Menu

Superfoods tijdens de zwangerschap – TOP 10

superfoods tijdens de zwangerschap

Superfoods tijdens de zwangerschap helpen je vitaal te blijven waardoor je de kans op het ontwikkelen van zwangerschapskwalen verkleint. Tegelijkertijd versterk je je weerstand en zorg je voor groeistoffen voor je baby.

We kennen superfoods vooral van de gojibessen en tarwegras. Toch kunnen voedingsproducten uit de supermarkt bij jou om de hoek ook superfoods zijn. Hieronder geef ik je een TOP 10 van superfoods tijdens de zwangerschap.

1. Vette vis

Vette vis levert gezonde vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen. De gezonde vetten in vis noemen we omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor het ontwikkelen van de hersenen en het gezichtsvermogen van je baby. Ook helpt het bij het tegengaan van zwangerschapsvergeetachtigheid.

Het is belangrijk om de vette vis door en door te verhitten zodat eventuele bacteriën dood gaan.

Vette vis die je tijdens de zwangerschap kan eten zijn:

 • Sardines
 • Verse anjovis
 • Zalm
 • Zure haring uit pot (geen Hollandse Nieuwe van de visboer)
 • Atlantische makreel
 • Forel filet

2. Ongebrande en ongezouten walnoten

Walnoten zitten boordevol gezonde vetten, eiwitten en vezels. Maar ook met vitaminen, waaronder foliumzuur en mineralen zoals ijzer en magnesium. Walnoten helpen bij het stabiliseren van je hormonen, je bloedsuikerspiegel en ze voeden je lichaam en zwangerschap. Verder ondersteunen de essentiële voedingsstoffen natuurlijk ook de ontwikkeling van je kindje.

superfoods tijdens de zwangerschap

3. Broccoli

Alle groente zijn gezond, en broccoli staat op nr. 1 als het gaat om gezonde groenten. Een broccoli bevat voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast bevatten groene groenten een sterk antioxidant: chlorofyl. Dit stofje helpt op een natuurlijke en veilige manier vrije radicalen (gifstoffen) neutraliseren.

4. Bessen en bosvruchten

Bessen en bosvruchten zitten ook bomvol antioxidanten. Deze zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Verder bevatten ze veel vitamine C dat goed is voor je immuunsysteem en de elasticiteit van je huid. Vitamine C helpt dan ook striae tegen te gaan.

5. Eieren

Eieren geven een lang verzadigd gevoel en voorkomt snacken. Dat komt doordat een kippenei voedzaam is. Een kippenei biedt gezonde vetten, eiwitten en mineralen waaronder jodium en choline biedt. Jodium is belangrijk voor het IQ van je baby. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en helpt mee aan voorkoming van zwangerschapsvergetelheid.

6. Zeewier

Zeewier bevat veel jodium en is daarom een aanwinst voor de ontwikkeling van het IQ van je kindje. Je kan zeewier eten als Nori (de zeewiervellen waarmee sushi wordt gemaakt), in een zeewiersalade en als kelp noodles.

Tijdens de zwangerschap kun je niet alle sushi eten, omdat het vaak wordt gemaakt met rauwe vis. Wel kun je de vegetarische sushi eten, mits dit is gemaakt op een schoon werkblad.

7. Avocado

Avocado is een vrucht dat je gemakkelijk verwerkt in salades en smoothies of gebruikt in een spread. Avocado’s hebben een indrukwekkende voedingswaarde. Ze bevatten namelijk veel vezels, eiwitten en goede vetten. Ook is een avocado rijk aan B-vitamines waaronder ook foliumzuur.

Deze guacamole is op basis van avocado, en met deze buddha bowl krijg je ook avocado binnen.

superfood tijdens de zwangerschap

8. Zoete aardappel

Een zoete aardappel is een knol en zit vol met gezonde langzame koolhydraten. Je lijf heeft tijdens de zwangerschap meer koolhydraten nodig dan daarvoor, mits ze langzaam worden opgenomen. Een zoete aardappel is veelzijdig: je kan er puree en friet van maken, het gekookt eten, in een stamppot verwerken of rauw als een toastje. Zoete aardappel heeft een positief effect op je darmflora. Dit is belangrijk voor jullie beide immuunsystemen.

9. Rauwe cacao

Rauwe cacao is lekker, voedzaam en gemakkelijk in gebruik. Het zit bomvol antioxidanten, vezels, eiwitten, vetten en magnesium. Het helpt trek in ongezonde chocolade verminderen. Rauwe cacao is een bron van magnesium dat betrokken is bij meer dan 300 lichaamsprocessen waaronder je zwangerschap.

Rauwe cacao kun je verwerken in deze chocolademousse en chocolade muffins.

10. Linzen

Linzen bieden een groot scala aan voedingsstoffen: eiwitten, vezels en langzame koolhydraten. De vezels helpen obstipatie voorkomen en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Daarnaast helpen linzen mee aan het voorkomen van bloedarmoede.

Wil je meer linzen eten? Deze linzensoep is speciaal voor jou!

Conclusie

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond te eten. De top 10 aan superfoods tijdens de zwangerschap kan je helpen bij het maken van bewustere keuzes.

Hieronder som ik voor het gemakt de top 10 voor je op:

 1. Vette vis
 2. Walnoten
 3. Broccoli
 4. Bessen en bosvruchten
 5. Eieren
 6. Zeewier
 7. Avocado
 8. Zoete aardappel
 9. Rauwe cacao
 10. Linzen