken blijkt dat gember tijdens de zwangerschap een aantal bijwerkingen kan hebben zoals hoofdpijn diarree en slaperigheid. Verder waren er geen nadelige effecten tijdens de behandeling met gember.[17] Als je last krijgt van de symptomen, kun je overwegen of je gember wilt blijven gebruiken of niet. Er zijn geen nadelige effecten bekend van gebruik van gember als je zwanger bent voor je baby in je buik.

Gember en zwanger: de conclusie

 1. Gember en zwanger zijn is een veilige combinatie mits je je houdt aan de grens 1000 – 1500 mg gember per dag.
 2. Dagelijks 1000 mg tot 1500 mg gember als je zwanger bent, kan helpen bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid en zwangerschapsbraken.
 3. Je kan dit nemen uit capsules zodat je precies weet hoeveel je binnenkrijgt.
 4. Ook verse gemberthee kan verlichting bieden voor je maag- en darmstelsel.
 5. Gember kan in sommige gevallen lichte bijwerkingen geven zoals hoofdpijn, diarree en slaperigheid maar geeft geen bijwerkingen aan je baby en is daarom een veilig alternatief voor medicatie.

Ontvang De Snack Special GRATIS!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief, zodat je gezond
zwanger kan zijn met:

 • De Snack Special (inclusief 10 recepten)
 • Onze beste tips om fit zwanger te zijn
 • Veilige tips en recepten voor jouw baby in
  je buik direct in je mailbox


Bronnen bij dit artikel:

[1] Portnoi G, Chng LA, Karimi-Tabesh L, Koren G, Tan MP, Einarson A. Prospective comparative study of the safety and effectiveness of ginger for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. Am J Obstet Gynecol 2003; 189(5):1374

[2] Viljoen E, Visser J, [..], Musekiwa A. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutr J 2014; 13:20

[3] Ozgoli G, Goli M, Simbar M. Effects of ginger capsules on pregnancy, nausea, and vomiting. J Altern Complement Med 2009; 15(3):243-6

[4] Vutyavanich T, Kraisarin T, Ruangsri R. Ginger for nausea and vomiting in pregnancy: randomized, double-masked, placebo-controlled trial. Obstet Gynecol. 2001; 97(4):577-82

[5] Pongrojpaw D, Somprasit C, Chanthasenanont A. A randomized comparison of ginger and dimenhydrinate in the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. J Med Assoc Thai 2007; 90(9):1703-9

[6]  Ozgoli G, Goli M, Simbar M. Effects of ginger capsules on pregnancy, nausea, and vomiting. J Altern Complement Med 2009; 15(3):243-6

[7] Smith C, Crowther C, Willson K, Hotham N, McMillian V. A randomized controlled trial of ginger to treat nausea and vomiting in pregnancy. Obstet Gynecol 2004; 103:639-45

[8] Pongrojpaw D, Somprasit C, Chanthasenanont A. A randomized comparison of ginger and dimenhydrinate in the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. J Med Assoc Thai 2007; 90(9):1703-9

[9] Rahimlou M, Yari Z, [..], Hekmatdoost A. Effects of ginger supplementation on anthropometric, glycemic and metabolic parameters in subjects with metabolic syndrome: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Diabetes Metab Disord 2019; 18(1):119-125 [PMID31275882]

[10]  Daily, J.W., Kim, D.S., Park, S., Yang, M. (2015). Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials.

[11]  Daily JW, Zhang X, [..], Park S. Efficacy of Ginger for Alleviating the Symptoms of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. Pain Med 2015; 16(12):2243-55

[12]  Apariman S, Ratchanon S, Wiriyasirivej B. Effectiveness of ginger for prevention of nausea and vomiting after gynecological laparoscopy. J Med Assoc Thai 2006; 89(12): 2003-9

[13] Altman RD, Marcussen KC. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoartritis. Arthritis & Rheumatism 2001; 44(11):2531-2538 en 2461-2462

Altman RD, Marcussen KC. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoartritis. Arthritis & Rheumatism 2001; 44(11):2531-2538 en 2461-2462

[14]https://www.researchgate.net/publication/235007127_Comparing_the_Effects_of_ginger_Zingiber_officinale_extract_and_ibuprofen_On_patients_with_osteoarthritis

[15]  Afsharia AT, Shirpoor A, Farshid A, Saadatian R, Rasmi Y, Saboory E, Ilkhanizadeh B, Allameh A. The effect of ginger on diabetic nephropathy, plasma antioxidant capacity and lipid peroxidation in rats. Food chemistry 2007; 101(1):148-153

[16] Ajayi, A.J., Awofodu, A.D., Awosanya, A.O., Awotona, F.E., Sebiomo, A. (2010). Comparative studies of antibacterial effect of some antibiotics and ginger (Zingiber officinale) on two pathogenic bacteria.

[17]  Borrelli F, Capasso R, Aviello G, Pittler MH, Izzo AA. Effectiveness and Safety of Ginger in the Treatment of Pregnancy-Induced Nausea and Vomiting. Obstetrics & Gynecology 2005; 105:849-856